[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: Nat » 27 lis 2015, 16:44

darbo pisze:Oczywiście pomyliłem się. Nie lubi tych pomarańczy. Nie znosi ich. One bredzą. Mój błąd. Maciej weź poprawkę. Już poprawiłem.
Znów dośpiewałeś sobie nieistniejącą w realu teorię - nie masz żadnych przesłanek nie tylko do tego, by twierdzić, że lubi pomarańcze, ale również żadnych by autorytatywnie twierdzić, że nie znosi. W ogóle, rozmowy o polityce są dużo przyjemniejsze i więcej przynoszą, kiedy prowadzone są w oderwaniu od etykietkowania. Przynajmniej ja tak wolę i byłbym zobowiązany, gdybyś zrobił mi tą przyjemność i zaprzestał zabawy właśnie w etykietkowanie. Choćby w ramach zachowania symetrii - sam Cię nigdy nie etykietkowałem. Dziękuję.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
kuba88
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jakub

Post autor: kuba88 » 27 lis 2015, 17:00

Art92 pisze:Jak można się tak spierać o dwie partie które zasadniczo niewiele się różnią?
12308238_1097196536987585_6306766764452933032_n.png
W pełni popieram, z jednym zastrzeżeniem. Mogę się mylić, ale czy nie było tak, że PiS to demonstracyjne wyjście urządził podczas głosowania nad ustawą mającą wspierać niepełnosprawne dzieci, a wrzawa podniosła się głównie przez kontrast między tym zachowaniem, a wygłaszanymi frazesami o ochronie życia nienarodzonego i zaostrzenia przepisów antyaborcyjnych? O innych spektakularnych wyjściach nie wiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były: Mitsubishi Colt GLXi mk.3 1.5, Vw Golf III 1.4, Nissan Almera 1.4, Lancia Dedra 1.8, Audi 80 1.9TDI, Ford Transit mk.4, Mercedes Sprinter 213CDI, Renault Master 2.5D, Lancia Zeta 2.1TD,Fiat Stilo MW 1.9JTD
Obecne: VW Passat 1.9 TDI , Lancia Kappa 2.0 145 Km

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 27 lis 2015, 17:28

kuba88 pisze:W pełni popieram, z jednym zastrzeżeniem. Mogę się mylić, ale czy nie było tak, że PiS to demonstracyjne wyjście urządził podczas głosowania nad ustawą mającą wspierać niepełnosprawne dzieci, a wrzawa podniosła się głównie przez kontrast między tym zachowaniem, a wygłaszanymi frazesami o ochronie życia nienarodzonego i zaostrzenia przepisów antyaborcyjnych? O innych spektakularnych wyjściach nie wiem.
Mylisz się, PiS wielokrotnie wychodził z sali obrad.
Pierwsze z brzegu przykłady:
http://wpolityce.pl/polityka/245267-sen ... referendum
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... racje.html
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 43282.html
http://www.tvp.info/15767448/palikot-do ... dzi-z-sali
Pozdrawiam
Nat
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 27 lis 2015, 17:41

darbo pisze:Dyskutujemy już o polityce 75 stron. Było tu obecnych wiele różnych wątków ale ten dominujący brzmi: zmiana władzy z PO/PSL na PIS i jej konsekwencje. Zarysowały się różne stanowiska lecz większość dyskutantów jest przekonanych o lub wieszczy okres złych rządów obecnej władzy. Z jednej i drugiej strony padają argumenty personalne i prawdopodobnie nikt tu nikogo do niczego nie przekona. Każdy jest przekonany o swojej racji i każdy jej broni.

Miałeś mi podać przykład moich manipulacji i ten przykład podałeś. Napisałeś, że "czepiam się" kolegi N ponieważ jego wypowiedź była czysto merytoryczna a ja jak zwykle odpisałem w swoim stylu, czyli zaczepnie.

Czy naprawdę podtrzymujesz swoje zdanie o tym, że N. był tylko merytoryczny?

Czy jeżeli w sporze kłócą się przede wszystkim zwolennicy śmierdzących nóg i pomarańczy, wskazanie przez jednego, nowego dyskutanta, że nie znosi pomarańczy nic nie znaczy? Nie jest to stanowisko wobec śmierdzących nóg - w jakimś sensie? Czy zwolennicy śmierdzących nóg mają prawo się cieszyć, że ważny dyskutant uważa, że "pomarańcze" bredzą?

Naprawdę widzisz tylko moją stronniczość? Naprawdę tylko ja tutaj ubieram innych w "cudze" buty? Tylko ja posługuje się chwytami retorycznymi? Tylko ja łajam innych argumentami "ad personam"? Tyko ja dobieram informację do wcześniej założonych przekonań?
Pierwszy akapit - pełna zgoda.

Sugerujesz że sarkazm, oburzenie człowieka inteligentnego na tą hucpę przesłania przekaz merytoryczny ? Jeśli tak, to nie był.
Operował argumentami merytorycznymi opakowując je w ładunek emocjonalny, to moja opinia, resztę pozostawiam Tobie.

Pozwól że odpuszczę sobie metafory. Ja jestem krytyczny wobec siebie na miejscu pierwszym, jestem również krytyczny wobec osób nieporadnych a przekonanych o swojej zajefajności, jestem krytyczny wobec jawnego kłamstwa, zadufania, obietnic bez pokrycia tudzież zwykłego szmaciarstwa. Po prostu martwi mnie to, że będąc, co dla mnie jasne, człekiem inteligentnym bronisz tez i postaw przeznaczonych dla ludu prostego. Wszelkie próby zaś przekonania Ciebie, że obietnice składane przez naszych obecnych włodarzy nie są tylko bezczelną, nierealizowalną fantazją spełzają na niczym. Mimo iż polityka brzydzi mnie nieustannie i uważam angażowanie się w nią za akt desperacji a nie chęci zmiany, nie przekonuje mnie ani Kukiz nie trzymający kontaktu z rzeczywistością, ani skazana na porażkę w swoim libertalianiźmie Nowoczesna ani nic co mogą sobą zaprezentować aspirujące do koryta partie. Czuję się jak troglodyta (którym de facto jestem) w wegetariańskiej knajpie na Placu Zbawiciela - nic tu : cenzura : nie ma dla mnie. Ale poziom idiotyzmu i nieporadności PiS druzgocze nawet mnie....
Czy na prawdę uwierzysz że da się bez kompletnej katastrofy obniżyć wiek emerytalny ?!!!!!
Wiesz jak wyglądała pierwsza emerytalna instytucja powołana przez Bismarcka ? 1 osoba na 72 dożywała emerytury, teraz 4 na sto nie dożywają.
I to jest tylko jeden mały przykład na szkodliwość tej formacji.
Szkoda kruszyć kopie - nie może człowiek inteligentny popierać tego chłamu. Nie. Nie. Nie.
I to wcale nie w porównaniu do czegokolwiek - w porównaniu do rozumu.

Akapit czwarty - masz trochę racji. Nie tylko Ty. Ale wybacz Ty jest jesteś prowodyrem takiej retoryki. To oczywiście tylko moja opinia ale oparta na szczerym odczuciu. Jedyną wycieczkę osobistą jaką Ci czyniłem, czyniłem właśnie do tego, to mało ?

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 27 lis 2015, 17:55

Nat pisze: Znów dośpiewałeś sobie nieistniejącą w realu teorię - nie masz żadnych przesłanek nie tylko do tego, by twierdzić, że lubi pomarańcze, ale również żadnych by autorytatywnie twierdzić, że nie znosi.
Otóż mylisz się. Mam przesłanki do tego, żeby stwierdzić, że nie znosisz albo przynajmniej bardzo nie lubisz pomarańczy. Świadczą o tym Twoje wypowiedzi cytowane przeze mnie trzykrotnie. Tylko zamiast pomarańczy mamy "PIS".

Jeżeli ktoś pisze, że o "propagandowych bredniach PISu" oraz o "pisowskich gadzinówkach, które trzeba wyrzucić do śmietnika" to są to dla mnie przesłanki do tego, żeby stwierdzić, że ten ktoś "nie lubi pomarańczy" - "nie lubi PIsu".

I nie jest to żadne etykietyzowanie.

A nie mam racji? Lubisz PIS? Głosowałeś na nich? Pomyliłem się? :D

Zanim przejdziemy do meritum...
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

rain
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotrek

Post autor: rain » 27 lis 2015, 18:54

Darku, odpowiesz mi?
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v

Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 27 lis 2015, 19:14

Tak, pamiętam o Tobie rain i o obywatelu N. i całej reszcie, która domaga się odpowiedzi :)

Dobra.. pora na credo :)

Proszę o wybaczenie kwestii językowych ale jest piątek, a ja, jak ten klasyczny alkoholik mam fazę :)

Polska jest częścią Unii Europejskiej. Jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Flaga UE nie jest dla mnie szmatą. Polska nie jest w ruinie, nie wiem czy w Smoleńsku doszło do zamachu ( być może tak jak w "Katarze" Lema doszło do nieprawdopodobnego zbiegu okoliczności, co zaowocowało ostatecznym skutkiem ); rządy PO/PSL to nie "zdrajcy"; ostatnie 8 lat owocowało w zdarzenia zarówno korzystne i niekorzystne dla Polski. Polska korzysta na byciu członkiem Wspólnoty Europejskiej: cywilizacyjnie i finansowo. Kto tego nie dostrzega jest ograniczony umysłowo.

Lecz niestety mam inny problem. Pomimo tego, że jestem fanem Unii to widzę jej słabości. I coraz bardziej jestem przekonany, że nasza wspólna Europa wykazuje symptomy podobne do tych, które zwiastowały upadek Cesarstwa Rzymskiego. Mam na myśli psucie pieniądza, zadłużanie się, upadek morale, najazd/obecność barbarzyńców/uchodźców - to oczywiście bardzo uproszczona i prymitywna wyliczanka, ale nie miejsce tu i czas, żeby prezentować pełen przegląd. Jestem przekonany, że wkraczamy w okres burzliwych zmian i to, do czego przywykliśmy w ciągu ostatnich lat, zbliża się ku końcowi. Co więcej, zmiany te, spowodują upadek tak ważnych dla nas wartości, jak: rozdzielenie kwestii wiary od kwestii państwa, równouprawnienie kobiet i mężczyzn, prawa mniejszości, indywidualizm jednostek i kultura prawna chroniąca je przed apetytami państwa czy też większości, i wiele wiele innych.

W dodatku trwa wojna; prawdziwa, taka, w której giną ludzie. Sytuacja przedziwna, w której wojna została wypowiedziana przez garstkę obywateli Państwa pozostałym obywatelom i temu Państwu. Nieodpowiedzialna polityka doprowadziła i doprowadzi do tego, że państwa Europejskie będą powoli traciły kontrolę nad coraz to większymi fragmentami swoich terytoriów. Przykład Molenbeck w Brukseli jest tutaj jak najbardziej na czasie. Lewicowa, z gruntu marksistowska filozofia multikulturalnych społeczeństw przynosi ostateczne konsekwencje i na szczęście odchodzi do lamusa pod wpływem naporu rzeczywistości.

To dlatego ja - wieloletni wyborca UW i PO odwróciłem się od tych partii. W dużej mierze posługują się one (czy posługiwały) językiem pseudo-nowoczesności, poprawności politycznej, lewicowej wrażliwości, pseudo-tolerancji, nadmiernej otwartości. Zauważyłem również, że wymachując sztandarami nowoczesności i tolerancji, same staja się aparatem wykluczającym z dyskursu inaczej myślących, czego gazeta Michnika jest najlepszym przykładem.

Sprawa imigrantów/uchodźców jest tego najlepszym przykładem. Widać jak na dłoni, że tłumy ludzi wchodzące bez żadnej kontroli na teren obcego państwa to nie jest najlepszy pomysł. Niemieckie wołanie "damy radę - przyjmiemy każdego" spowodowało już destabilizację krajów Bałkańskich, konflikty w samej UE oraz wzrost poparcia dla partii prawicowych w tym skrajnie. Prawica już wygrała i rządzi w Szwajcarii, Danii i wbrew zaklęciom politycznie poprawnych mediów sięgnie po władzę w Szwecji i kolejnych krajach. Dlaczego? Bo konkretny obywatel widzi to, czego nie widzi część elit. Fiasko pewnej ideologii i polityki; rozbieżność pomiędzy tym, co mówią media, a tym, co sam widzi na ulicy lub tym, co sam potrafi sobie wykoncypować w trakcie przeszukiwania internetu. To koniec lewicowości. Koniec Michnika, Żakowskiego, Lisa, Olejnik, Zandberga, Krytyki Politycznej, SLD, Zielonych (przedstawicielka zielonych płakała jak rząd Szwecji oznajmiał zawieszanie polityki przyjmowania uchodźców) i całej masy innych przebierańców. Ta ideologia zbankrutowała. Na wiele, wiele lat. To dlatego PIS wygrał wybory parlamentarne.

Nie dlatego, że ma świetny program gospodarczy (bo nie ma). Nie dlatego, że potrafią dobrze rządzić (bo nie potrafią). Dlatego, że w opinii przeciętnego Polaka, który potrafi lub nie potrafi myśleć ale/i ma kontakt ze światem za pomocą fejsa i setki znajomych rozproszonych po Europie, no więc w opinii tego Polaka Europa oszalała i brnie w jakimś samobójczym akcie w stronę samo-unicestwienia a PIs jest jako taką gwarancja, że nie popłyniemy z głównym nurtem w stroną szamba, które nam poderżnie gardło.

To dlatego wolę głosować na gówno, które jest częścią zbawiennego odruchu samoobrony, niż kwiatki będące częścią dysfunkcjonalnego systemu.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
maciej_ignys
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maciej_ignys » 27 lis 2015, 19:42

Poczułem się spoliczkowany Twoją widowiskową elokwencją. Przez moment poczułem się jak koleś z dowcipu:
Jasiu, kim chcesz zostać:
- Psze Pani żulem, menelem....
15 lat później stoi na tarasie swojego przestronnego apartamentu w Dubaju, w jaccuzi kąpią się cztery modelki a on sączy powoli z kieliszka Krug Grande Cuvve i myśli:
- Co : cenzura : poszło nie tak ?!!
A tak serio. Podążasz za Pikety'm snując paralele do cesarstwa a jednocześnie zaprzeczasz pewnym fundamentalnym, a istotnym dla mnie elementom. Jakie równouprawnienie ? Tam był kompletny zamordyzm ! Jakie prawa mniejszości na litość boską...
Dobra... Czytałeś "Kapitał XXi wieku" ? Facet sprawnie operując statystyką diagnozuje dzisiejszy status materialnych stosunków społecznych, jest w tym sprawny i wiarygodny.... prawie jak Marks który wydawał swój kapitał w 1871 roku ssąc z cyca bogatej, brytyjskiej rodziny Engelsa....
Tylko sposoby na rozwiązanie sytuacji daje równie aktualne jak weki z ogórkami mojej babci z 74'

Cieszę się że nasza ocena sytuacji jest zbieżna, martwię się że pomysły na jej rozwiązanie są tak diametralnie, fundamentalnie odmienne.

Obyś miał rację. Oby dali radę. Obyśmy byli po prostu i banalnie szczęśliwi.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 27 lis 2015, 19:45

darbo pisze:Tak, pamiętam o Tobie rain i o obywatelu N. i całej reszcie, która domaga się odpowiedzi :)

Dobra.. pora na credo :)

Proszę o wybaczenie kwestii językowych ale jest piątek, a ja, jak ten klasyczny alkoholik mam fazę :)

Polska jest częścią Unii Europejskiej. Jestem z tego powodu bardzo zadowolony. Flaga UE nie jest dla mnie szmatą. Polska nie jest w ruinie, nie wiem czy w Smoleńsku doszło do zamachu ( być może tak jak w "Katarze" Lema doszło do nieprawdopodobnego zbiegu okoliczności, co zaowocowało ostatecznym skutkiem ); rządy PO/PSL to nie "zdrajcy"; ostatnie 8 lat owocowało w zdarzenia zarówno korzystne i niekorzystne dla Polski. Polska korzysta na byciu członkiem Wspólnoty Europejskiej: cywilizacyjnie i finansowo. Kto tego nie dostrzega jest ograniczony umysłowo.

Lecz niestety mam inny problem. Pomimo tego, że jestem fanem Unii to widzę jej słabości. I coraz bardziej jestem przekonany, że nasza wspólna Europa wykazuje symptomy podobne do tych, które zwiastowały upadek Cesarstwa Rzymskiego. Mam na myśli psucie pieniądza, zadłużanie się, upadek morale, najazd/obecność barbarzyńców/uchodźców - to oczywiście bardzo uproszczona i prymitywna wyliczanka, ale nie miejsce tu i czas, żeby prezentować pełen przegląd. Jestem przekonany, że wkraczamy w okres burzliwych zmian i to, do czego przywykliśmy w ciągu ostatnich lat, zbliża się ku końcowi. Co więcej, zmiany te, spowodują upadek tak ważnych dla nas wartości, jak: rozdzielenie kwestii wiary od kwestii państwa, równouprawnienie kobiet i mężczyzn, prawa mniejszości, indywidualizm jednostek i kultura prawna chroniąca je przed apetytami państwa czy też większości, i wiele wiele innych.

W dodatku trwa wojna; prawdziwa, taka, w której giną ludzie. Sytuacja przedziwna, w której wojna została wypowiedziana przez garstkę obywateli Państwa pozostałym obywatelom i temu Państwu. Nieodpowiedzialna polityka doprowadziła i doprowadzi do tego, że państwa Europejskie będą powoli traciły kontrolę nad coraz to większymi fragmentami swoich terytoriów. Przykład Molenbeck w Brukseli jest tutaj jak najbardziej na czasie. Lewicowa, z gruntu marksistowska filozofia multikulturalnych społeczeństw przynosi ostateczne konsekwencje i na szczęście odchodzi do lamusa pod wpływem naporu rzeczywistości.

To dlatego ja - wieloletni wyborca UW i PO odwróciłem się od tych partii. W dużej mierze posługują się one (czy posługiwały) językiem pseudo-nowoczesności, poprawności politycznej, lewicowej wrażliwości, pseudo-tolerancji, nadmiernej otwartości. Zauważyłem również, że wymachując sztandarami nowoczesności i tolerancji, same staja się aparatem wykluczającym z dyskursu inaczej myślących, czego gazeta Michnika jest najlepszym przykładem.

Sprawa imigrantów/uchodźców jest tego najlepszym przykładem. Widać jak na dłoni, że tłumy ludzi wchodzące bez żadnej kontroli na teren obcego państwa to nie jest najlepszy pomysł. Niemieckie wołanie "damy radę - przyjmiemy każdego" spowodowało już destabilizację krajów Bałkańskich, konflikty w samej UE oraz wzrost poparcia dla partii prawicowych w tym skrajnie. Prawica już wygrała i rządzi w Szwajcarii, Danii i wbrew zaklęciom politycznie poprawnych mediów sięgnie po władzę w Szwecji i kolejnych krajach. Dlaczego? Bo konkretny obywatel widzi to, czego nie widzi część elit. Fiasko pewnej ideologii i polityki; rozbieżność pomiędzy tym, co mówią media, a tym, co sam widzi na ulicy lub tym, co sam potrafi sobie wykoncypować w trakcie przeszukiwania internetu. To koniec lewicowości. Koniec Michnika, Żakowskiego, Lisa, Olejnik, Zandberga, Krytyki Politycznej, SLD, Zielonych (przedstawicielka zielonych płakała jak rząd Szwecji oznajmiał zawieszanie polityki przyjmowania uchodźców) i całej masy innych przebierańców. Ta ideologia zbankrutowała. Na wiele, wiele lat. To dlatego PIS wygrał wybory parlamentarne.

Nie dlatego, że ma świetny program gospodarczy (bo nie ma). Nie dlatego, że potrafią dobrze rządzić (bo nie potrafią). Dlatego, że w opinii przeciętnego Polaka, który potrafi lub nie potrafi myśleć ale/i ma kontakt ze światem za pomocą fejsa i setki znajomych rozproszonych po Europie, no więc w opinii tego Polaka Europa oszalała i brnie w jakimś samobójczym akcie w stronę samo-unicestwienia a PIs jest jako taką gwarancja, że nie popłyniemy z głównym nurtem w stroną szamba, które nam poderżnie gardło.

To dlatego wolę głosować na gówno, które jest częścią zbawiennego odruchu samoobrony, niż kwiatki będące częścią dysfunkcjonalnego systemu.
A co tam pijesz Darku??? Bo chyba to będzie to samo co ja :D :D :D :pifko: :pifko2:

BTW, jedna z najnowszych regulacji w "Unii Urzędniczej":
:link:
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 27 lis 2015, 19:55

maciej_ignys pisze:
Cieszę się że nasza ocena sytuacji jest zbieżna, martwię się że pomysły na jej rozwiązanie są tak diametralnie, fundamentalnie odmienne.

Obyś miał rację. Oby dali radę. Obyśmy byli po prostu i banalnie szczęśliwi.
To jest kwintesencja, nie można szamba zamieniać gazem trującym.
Kolego Darbo, mógłbym pogodzić się z w 60, może 70% z Tobą, ale na miłość boską lub nieboską tylko i wyłącznie prawica nie doprowadzi do ładu i porządku, musi się tworzyć jakiś kompromis, chęć poznawania różnic itd. Obyś się pomylił o końcu Lewicy ( chociaż nie sympatyzuje) bo wtedy możemy dopiero dosięgnąć tragedii.
Jak na "pisowca" po prostu masz zbyt miękkie i centrowe poglądy i tyle w temacie, mam wrażenie że oszukujesz sam siebie, ale masz do tego pełne prawo. Mógłbym się zgodzić z tym że PIS sobie poradzi, ale na pewno musiałaby nastąpić w tym ugrupowaniu bardzo głęboka "restrukturyzacja".

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 27 lis 2015, 20:03

Dudi pisze:
A co tam pijesz Darku??? Bo chyba to będzie to samo co ja :D :D :D :pifko: :pifko2:

BTW, jedna z najnowszych regulacji w "Unii Urzędniczej":
:link:
"Obecnie na rynku toalet panuje całkowity chaos..." cytat z Twojego linka - no... to jest piękne, przecudne zdanie :groupjump:

Dudi...ostatnio postanowiłem ze względów zdrowotnych popijać wódkę lub gin zamiast wina i piwa. Niestety w ramach przyzwyczajenia piję czerwone wino i mi wstyd ;)

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 27 lis 2015, 20:26

darbo pisze:Jeżeli ktoś pisze, że o "propagandowych bredniach PISu" oraz o "pisowskich gadzinówkach, które trzeba wyrzucić do śmietnika"
Już sam nie wiem. Może Ty serio nie rozumiesz? Może serio nie potrafisz przeczytać, że nie chodzi o jakieś tam propagandowe brednie pisu, tylko o konkretne, nazwane? Może serio nie potrafisz doczytać ze zrozumieniem, że chodziło o konkretne gadzinówki w ramach konkretnego tematu? Może faktycznie koledzy rain, luka, duch dziadka i inni mają rację? Darku, zaczynam w Ciebie wątpić. ;)
darbo pisze:I nie jest to żadne etykietyzowanie.
ani tego, kluczowego motywu nie złapałeś? To musi być moja wina, widać błędnie Cię oceniłem.
darbo pisze:A nie mam racji? Lubisz PIS? Głosowałeś na nich? Pomyliłem się? :D
Nie, to ja się pomyliłem - sądziłem, że porozmawiamy sobie na poziomie, a nie na zasadzie - jesteś za PiS więc jesteś dobry/zły*. Jesteś przeciw PiS, więc jesteś dobry/zły*.

*Niepotrzebne skreślić.
To poziom wypowiedzi jak na onecie czy innych tego typu słabych forach.
Takie onetowe podejście mnie nudzi i obrzydza, podziękuję więc za dyskusję.
Miłego wieczoru :)
Pozdrawiam
Nat

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 28 lis 2015, 9:19

Taki mój komentarz w formie fragmentu opowiadania o odwiecznej wojnie Krasnoludków i Skrzatów:

GERONIMO

Geronimo ? Słońce, Księżyc i Wszystkie Gwiazdy krasnoludków, zrodzony z porannej rosy Łąk Krajeńskich i wieczornego dymu Ognisk Syczuanu, Nieomylny Genealog, który odkrywszy, że krasnoludki pochodzą od Apaczów zakazał - jakże mądrą decyzją - rozpowszechniania bajki o królewnie śnieżce, której zresztą de facto nigdy nie poważał; więc ten Genialny Wódz, który pokonał podstępne skrzaty 17-scie razy w 15-stu stoczonych z nimi bitwach, oraz Ten, który bohatersko zasłonił własną piersią samego siebie przed kulami podczas wielkiego oblężenia Orelund ; więc ostatecznie Ten Wielki, Nieomylny i Najdzielniejszy - jak się mu pewnego dnia objawiło - potomek wielkiego wodza Indian Apaczów Geronimo, który - sam nazwawszy się Geronimo - walecznością przewyższył znacznie swego słynnego poprzednika, wspomnianego już nieco wyżej Wodza Apaczów Geronimo, który to dowiedziawszy się o swoim Wielkim Następcy, Wielkim Wodzu Krasnoludków Geronimo, sam z własnej inicjatywy, usłużnie i bez żalu zrezygnował na jego cześć z noszenia imienia Geronimo, i przybrał ? zważywszy na wielkość prawdziwego Geronimo, no i żeby się już nigdy nikomu to nie pomieszało ? imię oddalone brzmieniowo od nazwy pierwotnej i mało znaczące i jeżeli się już k. : cenzura : a w tym wszystkim pogubiliście, to przyjmijcie do wiadomości, że tylko prawdziwy Geronimo może to wam wyjaśnić, a jeżeli nie wyjaśni to tylko dlatego, że może, ale mu się k : cenzura : a chwilowo nie chce i mu się k : cenzura : a może w ogóle nie zachcieć; wiec ostatecznie ten Wielki Ojciec i ta Wielka Matka wielkiej rodziny krasnoludków, ten Czujny Strażnik spokojnych krasnoludczych snów, ten Czuły Opiekun brzemiennych krasnoludek, oraz Ten, bez którego nie może zajść żadne poczęcie, wreszcie Ten, którego skutecznie wzywają strapieni i zjarani , i jeszcze Ten, który byłby w stanie przewidzieć przyszłość ? gdyby tylko chciał, i na koniec Ten, który tylko przez wzgląd na własną niezmierzoną wielkość pozwolił czcić się jako boga ale zarazem przez własną bezgraniczną skromność tylko w miesiącach, które mają literę ?r? w nazwie - więc ten Wielki Geronimo siedział na wielkim i złotym tronie, obwieszony długimi, złotymi łańcuchami i palił najwyższej jakości zioło, które wędrując zakręconą po całym pomieszczeniu złotą fają nabierało wyjątkowej mocy i osobliwych zdolności.

W tak znamienitych okolicznościach pojawił się zdyszany, zmarnowany i spocony posłaniec krasnoludek i padł swojemu Wielkiemu Władcy do Jego Wielkich stóp.
- Panie mam złe wieści ? wyrzucił z siebie resztką sił.
Geronimo nie zareagował. Jego Mimika nie korespondowała z otoczeniem. Przestrzeń, w którą był zapatrzony nie posiadała już styczności ze światami zewnętrznymi, w tym ze światem krasnoludka posłańca.
- Stolcownia zniszczona; zioło stracone, ziomale is?nie? are ded; to koniec !!!
Tak, to był koniec całego ich świata. Lecz mały krasnoludek nie wiedział, że i do jego Wielkiego Pana nieuchronnie zbliżał się Wielki Zmierzch.
- W stronę Wielkiej Bramy wyruszyła załoga złożona z cieniasa, fantomu stolcowego i jakiegoś kozojeba zwanego Rufusem.
W połowie rozbudowanej lufy dojrzewał albowiem Złoty Strzał, płynąc wciągany przez złociste usta Wielkiego Sternika czerwonych ludków.
- Podobno koleś jest zryty na punkcie poszukiwania prawdy a w dodatku to jakiś Bond wśród skrzatów. Panie mój?

Geronimo zamknął oczy. Niech idą ? przez jego głowę przemknęła Wielka i ostatnia z myśli Jego Życia - niech walczą, niech cierpią dalej. Jego wzywało już coś bardziej istotnego ? Ostateczny Zew Ukojenia. ;)

Awatar użytkownika
belial666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: belial666 » 28 lis 2015, 10:13

Poziom PiS-menów. Do przedszkola... :roll:

PS. Ile ty masz lat?:)
Nr. telef. 501259455

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Post autor: Snail » 28 lis 2015, 10:18

Nie wiem co bierzesz ale podeślij kontakt do dealera...
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”