Lybra - Xenony po raz enty...
Re: Lybra - Xenony po raz enty...
Nie znalazłem opcji edytuj:(
Rozmawiałem ze specjalistą od HIDów i zasugerował mi uszkodzony zapłonnik.
Orientuje się ktoś, czy zapłonnik to te czarne pudełeczko pod klapką od lampy?
Rozmawiałem ze specjalistą od HIDów i zasugerował mi uszkodzony zapłonnik.
Orientuje się ktoś, czy zapłonnik to te czarne pudełeczko pod klapką od lampy?
- Barton
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
A ja polecam tym wszystkim oburzającym się na chińskie ksenony wyregulowanie swoich halogenowych świateł, bo niejednokrotnie tacy użytkownicy dróg bardziej oślepiają niż ci co mają dobrze ustawione chińskie wynalazki..
Tylko na "halogenowców", którzy świecą w niebo albo prosto w oczy jedną lampą a drugą na drogę jakoś nikt nie krzyczy.
Tylko na "halogenowców", którzy świecą w niebo albo prosto w oczy jedną lampą a drugą na drogę jakoś nikt nie krzyczy.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
- redy19
- Forumowicz/ka
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Posiada ktoś jeszcze orginalne xenony w swojej Lybrze ?
- mr.kura
- Klubowicz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Zapytaj drv'a.
- Barton
- Forumowicz/ka
Mam, a co potrzebujesz?redy19 pisze:Posiada ktoś jeszcze orginalne xenony w swojej lybrze ?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Cześć, tak, mam.redy19 pisze:Posiada ktoś jeszcze orginalne xenony w swojej Lybrze ?
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
zamieść fotkę jak świecą linia światła i cienia
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Witam wczoraj miałem rozmowę z panem policjantem który mnie zatrzymał bo mu się nie podobały moje światła xenonowe twierdził że jego bmw e61 ma wyraźną linie światła i cienia a u mnie nie jest taka wyraźna i że to nie są orYginalne xenony na to ja mu mówię ze jego bmw ma soczewkę a ja nie mam a on mi na to "no widzi pan a w xenonach musi być soczewka bo wszystkie orYginalne xenony posiadają soczewkę" na to ja wybuchłem śmiechem i mu mówię ze nie ma racji niech weźmie na necie sobie sprawdzi renaulta lagune czy nissana primere nawet mercedesa s klasę z 99 na to on no dobra ale w tym samochodzie (moim lancia lybra) nigdy nie było seryjnie montowanych i robionych lamp xenonowych na to ja znowu śmiech i mowie to co sam sobie lampy orginalne wyprodukowałem ? koleś myslał myślał i każe otworzyć maskę żeby zobaczyć bo niedowieRZał i twierdził ze w seryjnych xenonach przetwornica powinna być zamontowana wewnątrz lampy oczywiście szybko go z błędu wyprowadziłem poźniej mi się pyta czemu na halogenach jadę a kazał mi cofnąć kawałek ja mu mówię jak włączam bieg wsteczny to mi halogeny się zapalają a on znowu z tekstem niech pan włączy wsteczny bieg bo kolega nie dowierza włączyłem mu a on ale ma pan wypasioną tą lancie proszę jechać. Kupa śmiechu nic więcej
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Pytanko gdzie jest umiejscowiony zbiorniczek spryskiwaczy reflektorów w lybrze ??
- Barton
- Forumowicz/ka
Z tego co pamiętam to zbiorniczek na płyn jest jeden tylko są dwie osobne pompki.
- redy19
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
dzięki tak też właśnie zrobiłem .
Ma ktoś na zbyciu orginalne spryskiwacze do lamp ?
Ma ktoś na zbyciu orginalne spryskiwacze do lamp ?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Łukasz
Każdy pisze coś innego.
Mam pytanie wtedy z innej beczki nie dotyczące tego czy HID'y oślepiają innych czy nie.
Otóż panowie, w przyszłym tygodniu planuje zmienić żarówki na osramy nightbreakery. Jeśli nic nie da montuje HID'y.Spryskiwacze mam na reflektorach i zbiornik jest jeden okolo 5l. (fabrycznie wszystko było)
I teraz tak: wiele osób pisało że problem w razie wypadku/stłuczki.
Więc się pytam
czy ktoś miał stłuczkę nawet nie z jego winy z dołączonymi HID'ami. I czy miał wtedy z tego powodu problemy z ubezpieczycielem. Pytam bo piszecie o tym, ale czy ktoś z was miał tak w praktyce???
Mam pytanie wtedy z innej beczki nie dotyczące tego czy HID'y oślepiają innych czy nie.
Otóż panowie, w przyszłym tygodniu planuje zmienić żarówki na osramy nightbreakery. Jeśli nic nie da montuje HID'y.Spryskiwacze mam na reflektorach i zbiornik jest jeden okolo 5l. (fabrycznie wszystko było)
I teraz tak: wiele osób pisało że problem w razie wypadku/stłuczki.
Więc się pytam

- mr.kura
- Klubowicz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Ja nie miałem, ale gdybym (odpukać) taką miał i zobaczył "zenony" od razu bym interweniowałWięc się pytam czy ktoś miał stłuczkę nawet nie z jego winy z dołączonymi HID'ami. I czy miał wtedy z tego powodu problemy z ubezpieczycielem. Pytam bo piszecie o tym, ale czy ktoś z was miał tak w praktyce???

Ale, znalazłem coś takiego (źr. forum vw)
"jeśli zostanie powołany biegły który stwierdzi, że twoje xenony bez homologacji oślepiły drugiego użytkownika /bo ten tak zeznał/ w wyniku czego doszło do kolizji bądź wypadku to będziesz odpowiadał za spowodowanie kolizji na drodze publicznej czyli art. 86 par. 1KW, poza drogą publiczną czyli art. 98 KW lub wypadku drogowego czyli art.177 Kodeksu Karnego /jeśli będą ranni/ - ale to jest ewentualność marginalna
w 99,9 % przypadków nie ma to znaczenia, jeśli powodujesz kolizję to najzwyczajniej jesteś sprawcą kolizji, otrzymujesz MKK do 500 zł i 6 pkt karnych a fakt posiadania xenonów jest sprawą drugorzędną, co najwyżej możesz stracić DR
to jest podobnie jak w tej sytuacji: nietrzeźwy kierowca jedzie pojazdem A, nagle jadący za nim kierowca pojazdu B się zagapił i wali mu w tyłek, bo A zatrzymał się prawidłowo na czerwonym świetle, efekt jest taki, że kierowca B odpowiada za wykroczenie z art. 86 par. 1 Kodeksu Wykroczeń czyli MKK do 500 zł a kierujący pojazdem A odpowiada za przestępstwo z art. 178a par. 1 czyli kierowanie w stanie nietrzeźwości "
Nie bardzo wiem co ma do tego ubezpieczalnia
Jeśli sprawca, wyczai, że masz HIDy, a z przebiegu zdarzenia wynika, że mógł to być właśnie skutek oślepienia to niestety, ale wzywając Policję, może się okazać, że stwierdzą Twoją winę, co automatycznie wyklucza uzyskanie odszkodowania z OC, bo za sprawcę uznają Ciebie.
Inna sprawa, że możesz bardzo szybko pozbyć się dowodu rejestracyjnego.

Inna sprawa, że możesz bardzo szybko pozbyć się dowodu rejestracyjnego.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5