Nat pisze:Czy mógłbyś podac jakies wiarygodne źródło na potwierdzenie, że z zasady silniki zasilane LPG są mniej sprawne niż benzyną?
KGB pisze:
na jakiej podstawie twierdzisz ,ze silnik ZI pierwotnie przeznaczony do spalania Pb95 bedzie mial mniejsza sprawnosc po zastosowaniu LPG ?
Moc użyteczna silnika spalinowego.
Uwzględniając fakt, że cześć mocy indykowanej zostaje zużyta na pokonanie oporów
własnych silnika tj. oporów tarcia i na napęd mechanizmu rozrządu oraz urządzeń
pomocniczych współpracujących z silnikiem (jak np. pompy oleju, prądnicy itp.) wprowadza
się pojęcie sprawności mechanicznej. Zatem wzór na moc użyteczną ma postać:

gdzie:

-
sprawność mechaniczna wynosząca od 0,8 do 0,95 (lub 80 do 95 % - co oznacza, że 5 do 15% mocy zużyta jest na pokonanie oporów własnych silnika).
Ni - moc indykowana i wynosi
Jak widać sprawność ma powiązanie z mocą, a każdy wie że silnik zasilany paliwem LPG traci moc w porównaniu do zasilania Pb.
A po resztę zapraszam tutaj -
http://autowiedza.republika.pl/moc_i_sprawnosc.html
Dla mnie jest to jednoznaczne, że jeżeli mamy ten sam silnik i zasilimy go innymi paliwami i będzie posiadał przez to różne moce to tym samym jego sprawność się zmniejszy.
Fizykiem nie jestem i może mi wytłumaczycie jeżeli jest inaczej.
gfu pisze:
Po pierwsze to smrodek na skrzyżowaniu za dieslem nawet nowiutkim i super sprawnym jest silniejszy i nieunikniony zupełnie. Smrodek za silnikiem zasilanym LPG wynika z niesprawności instalacji lub wadliwego montażu lub złych regulacji. Najczęściej jest pokłosiem kultury technicznej naszego narodu, a zwłaszcza speców "zakładaczy" od gazu. Smrodek za autem z LPG nie jest zjawiskiem obligatoryjnym, a pewną anomalią, niestety w naszym kraju wiele stoi na głowie.
Za dieslem nic nie ma prawa śmierdzieć jeżeli jest sprawny czyli ten sam problem co w przypadku
złej instalacji LPG, a tych w kraju jest 90% przeciwieństwie do t.diesli za którymi dymek się puszcza od czasu do czasu.
gfu pisze:
Nie ma żadnego technicznego wytłumaczenia dla rzekomo niższej sprawności auta zasilanego LPG.
Czytaj wyżej z odnośnikiem do strony.
Nat pisze:co do epitetów- po to rozmawiamy, by sie czegoś od siebie wzajemnie nauczyć.
Dlatego nie spodobało mi się, że zamiast argumentu użyłeś wobec kolegi epitetu (jaki cel chciałeś osiągnąć?)
Chciałem żeby zajrzał do google jeżeli zauważy że wypowiada się na temat o którym pojęcia bladego nie ma.