Kappa JTD - zgasła i już nie odpalila
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Adrian
Re: Kappa JTD - zgasła i już nie odpalila
Jak nikt jej nie weźmie jak stoi to mooze się zastanowię nad zrobieniem auta.
A na Merola chętnie wydam pieniądze które Zbierałem na cos innego
A na Merola chętnie wydam pieniądze które Zbierałem na cos innego
- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam swoje włoszki. A nie jedną mam. Każdej coś dolegało, coś boli lub będzie, lecz to nie powód aby nazywać je ,, Włoskim złomem,,
Mercsedesy też się psują, wcześniej czy później
Mercsedesy też się psują, wcześniej czy później

Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
Tel. 606 692 044 Jak by co było trzeba.
Piaskowanie i zabezpieczenia antykorozyjne.
- Al Boundy
- Forumowicz/ka
- Imię: All
Maniak, Ty tam częściami obracasz...ile taki zawór?
Wysłano z LG V10 H960a
Wysłano z LG V10 H960a
Lancia Kappa SW 2.4 TDs 1997
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
było...minęło....Citroen Zeta 2.1 TD Epic Free....Polonez Atu Plus 1.6 GLI ...Lancia Kappa 2.4Tds....more..more..more..
Fiat Ulysse 2.0 16V 2004
było...minęło....Citroen Zeta 2.1 TD Epic Free....Polonez Atu Plus 1.6 GLI ...Lancia Kappa 2.4Tds....more..more..more..
- Maniak
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Mariusz
Ja akurat do jtd nic nie mam. Ale kumpla zapytam.
Pozdrawiam brać klubowiczów
Pozdrawiam brać klubowiczów

Kappa 2.0, 2.4, 3.0, 2.4TD WSZYSTKIE CZĘŚCI!
A ja Was nie rozumiem. Pisze Kolega same bzdety jakie to padło jest, a Wy go tu glaskacie by robil, by się zastanowił i takie tam. A po co? Chce sprzedać? Chce do handlarza (bo chyba o to mu chodziło pisząc "do Żyda")? Chce na złom? Merca chce? I bardzo dobrze! I zniknie nam z pola widzenia/czytania, a pojawi się na forrum mercedesa i tam będzie narzekał. Wyluzujcie. Dajcie spokój. Niech znika. Nic nie wnosi oprócz narzekań. Sio.
-
- Forumowicz/ka
Masz 100% racji 

Offtopic - pod Gdańskiem mieszka taki facet, który ma niewielki hotel i muzeum w jednym. W tym muzeum natomiast stoi od groma i ciut róznych modeli VW i ogólnie tej grupy, więc również np. Audi. O mało od niego nie kupiłem Audi 100 z rzędową piątka turbo pod maską, ale uznałem że choćbym pękł to z dwóch takich nadal nie wyjdzie V10 biturbo...
Dlatego mam propozycję - zbieraj więcej włoskich aut i stwórz podobny projekt. Na jedną średnią halę już by ci wystarczyło eksponatów.

Drop a gear and disappear!
jjash pisze: ↑20 sty 2017, 19:08 A ja Was nie rozumiem. Pisze Kolega same bzdety jakie to padło jest, a Wy go tu glaskacie by robil, by się zastanowił i takie tam. A po co? Chce sprzedać? Chce do handlarza (bo chyba o to mu chodziło pisząc "do Żyda")? Chce na złom? Merca chce? I bardzo dobrze! I zniknie nam z pola widzenia/czytania, a pojawi się na forrum mercedesa i tam będzie narzekał. Wyluzujcie. Dajcie spokój. Niech znika. Nic nie wnosi oprócz narzekań. Sio.

Zwłaszcza jeśli ma się takie podejście...adrian123 pisze:A ECSF się nie przejalem bo jak miałem inną kappe to tam palił się praktycznie non stop a auto chodziło normalnie.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Jak był taki fantastyczny Twój merol do dlaczego już nim nie jeździsz?adrian123 pisze: ↑19 sty 2017, 18:50 MiaLem w202 2.8 v6 automat i bardzo milo go wspominam, w 3 miesiące zrobiłem nim 20000 km i tylko raz olej zmieniłem to wszystko. W Lancii mógłbym o tym pomarzyć. Takze jeśli są aż tak dobre to zapraszam na pw uzgodniomy cenę i chętnie skończę przygodę z włoską motoryzacją
A co do mercedesa, pracuje jako Spawacz, sam sobie mogę progi wstawiać![]()
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011
była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005
była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005
- kond243
- Forumowicz/ka
- Imię: Konrad
Pewnie Ruda go już schrupała 

Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt
-
- Forumowicz/ka
Miał bardzo ciężkie życie i pewnego razu podczas palenia gumy zmielilem jakieś tryby w skrzyni czy coś, mechanik powiedział żeby się go szybko pozbyć póki skrzynia jeszcze pracuje w miarę normalnie. Przyjechały po niego turasy z Warszawy i jeszcze go sprzedałem z zyskiem
ale jestem pewien że Lancia nie przetrwała by nawet 1/4 tego co musiało znosić pod moją noga to genialne 2.8 V6. Ale Lancii trzeba oddać że benzynowa kappa 2.0 brzmiała o wiele lepiej, no i była 10x wygodniejsza ale to nie ma co porównywać c klasy do jakby na to nie patrzeć auta niby klasy średniej wyższej
Jeszcze mam pytanko, od czego wtryski będą pasowały do kappy? 1.9 ma takie same jak 2.4? Bo mechanik mi podpowiedział że to że na plaka odpala od strzała a normalnie nie chce to bardziej wina wtryskiwaczy niż regulatora, bo nie potrafią sobie wytworzyć potrzebnego ciśnienia. Ceny wtrysków są różne i najwięcej jest z alf, będą pasować?

Jeszcze mam pytanko, od czego wtryski będą pasowały do kappy? 1.9 ma takie same jak 2.4? Bo mechanik mi podpowiedział że to że na plaka odpala od strzała a normalnie nie chce to bardziej wina wtryskiwaczy niż regulatora, bo nie potrafią sobie wytworzyć potrzebnego ciśnienia. Ceny wtrysków są różne i najwięcej jest z alf, będą pasować?
Ostatni raz sprzedaje samochód przez forum. Kappa jest naprawdę doinwestowana mechanicznie a że coś w niej akurat nieszczęśliwie padło tego nikt nie przewidzi. Poza tym to 18 letni samochód, więc ma prawo coś się w nim popsuć prędzej czy później. Nowe na gwarancji jadą do serwisu na lawetach. Przez 8 lat zrobiłem nim prawie 100000 km praktycznie wyłącznie po mieście. Samochód nigdy nie był katowany a jak coś wymagało naprawy lub mogło wymagać w niedalekiej przyszłości to było to wymieniane. Hamulce praktycznie nowe z linką ręcznego, wymieniony alternator na oryginał nówka, nówka dmuchawa powietrza kabiny, nówka pompa sprzęgła i wysprzęglik, tylne sprężyny z autosklep24 , wymienione niedawno 2 rolki na pasku wielorowkowym i pasek, maglownica po regeneracji , rozrząd jeszcze ok. 30000 km , kaseta bezpieczników o końcówkach drążków i zawieszeniu nie wspominam i wiele innych jak np. nowa oryginalna gałka od zmiany biegów , siedzenie kierowcy nie poprzecierane, silnik od zmiany do zmiany nie bierze oleju a samochód jeździł tylko i wyłącznie na paliwach premium. ….a że coś się popsuło akurat po sprzedaży jest mi niezmiernie przykro z tego powodu. W moich warunkach zrobiłbym go w przeciągu 12h montując nawet część używaną aby auto było sprawne. Nie twierdzę że sprzedałem super super egzemplarz, bo ma swoje jakieś niedomagania choć by z racji wieku, ale na pewno nie jest to złom sprzedany aby się pozbyć kłopotu.
Lybra 2,4 JTD CF3
- kond243
- Forumowicz/ka
Zrób logi MES-em podczas odpalenia i zaraz się okaże czy to wina wtryskiwaczy. Wystarczy w parametrach zaznaczyć ciśnienie paliwa zadane i zmierzone. Poza tym był ewidentny błąd ciśnienia regulatora paliwa. Wychodzi że skoro przy przyspieszaniu świecił check więc to wina ciśnienia paliwa. Którego pompa CR nie wytworzyła no regulator nie pozwolił.
Zaraz po awarii samochodu dzwoniłem do mechanika, jego diagnoza na odległość, czujnik położenia wału lub zawór na pompie paliwa o czym poinformowałem nowego nabywcę.
Lybra 2,4 JTD CF3
- kond243
- Forumowicz/ka
Jest w ym temacie foto na którym ewidentnie widać że jest błąd regulatora ciśnienia na pompie CR