Lybra 1.9JTD - problem z mocą
lybra - problem z mocą w 1,9 JTD
u mnie też był problem z przyspieszaniem w czasie wyprzedzania, do pewnego momentu przyspieszał a potem już nie jak by nie miał mocy.....mechanik przeczyścił przepływomierz powietrza i znalazł przypadkiem pęknięty przewód (rurkę gumową) pomiędzy elektrozaworem a rurką metalową idącą do zaworu podciśnieniowego .....wymienił i nie ten samochód
)) teraz śmiga aż miło.

"zbychoo" pisze:odebrałem już swoje cacko z warsztatu. A zostawiłem je na 2 dni do przeglądu w warsztacie alfa romeo T&T Service na Młodnickiej 21 w warszawie. Chłopaki przewalili cały osprzęt silnika, wszystko począwszy od przepływomierza, czujnika spalin, sprężarki, wtryskiwaczy było sprawne i w jak najlepszym porządku więc chłopaki tylko poczyścili to co sprawdzali i na koniec jeszcze sprawdzili potencjometr pod pedałem gazu. Ponoć coś nie działał tak jak powinien i "nie otwierał do końca przepustnicy". Więc jeszcze to ustawili, zgarnęli prawie 500 zł, no ale przynajmniej nieco lepiej autko chodzi
Zobaczymy jeszcze spalanie...
No i teraz już można w pełni delektować się jazdą
a gdzie jest ta przepustnica?
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R

a powiem szczerze że nie mam pojęcia. Chodziło o to, że ten potencjometr pod pedałem gazu źle działał przez co chyba zaniżał poziom wciśnięcia pedału. Dlatego nie mógł wejść na wyższe obroty tak jak powinien.a gdzie jest ta przepustnica?
Z czasem autko zaczęło chodzić coraz żywiej. Spalanie mam na poziomie 6-7,5 l/100km.
jest - Lancia Lybra SW 2,4 JTD 150 KM
- Kufel
- Dopiero zaczyna na naszym forum
O tak zniżka w dobrym ASO to by była super sprawa ;0))
Czekam na info
Czekam na info
- Kufel
zbycho - to,że silnik się dławi to nie sprawa przycisku pod gazem. Nie wiem jak jest z silnikami 105 i 110km ale 115km po maju 2001 (taki mam) mulił mi strasznie . Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania (kolektor ssący) i się poprawiło a wczoraj wymieniłem elektro zawór sterujący geometrią turbiny i SZOKKK . Lybra zapier..la na każdym biegu jak wściekła . Mam wrażenie wzrosty mocy o około 35% . Teraz na 5 biegu mogę jeździć po mieście 70km/h bez problemów z dynamiką .A wyprzedzanie przy 80km/h nie wymaga redukcji tylko wciśnięcia gazu i ciśnie po chwili w fotelik ;00))
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
No i właśnie tak powinna jeździć Lybra 115KM..."Kufel" pisze:zbycho - to,że silnik się dławi to nie sprawa przycisku pod gazem. Nie wiem jak jest z silnikami 105 i 110km ale 115km po maju 2001 (taki mam) mulił mi strasznie . Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania (kolektor ssący) i się poprawiło a wczoraj wymieniłem elektro zawór sterujący geometrią turbiny i SZOKKK . Lybra zapier..la na każdym biegu jak wściekła . Mam wrażenie wzrosty mocy o około 35% . Teraz na 5 biegu mogę jeździć po mieście 70km/h bez problemów z dynamiką .A wyprzedzanie przy 80km/h nie wymaga redukcji tylko wciśnięcia gazu i ciśnie po chwili w fotelik ;00))

A powiedz dlaczego akurat musiałeś to zmienić? Interesuje mnie skąd wiedziałeś, że to można zmienić a nie 100 innych rzeczy? Czy byłeś gdzieś u mechanika który podłączył swoje cuda, posprawdzał podzespoły i powiedział, że to i to powinieneś zmienić? Bo ja byłem u kilku a w jednym mi przetrzepali połowę auta i powiedzieli co tam niby było (że niby źle odczytywał potencjometr pod pedałem gazu). Dodatkowo powiedzieli, że poza tym wszystko jest ok. Turbo daje ciśnienie takie jakie powinno, inne rzeczy też działają prawidłowo. Ale żeby u mnie Lancia jeździła jak wściekła - raczej nie. Być może po prostu ten 105 konny silnik tak ma (no i przejechał już nie mało)."Kufel" pisze:zbycho - to,że silnik się dławi to nie sprawa przycisku pod gazem. Nie wiem jak jest z silnikami 105 i 110km ale 115km po maju 2001 (taki mam) mulił mi strasznie . Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania (kolektor ssący) i się poprawiło a wczoraj wymieniłem elektro zawór sterujący geometrią turbiny i SZOKKK . Lybra zapier..la na każdym biegu jak wściekła . Mam wrażenie wzrosty mocy o około 35% . Teraz na 5 biegu mogę jeździć po mieście 70km/h bez problemów z dynamiką .A wyprzedzanie przy 80km/h nie wymaga redukcji tylko wciśnięcia gazu i ciśnie po chwili w fotelik ;00))
A odbiegając nieco od tematu. Czy w ogóle jest możliwe zamontowanie innej turbiny do tego silnika? Np tej od wersji 115? Czy były jakieś znaczące różnice które uniemożliwiają takie wynalazki (nie wiem inna konstrukcja silnika, inny osprzęt, inne komputery, itp)?
jest - Lancia Lybra SW 2,4 JTD 150 KM
- Kufel
Komputer pokazał padnięty czujnik a skoro to nie pomogło doszedłem do wniosku ,że elektrozawór jest następny w kolejności i udało się"zbychoo" pisze:A powiedz dlaczego akurat musiałeś to zmienić? Interesuje mnie skąd wiedziałeś, że to można zmienić a nie 100 innych rzeczy? Czy byłeś gdzieś u mechanika który podłączył swoje cuda, posprawdzał podzespoły i powiedział, że to i to powinieneś zmienić? Bo ja byłem u kilku a w jednym mi przetrzepali połowę auta i powiedzieli co tam niby było (że niby źle odczytywał potencjometr pod pedałem gazu). Dodatkowo powiedzieli, że poza tym wszystko jest ok. Turbo daje ciśnienie takie jakie powinno, inne rzeczy też działają prawidłowo. Ale żeby u mnie Lancia jeździła jak wściekła - raczej nie. Być może po prostu ten 105 konny silnik tak ma (no i przejechał już nie mało)."Kufel" pisze:zbycho - to,że silnik się dławi to nie sprawa przycisku pod gazem. Nie wiem jak jest z silnikami 105 i 110km ale 115km po maju 2001 (taki mam) mulił mi strasznie . Wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania (kolektor ssący) i się poprawiło a wczoraj wymieniłem elektro zawór sterujący geometrią turbiny i SZOKKK . Lybra zapier..la na każdym biegu jak wściekła . Mam wrażenie wzrosty mocy o około 35% . Teraz na 5 biegu mogę jeździć po mieście 70km/h bez problemów z dynamiką .A wyprzedzanie przy 80km/h nie wymaga redukcji tylko wciśnięcia gazu i ciśnie po chwili w fotelik ;00))
A odbiegając nieco od tematu. Czy w ogóle jest możliwe zamontowanie innej turbiny do tego silnika? Np tej od wersji 115? Czy były jakieś znaczące różnice które uniemożliwiają takie wynalazki (nie wiem inna konstrukcja silnika, inny osprzęt, inne komputery, itp)?