Nuova Delta - nie pali na benzynie
- kretekpodnietek
- Forumowicz/ka
nie, podkarpacie.
jeżeli masz śrubę to sonda nie bierze udziału w dawkowaniu gazu. zakładając że gaz jest dobrze wyregulowany to masz już spieprzony parownik.
jak masz mulitimetr, podepnij sie jednym złączem do czarnego kabla od sondy, a drugim do masy. zapal auto na benzynie ma być około 0,5V i ma sie tak utrzymywac, ew falować od 0,1 do prawie 1V. ew. jedź na analize spalin, jeżeli będą przekroczone wartości to sonda padła.
a ile Ci pali benzyny?, poza tym o sondzie w delcie było wieeele na forum, poszukaj.
jeżeli masz śrubę to sonda nie bierze udziału w dawkowaniu gazu. zakładając że gaz jest dobrze wyregulowany to masz już spieprzony parownik.
jak masz mulitimetr, podepnij sie jednym złączem do czarnego kabla od sondy, a drugim do masy. zapal auto na benzynie ma być około 0,5V i ma sie tak utrzymywac, ew falować od 0,1 do prawie 1V. ew. jedź na analize spalin, jeżeli będą przekroczone wartości to sonda padła.
a ile Ci pali benzyny?, poza tym o sondzie w delcie było wieeele na forum, poszukaj.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r
Pozdrawiam Łukasz
Pozdrawiam Łukasz
szczerze mówiac to nie wiem ile benzyny pali bo na benzynie nie chce mi za bardzo chodzić - gaśnie na wolnych obrotach, podczas jazdy na niższych prędkosciach obrotowych szarpie no i sobie z lekka dymi a na gazie jest super
muszę sprawdzić tą sondę - ale myślę ze może faktycznie padła bo krokowca od gazu poprzedni właściciel zdjął bo coś mu tam żle furka chodziła i dał śrubę (krokowca mam bo mi go dał) - pewnie juz sonda nie podawała odpowiednich "informacji" i się pieprzyło
sprawdzę sondę i napiszę
muszę sprawdzić tą sondę - ale myślę ze może faktycznie padła bo krokowca od gazu poprzedni właściciel zdjął bo coś mu tam żle furka chodziła i dał śrubę (krokowca mam bo mi go dał) - pewnie juz sonda nie podawała odpowiednich "informacji" i się pieprzyło
sprawdzę sondę i napiszę
Lancia Delta Nuova 1.8 8V '1994r.
i tak sobie jeszcze myślę że moze te dziwne objawy na benzynie to pomylone podłączenie wtryskiwaczy - może gość podczas wymiany silnika pomylił kostki??? bo jak auto odbierałem to oczywiście chodziło tylko na gazie bo koleś stwierdził ze pompa podaje za niskie ciśnienie i trzeba inną a to przewody paliwowe były pomylone!!! i tak przy każdej wolnej chwili robię non stop poprawki
już sam nie wiem co myśleć a spać przez to nie mogę już normalnie
już sam nie wiem co myśleć a spać przez to nie mogę już normalnie
więc dziś zmierzyłem wartości podawane przez sondę - niestety tylko na gazie bo nie chce mi na benzynie trzymać wolnych obrotów - na LPG wskazywała od 0.17 do 0.25V
nie wiem jak to się ma do jej sprawnosci
jeśli trzeba koniecznie mierzyć na benzynie to wezmę kumpla i on będzie utrzymywał silnik na chodzie - pomocy
nie wiem jak to się ma do jej sprawnosci
jeśli trzeba koniecznie mierzyć na benzynie to wezmę kumpla i on będzie utrzymywał silnik na chodzie - pomocy

witam
problem w końcu rozwiązany
pojechałem do fachowca, on podleciał z komputerem i co się okazało - brak podciśnienia (pomylone przewody podciśnieniowe) przetarty łącznik elastyczny wydechu co skutkowało złym odczytem sondy no i sama sonda również do wymiany - koszty 410 zł
ale teraz to już zupełnie inna jazda
pojechałem do fachowca, on podleciał z komputerem i co się okazało - brak podciśnienia (pomylone przewody podciśnieniowe) przetarty łącznik elastyczny wydechu co skutkowało złym odczytem sondy no i sama sonda również do wymiany - koszty 410 zł

witam
(wraz z prześwietleniem jeszcze układu ABS)