Dedra - zużycie gazu

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 20 paź 2006, 7:34

Dzieki Zaba za info, bede musial sie tam wybrac jak mi spalanie nie spadnie ipewnei to zrobie, jeszcze raz za dzieki za info.

janusz ja tez isntalacje gazowa mam od czerwca, czyli niecale 5 miesiecy i dopiero teraz jak zimniej sie robi to mam problemy. O tym zeby 3 km ostatnie robic na benzynce to tez juz gdzies slyszalem tak samo jak pierwsze 3 km w zimie zeby silnik sie rozgrzal i potem przelaczyc na gaz tylko ze ja robie po miescie jedna strone 8 km i potem popoludniu spowrotem te 8 km, wiec praktycznie caly czas bym jedzil na benzynie :D
A instalcje mam zwykla Tomassetto, czy jakos tak, mam 3 tryby, 1- benzyna,2-gaz,3 benzyna,2500 obrotow i wlacza sie gaz :D
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Awatar użytkownika
darkobo
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - zużycie gazu

Post autor: darkobo » 20 paź 2006, 8:04

Jeśli cały czas jeździsz na tak krótkich dystansach, to niekoniecznie codziennie musisz ostatnie trzy km na beznynce. Jednak wówczas, gdy jedziesz w trasę (mniejsze spalanie), powinieneś na terenie pozamiejskim pojeździć na benzynce (przy instalacji gazu zalecano mi 100 km na benzynie na każdy 1000 km na gazie). Natomiast, zwłaszcza zimą, bardzo ważne są trzy pierwsze km na benzynie - jeśli nie, to zaoszczędzisz na paliwe, ale czeka Cię szybszy remoncik parownika (bierz pod uwagę, że gaz wskutek przepływu jeszcze obniża swoją temperaturę - schładza gumę, która szybciej się stażeje i kruszeje, a w efekcie pęka). To są koszty jeżdżenia na gazie, które mało kto uwzględnia przy planowaniu jego instalacji.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie ;) )

Anonymous

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Anonymous » 04 lis 2006, 21:54

widze, że nie tylko ja mam taki problem! moja dedra w trasie pali jakieś 10-11 litrów przy prędkości 120km/h wiec tu jest oki alepo mieście masakra 20 LITRÓW!! Przykładowo zaleje gazu za 20PLN to jest jakieś 9,5-10 litrów i zrobie na tym 50km!! I nie ważne jak się jeździ! zrobiłem test zalałem za 20PLN i nie oszczędzałem 1,2,3 poszedł... spaliła mi 20 litrów, a jak jeżdze wolno przy 2000 obrotów zmieniam biegi to też pali 20 litrów!! Koszmar... słyszałem ze może to być wina parownika bo ma zrobione około 80tys km na gazie.... Może ktoś wie co może być przyczyna??

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - zużycie gazu

Post autor: Kubek » 04 lis 2006, 23:51

No u mnie tez nic nie pomoga, bylem juz na dwoch regulacjach i nic, a najlepsze ze na jedenej powiedzieli ze za bogata mieszanka, skrecili w dol, za tydzien pojechalem do konkurencji i facet mowi ze mieszanka za bogata i znowu skrecil ? dziwna akcja nie ? no ale gucio to dalo bo dalej mi tyle samo pali, teraz zalem 23 litry , zrobilem obecnie 115 km i juz sie gaz konczy !!! i mam dziwny przy tym objaw ze np. przy ruszaniu badz zmienie biegu na wyzszy, samochod idzie ladnie od 0 do 1500 obrotow a potem od 1500 do 2500 jak by zahamowuje go i sie muli i ledwo ciagnie, dostaje 3000 obrotow i rusza jak burza, ja juz nie mam silydo tego spalania calego, co znow pojade do regulacji i co mi powiedzia, ze teraz dobrze ? i bede im tak co tydzien 30 zl placil ?
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”