No dokładnie też to zauważyłem, że zawsze startuje od 10l. Nawet lepiej, zrób taki manewr, potrzymaj go na postoju niech spalanie dotrze do wartości 25l/100 i wtedy zresetuj średnie spalanie - ile trzeba się namęczyć żeby to zbić do jakieś przyzwoitej wartości.kaeres pisze:To jest jedna z większych wad tego komputera pokładowego - ogólnie pijany mistrz go programował.marrog pisze:Witam
Lybra 1.9JTD SW 116KM ( 2002r) wg wskazań komputera to 8.1l wg moich obliczeń 6.1l/100 heh ciekawe skąd taka rozbieżność?
Dodam, że obserwuję chwilowe zużycie i w trasie ( jeśli można nazwać odcinek powiedzmy 7-12km tak) to spada do 5,4-5,9l max, a średnie idzie pod 8,1l co ciekawe zaobserwowałem, że jak ją przytrzymam na postoju chwil kilka, to norma idzie w górę i nie idzie jej zbytnio zbić, coś z tymi wskazaniami jest nie tak, skoro ostatnio zalałem pod korek, przejechałem dokładnie 606km podjechałem i zalałem pod korek 37l to 37/600 = 6,1l
Dodam też, że nawet w trasce powiedzmy 50-100km chwilowa spada do 5,4l i tylko delikatnie czasami podejdzie do 6,5 a po wyłączeniu silnika i po chwili wskazuje średnie ponad 7l i tak kilka takich zabiegów i pokaże 8,1l tak jak w książce serwisowej od niej - nie jest to dla Was dziwne??
Co jest nie halo z tym spalaniem, ciekawe jak teraz ją policzę ile wyjdzie.
Jak stoisz na biegu jałowym (np. w korku w miejscu) to komp po czasie pokaże spalanie 25l/100km i ta wartość wchodzi również do średniego spalania.
Poza tym, zawsze po odpaleniu silnika spalanie jest 10l/100km - taką sobie inżynier wymyślił i komp takie głupoty pokazuje.
Komp by jedynie pokazał w miarę przybliżone spalanie jakbyś leciał trasę kilkaset km.
dzisiaj liczyłem po trasach i trochę w koło domu ogólnie więcej w trasie odcinki po 100km 600km +290 km w koło domu spalanie zeszło do 5,8l ale myśle że da radę jeszcze to poprawić

-=pozdrawiam=-