Kappa - tłumik
Re: Kappa - tłumik
up panowie może ktoś podpowie bo chce zamówić w poniedziałek od czego montować od 2.4 będzie pasować czy od 3.0 lepiej ??
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
Od 2,4 jest chyba taki sam jak od 2,0.
Jeśli środkowy masz oryginalny od 20VT to możesz mieć kłopot z dopasowaniem takiego od 2,0/2,4.
Ja u siebie robiłem operację odwrotną, tzn. miałem w swojej 20VT założony środkowy i końcowy od zwykłej 2,0/2,4 i zamówiłem oryginalny tylny od 20VT- okazało się, że muszę też wymienić środkowy, bo różnią się długością.
Można zapewne jakoś skrócić i pospawać (albo wydłużyc, już nie pamiętam który był krótszy który dłuższy), ale generalnie żeby nie cudować to trzeba albo pozostać przy komplecie dla 20VT (co cholernie bli finansowo) albo zamówić komplet od 2,0/2,4.
Co do tego od 3,0 to nie pomogę, bo nie miałem do czynienia.
Jeśli środkowy masz oryginalny od 20VT to możesz mieć kłopot z dopasowaniem takiego od 2,0/2,4.
Ja u siebie robiłem operację odwrotną, tzn. miałem w swojej 20VT założony środkowy i końcowy od zwykłej 2,0/2,4 i zamówiłem oryginalny tylny od 20VT- okazało się, że muszę też wymienić środkowy, bo różnią się długością.
Można zapewne jakoś skrócić i pospawać (albo wydłużyc, już nie pamiętam który był krótszy który dłuższy), ale generalnie żeby nie cudować to trzeba albo pozostać przy komplecie dla 20VT (co cholernie bli finansowo) albo zamówić komplet od 2,0/2,4.
Co do tego od 3,0 to nie pomogę, bo nie miałem do czynienia.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
dzięki ci bardzo jestem wdzięczny za pomoc kapiszonek raczej na oryginalnych częściach kurcze ale teraz wydać 1000 zł na wydech na allegro po tyle latają :/ a powiedz mi zauważyłeś jakaś zmianę na lepsze po wymianie na oryginał ??
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Tak, Tomek opisuje wrażenia na poprzedniej stronie.dzichad pisze:dzięki ci bardzo jestem wdzięczny za pomoc kapiszonek raczej na oryginalnych częściach kurcze ale teraz wydać 1000 zł na wydech na allegro po tyle latają :/ a powiedz mi zauważyłeś jakaś zmianę na lepsze po wymianie na oryginał ??
nie pozostaje mi nic innego jak zakup oryginału powiedzcie gdzie mogę to zrobić i czy ten z allegro będzie ok ??
- Tomzik
- Klubowicz
Ten z allegro będzie ok, to jest Imasaf. Też w czerwcu i lipcu brałem od tego faceta- mogę szczerze polecić. W sumie to nawet trochę dzieki mnie ma te tłumiki w ofercie, bo w akcie ostatecznej desperacji zwróciłem się do niego z prośbą o ściągnięcie z Niemiec. Załatwił formalności finansowo-prawne i teraz może je oficjalnie sprzedawaćdzichad pisze:nie pozostaje mi nic innego jak zakup oryginału powiedzcie gdzie mogę to zrobić i czy ten z allegro będzie ok ??

Te na zdjęciach w aukcjach to nawet prawdopodobnie moje sztuki

A co do wrażeń to ja kupiłem Kappe z wydechem od zwykłej 2,0/2,4 i tak jeździłem 3 lata.
Na poczatku lata środkowy nie zdzierżył sytuacji i zaczął popiardywać. Postanowiłem sprawdzić jak to auto jeździ na dedykowanym wydechu i... dla mnie efekt był napawdę warty tej kasy (choć ja zapłaciłem nieco mniej, bo za środkowy 550 a za tylny 770).
Tłumiki wyglądają naprawdę solidnie, myślę, że polatają trochę.
Jeśli masz kasę to kup, jak nie to wymiana środkowego i tylnego na taki od wolnossącej wersji (i tak wyjdzie Cię dużo taniej), ale jak nie jeździłeś tak przerobioną 20VT to się mocno rozczarujesz

Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
nie no wale w oryginał ale płakać mi się chce 1000 zl
jakoś tak ciężko nie wiem czemu ile to pifffff
matko ;] a może gdzieś się taniej znajdzie

- Tomzik
- Klubowicz
Kłopot w tym, że mi się nigdzie taniej nowego nie udało znaleźć
Oczywiście do 20VT.
Nie znalazłem żadnej innej firmy oprócz Imasafa, która produkuje takie tłumiki. Znajdziesz jeszcze w katalogu MTS'a ale tylko w teorii, bo w praktyce na tą chwilę nie produkują a na stanie brak. Choć pewnie byłby trochę tańszy.

Nie znalazłem żadnej innej firmy oprócz Imasafa, która produkuje takie tłumiki. Znajdziesz jeszcze w katalogu MTS'a ale tylko w teorii, bo w praktyce na tą chwilę nie produkują a na stanie brak. Choć pewnie byłby trochę tańszy.
Na niemieckim ebay'u jest za 309?. Może wyjdzie trochę taniej, ale nie wiem jak z wysyłka.
Dr Jekyll & Mr Hyde, czyli Lancia Kappa 2.0 20vt
- Tomzik
- Klubowicz
Jeśli euro jest po ponad 4 zeta to mi wychodzi jak nic z 1200PLN...
309? za komplet. Środkowy + końcowy.
Dr Jekyll & Mr Hyde, czyli Lancia Kappa 2.0 20vt
Brodząc po foru alfy natknąłem się na ciekawą informację, otóż tłumik koncowy do alfy 166 3.0 to ten samo tłumik co 2.0 20vt.... jedynie koncówki są inne. Ciekawe. MTS 669zł. Zawsze coś 
http://allegro.pl/tlumik-alfa-romeo-166 ... 74864.html

http://allegro.pl/tlumik-alfa-romeo-166 ... 74864.html
k Coupe 20vt
Thesis 20vt
Thesis 20vt
Muszę kupić tłumik końcowy do mojej Kappy 2,4 - obecny niestety dogorywa, tłucze się strasznie. Znalazłem w internecie niedrogo (132 zł) tłumik firmy FERROZ. Miał ktoś do czynienia z nią i może się podzielić opinią? Nie chciałbym, aby przez pożałowanie kilku złotych wydech pracował głośniej niż powinien....
- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Trochę się różni,na pewno od oryginału,ale myślę że nie jest źle.Na pewno jeśli jest głośniejszy to nie na tyle,żeby w trasie powodował męczenie-buczeniem czy coś takiego.
Mnie się wydaje ,że chodzi porównywalnie.
Oryginał jeśli znajdziesz,kupa kasy,nie ma sensu w tym przypadku przepłacać.
Mnie się wydaje ,że chodzi porównywalnie.
Oryginał jeśli znajdziesz,kupa kasy,nie ma sensu w tym przypadku przepłacać.