Kappa - tłumik

kriswawbem

Kappa - tłumik

Post autor: kriswawbem » 07 maja 2009, 21:02

Cześć wszystkim. Chciałem zaczerpnąć wiedzy na tema ostatniego tłumika do kappy 3.0 z 97 roku.
Mianowicie mi się sypie i będę zmuszony na zakup nowego,tyle że oryginalny kosztuje ok.1000 pln.Czy nie lepiej by było dołożyć i kupić jakiś sportowy lub inny? Może ktoś już miał przygodę z wydechem i podpowie co się lepiej kalkuluje,ew. poda jakiś ciekawy sklep z tłumikami lub jak rozwiązał sprawę w swoim aucie?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 17:10 przez stabraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pisownia

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Odp: Kappa - tłumik

Post autor: bialy-murzyn » 07 maja 2009, 23:38

na allegro zamiennik kosztuje 140 zł, wiec jest sens przepłacać ? raczej nie
nie wiem czy pasuje do 3.0 ale u mnie w 2.0 leży idealnie te 1.5 roku i nawet działa normalnie : >

kriswawbem

Post autor: kriswawbem » 08 maja 2009, 17:09

do 3.0 nie pasuje

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 08 maja 2009, 19:20

Zdaje się że masz problem. Do 3,0 ciężko o zamiennik. Było to już opisywane na forum. Musisz poszukać w google albo allegro jakiegoś producenta tłumików, który wykona dla ciebie tłumik na zamówienie. Może masz takowego w okolicy a nie wiesz?
Będzie to przynajmniej połowa kosztów.

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1 » 08 maja 2009, 20:04

Spróbuj skontaktować się z Andrzejem który ma dużo części używanych w dobrym stanie!
Tel.508900009 Ten człowiek jest znany na forum i bardzo układny. Ja dziś kupiłem od Niego tłumik końcowy do 2.0 16v T.

kriswawbem

Post autor: kriswawbem » 08 maja 2009, 21:29

oczywiście zadzwonię-dzęki,myślałem też o używanym tyle że jest ryzyko przez allegro dobrze by było go najpiew zobaczyć.Ale jeśli ktoś miał problem z tłumikiem to niech się podzieli jeszcze jak go rozwiązał

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 09 maja 2009, 13:05

Po pierwsze tłumik z 2.0 (2,4) pasuje fizycznie bez problemu do 3.0 i nawet do 2,0 T. Można jeździć bez problemu na tych tłumikach we wszystkich wspomnianych odmianach silnikowych. Ewentualne problemy mogą pojawiać się tylko przy wykorzystywaniu maksymalnej mocy silnika przez dłuższy czas , szczególnie w turbo. Zamienniki z pamaku (jak chyba dobrze pamiętam) są całkiem przyzwoite i działają całkiem dobrze. Cena jest rewelacyjna. Maja jednak jedną wadę . W autach z nowym typem stabilizatora przy słabszych sprężynach ( lub doładowaniu auta) rura trochę lubi dobić do drążków poprzecznych zawieszenia tylnego. Zamiennik ma po prostu inaczej wspawaną rurę do tłumika w porównaniu do oryginału. Jeśli jednak komuś zależy na tłumiku dedykowanym do 3.0 i dwóch rurkach wylotowych to pozostaje tylko chyba bosal. Cena oscyluje w granicach 500 pln. Kiedyś kupiłem właśnie taki do swojej Kappy. Pojeździłem z 2 miesiące i założyłem Pamaku. Bosal jak dla mnie wydaje zbyt basowy pomruk. Syn protestował ale ja nie lubię buczenia z tyłu. Tłumik leży teraz w garażu i czeka na lepsze czasy. Mogę go sprzedać ale zaznaczam że mam awersję do pakowania i najchętniej widzę odbiór osobisty.

kriswawbem

Post autor: kriswawbem » 09 maja 2009, 14:11

Witaj prezesjm. Czy ten tłumik co masz w garażu to będzie pasował bez przeróbek czy będą jakieś potrzebne? Jestem zainteresowany co do odbioru to bywam bardzo często na śląsku wiec by nie było problemu

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 09 maja 2009, 16:27

No piszę chyba wyraźnie. Wszystkie pasują bez przeróbek, te z 2.0 i 2,4 też. Ten co mam w garażu to jest dedykowany do 3.0 i ma dwie rureczki na wylocie tak jak oryginał. Jak jesteś zainteresowany to odezwij się na pw.

Awatar użytkownika
marceli
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Kappa - tłumik

Post autor: marceli » 13 sty 2011, 8:42

Witajcie,
odgrzewam kotleta...

Ponieważ mój końcowy tłumik pewnie długo nie pociągnie(myslę że zima da mu radę) zastanawiam się jaki kupić tzn pytanie jest takie do tych którzy"próbowali" różnych firm tłumiki.
W zasadzie sprawa sie tyczy tego,że ma nie być głośniejszy od oryginału.
A może poszukać dobrej używki lub od dieselka np?

I jeszcze jedno, czy środkowy robi jakaś firma taki jak fabryczny trójkątny?

Czy te z firmy PAMAKU dają radę??Kto ma swojej k może się wypowie???
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 19:26 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty
dwa cztery benzyna..ale zjadająca LPG :)
Obrazek
Moja Kappa
Obrazek

Awatar użytkownika
faraon
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Imię: Andrzej

Post autor: faraon » 07 lut 2011, 16:29

marceli pisze:Podnoszę temat....

Czy te z firmy PAMAKU dają radę??Kto ma swojej k może się wypowie???
Jak się dowiesz to tu napisz. Mnie też ten temat interesuje :)
Samochodem kieruje głowa. Ręce i nogi to tylko robole ...
Niewidomy może jeździć samochodem ..... - jako pasażer ....

ZAPRASZAM DO SKLEPIKU KLUBOWEGO - TAKICH GADŻETÓW NIE KUPISZ NIGDZIE :!: :!: :!: <<<- klik

Kappa Coupe 3.0 24v automat nr 191 - 1997 - KLIK
FIAT Croma II; 2.4 M-Jet automat - 2008 - KLIK
była =>Kappa SW 2.0 20v + LPG - 1997 - KLIK
była =>Delta HPE 1,6 + LPG Vialle - 1999 - KLIK
Były: Syrena 105 (1974, 1979); PF 125p (1980, 1987); Polonez (1989); MB W123 (1983); Palio weekend (1998); IVECO TD (1998)

Wypłosz
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wypłosz » 08 lut 2011, 18:58

Ja jak kupiłem swoja kappe to wymieniłem tłumik ,dostałem zamiennik z dwoma rurkami wylotowymi,zapłaciłem coś 340 zł. ale teraz szukam oryginalnego przedostatniego tłumika,taki w kształcie trójkąta.
Kappa 3.0 V6

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Post autor: annubis17 » 12 lut 2011, 15:55

Może trochę lamerskie pytanie...Jaką to ważną role spełnia tłumik że tak staracie się dopasować go do odpowiedniej wersji silnikowej? I jaką rolę pełni prócz wytłumianiu huku wydechu? I co z nim może być nie tak prócz rdzy która raczej nie przeszkadza?
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Boorek

Post autor: Boorek » 12 lut 2011, 16:12

ja miałem w coupe środkowy z Pamaku (nie trójkątny) moim zdaniem różnicy nie było, ale wykonanie tego tłumika nie należało do najbardziej estetycznych, za to cena bardzo OK. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marceli
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marceli » 12 lut 2011, 20:06

annubis17 pisze:Może trochę lamerskie pytanie...Jaką to ważną role spełnia tłumik że tak staracie się dopasować go do odpowiedniej wersji silnikowej? I jaką rolę pełni prócz wytłumianiu huku wydechu?
No ja akurat problemu dopasowania do wersji nie miałem , bo do 2.4 jest wybór. Bardziej chodziło mi o jego głośność tzn ,żeby był cichy bo dziś na rynku "rzemieślniczym" kupię nowy a będzie mi w trasie tak buuuuczałł ,że odechce sie podróży.

Aha, oprócz tłumienia wydechu chodzi też o przepływ spalin tzn jak szybko mają wylatywać z silnika,a to jest też ważne.
annubis17 pisze:I co z nim może być nie tak prócz rdzy która raczej nie przeszkadza?
Może np być tak lipnie wykonany ,że będzie trzeba doginać rury, ciąć uchwyty itp.

PS. U mnie zostały jednak stare , pomimo wieku jeszcze trochę polatają, dziura był na rurze więc została pospawana i jest ok.
dwa cztery benzyna..ale zjadająca LPG :)
Obrazek
Moja Kappa
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”