[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???
- Ricardus
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Re: Wybory;) na kogo głosować i dlaczego?? Może na Stonogę ?
Szkoda, że nie ma na forum opcji lubię ten post 

Zdjęcia motoryzacyjne, oględziny samochodów, ubezpieczenia w PZU, pranie tapicerki.
https://www.facebook.com/riCARdus-Rysza ... 928513374/
Tel.669901601
Tel.669901601
Chciałeś napisać prezydent wszystkich biskupów...Ricardus pisze: Prezydent Wszystkich Polaków

Lancia Thesis 2.0 Turbo Soft - 1998 cm3, 185 KM, 2003 r.
Alfa Romeo Stelvio 2.0T MY18 - 1995 cm3, 280 KM, AWD
Infiniti QX60 2.5 Hybrid AWD - 2488 cm3, 251 KM, 2015 r. | Jeep Cherokee KL 2.4 Tigershark MultiAir II - 2360 cm3, 177 KM, 2014 r. | Fiat Freemont 2.0 Multijet - 1956 cm3, 170 KM AWD, 2013 r. | Lancia Nuova Delta 1.6 Multijet - 1598 cm3, 120 KM, 2009 r. | Lancia Phedra 2.0 Multijet - 1997 cm3, 136 KM, 2008 r. | Kia Magentis 2.0 CRDI - 1991 cm3, 140 KM, 2006 r. | Lancia Lybra Berlina 1.9 JTD - 1910 cm3, 115 KM, 2002 r. | Fiat Punto II 1.9 JTD - 1910 cm3, 80 KM, 2001 r. | Fiat Punto I 55 - 1108 cm3, 54 KM, 1996 r.
Alfa Romeo Stelvio 2.0T MY18 - 1995 cm3, 280 KM, AWD

To chyba nie był aż taki ostry język, Kukiz sam mówił że programu niema, bo to są obietnice bez pokrycia, podałeś przykład:Duch-Dziadka pisze:Mam wrażenie, że Twój ostry język jest wynikiem braku wiedzy albo powielania medialnych bzdur.luka pisze:O jakim programie Kukiza mówicie? Przecież on nie ma programu. Głosować na Kukiza tylko dlatego, że jest antysystemowy? Dlatego że rozpieprzy system? Potrzebny jest ktoś kto buduje a nie tylko rozpieprza. Dobór ludzi do jego prawie partii jest zaskakująca, niestety ale nic z tego nie będzie.
Powstanie koalicja PIS-Kukiz, przetrwają góra rok i będą kolejne wybory.
Polecam (pierwsze z brzegu) i już wszystko jest jasne:
KLIK
Naprawdę zanim napiszemy cokolwiek poczytajmy i zapoznajmy się najlepiej jak umiemy z tym co oferują partie/ugrupowania.
Oto najważniejsze postulaty ugrupowania Pawła Kukiza:
1. Zmiana ustroju państwa.
2. Napisanie nowej konstytucji.
3. Obywatelskie listy wyborcze zamiast partii - struktura bez struktur.
4. Wzmocnienia władzy wykonawczej poprzez wzmocnienie prezydenta.
5. Zmiana ordynacji wyborczej - Jednomandatowe Okręgi Wyborcze.
6. Finansowanie partii spoza budżetu państwa.
7. Związki partnerskie - tak; małżeństwa jednopłciowe - nie.
8. Dwukadencyjność parlamentarzystów i samorządowców.
9. Podatki - najlepiej gdyby wszyscy Polacy płacili KRUS.
10. Obniżenie wieku emerytalnego - system trójfilarowy kanadyjski, ale najpierw emerytura obywatelska.
11. Repolonizacja mediów i banków.
12. Reforma sądownictwa i prokuratury.
13. Odkolonizowanie Polski.
14. Opodatkowanie banków i wzmocnienie roli nadzoru Komisji Nadzoru Finansowego.
15. Kościół finansowany z darowizn, nie z budżetu państwa, wyprowadzenie religii ze szkół.
16. In vitro - tak, ale nie finansowane z budżetu państwa.
17. Likwidacja podatku od dochodów osobistych PIT i składek na ZUS. 25-proc. podatek od płacy netto (bez ulg, wyłączeń i kwoty wolnej). Likwidacja podatku dochodowego od firm (CIT). W jego miejsce 1-2-proc. podatek od wartości sprzedaży. VAT - z jedną stawką na poziomie 20 proc. Wprowadzenie podatku katastralnego od wartości nieruchomości.
18. Opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych i wyprowadzenie ich z centrów miast.
19. Marihuana lecznicza na receptę.
Cały tekst: http://wyborcza.pl/10,82983,18362800.html#ixzz3nEHZvKCA
Czy to jest program???
Wczoraj słuchałem w trójce przedstawiciela Kukiza15, przepraszam ale prawie na każde pytanie odpowiadał, że jeszcze tego nie policzyli, że nie wiedzą jak to będzie robione i że na różne sprawy spoglądają ogólnie. To nie jest dla mnie program, jeżeli ci to wystarczy, to ok, dla mnie za mało.
punkt 13 np. ????
Pozwolę sobie posłużyć się fragmentem Twojej wypowiedzi mam nadzieję, że Cię to nie uraziRicardus pisze:(...)to nie mogę znieść faktu, że taki człowiek ma zarządzać krajem i go reprezentować (...)

Jako wyborca, nie mogę znieść faktu, że moim/naszym krajem, ma potencjalnie zarządzać banda skur

Chętnie zagłosuję na ugrupowanie, które postawi ich wszystkich przed Trybunałem Stanu z oskarżeniem o zdradę Narodu i rozstrzela lub zamknie na 25 lat w obozie pracy, uprzednio konfiskując całe mienie, zagarnięte z naszych podatków. Niestety, żadna partia dotąd tego nie zaproponowała

Serdecznie pozdrawiam.
Jest: Mercedes W123 200D '83 + Ford Mustang V ’06 + Mini Cooper ’05 + Skoda Superb 2.0 4x4 ’24...
Były: K SW 2.4 20V, Lybra SW 2.0 20V, K 2.0 20V x 2, Y10 bicolore, K 2.0 20VT, Thema 2.0 16V x 2, Delta II 1.6 8V, Y 1.2 8V, Y 1.2 16V, Y10 Selectronic, Delta HPE 2.0 16V bicolore, K 2,4 20V, Thesis 2.0 20VT...
Były: K SW 2.4 20V, Lybra SW 2.0 20V, K 2.0 20V x 2, Y10 bicolore, K 2.0 20VT, Thema 2.0 16V x 2, Delta II 1.6 8V, Y 1.2 8V, Y 1.2 16V, Y10 Selectronic, Delta HPE 2.0 16V bicolore, K 2,4 20V, Thesis 2.0 20VT...
- a to jakaś specjalność PIS-u jest? A PSL, wieloletni wierny koalicjant PO, samo PO? No proszę... ostatnie lata dają wiele tego typu przykładówmaciej_ignys pisze:Nepotyzm

- minimalizowanie poczucia zagrożenia (a takich było i jest coraz więcej ), polityka "ciepłej wody w kranie", "zielona wyspa"; "uchodźcy nas mogą ubogacić" itd. itp.maciej_ignys pisze: budowanie poczucia zagrożenia, ,

a "państwo, które istnieje tylko teoretycznie?"maciej_ignys pisze: (Polska w ruinie - pleeassse)
a służby nie potrafiące ochronić najwyższych urzędników Państwa przed podsłuchiwaniem?maciej_ignys pisze: tworzenie służb inwigilujących

a bezradność skarbowa wobec "uczciwych przedsiębiorców", którzy uszczuplają wpływy do budżetu, np. dziura w VAT w tym roku to ponad 50 mld złotych a to chyba jest budżet wydatków na wojsko; i wiele wiele innychmaciej_ignys pisze: wzmożone kontrole skarbowe z naciskami na efektywność (to akurat PO przejęło gładko, choć ostatnie działania idą w dobrą stronę) z jednoczesnym jawnym lekceważeniem prawa i śmianiem się inteligentnemu wyborcy w twarz. Nie ?

a Miro? Nowak? Bieńkowska i jej rozmowy o "dostrajaniu" wyników kontroli do oczekiwań? Mam wymieniać dalej? Afer Ci było u nas pod dostatkiemmaciej_ignys pisze: A Kamiński ? A Ziobro ?

W kraju anglosaskim ten rząd już dawno musiał by się podać do dymisji i to za dużo grubsze sprawy niż latanie do Poznaniamaciej_ignys pisze: A najnowszym przykładem jest świeży i prosto z Krakowskiego pudełka prezydent Duda i jego lotnicze eskapady do Poznania pochałturzyć na prywatnej uczelni.... Jakby miał choć pół jaja po takim dymie sam oddałby się do dyspozycji Sejmu i Senatu. Może się tylko cieszyć że nie żyje w kraju anglosaskim - prasa w 3 dni zmiotła by go ze stołka.

Taki ping pong możemy uprawiać w nieskończoność. A co do stosunku PISu do spraw gospodarczych to pozwolę sobie się nie zgodzić

były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD
- maciej_ignys
- Klubowicz
Jakby przeganiało toby były nowe wybory prezydenckie Olek
115 kafli gwizdnął z premedytacją i pali głupa jak 14 latek złapany na onanizmie.
Też miałem nadzieję że jego przyjazny pyszczek i wyważona, okrągła mowa wnosi jakąś nową jakość w czarne szeregi.
Nic, szkoła ta sama. Choć przyznam że przypadek tych dwóch błaznów co lecieli samochodem do Madrytu jeszcze bardziej świadczy o tym że nasze elity polityczne pukają w dno od dołu.

115 kafli gwizdnął z premedytacją i pali głupa jak 14 latek złapany na onanizmie.
Też miałem nadzieję że jego przyjazny pyszczek i wyważona, okrągła mowa wnosi jakąś nową jakość w czarne szeregi.
Nic, szkoła ta sama. Choć przyznam że przypadek tych dwóch błaznów co lecieli samochodem do Madrytu jeszcze bardziej świadczy o tym że nasze elity polityczne pukają w dno od dołu.
- maciej_ignys
- Klubowicz
Darbo: Ja nie bronię PO, broń Cię Panie Boże ! Tylko PO jako partia bardziej pragmatyczna niż ideowa ma, lub powinna mieć inny ogląd na pewne sprawy. Pomysły PiS'u zaś na gospodarkę to totalna aberracja, nie podparta żadnymi konkretami. Obniżenie wieku emerytalnego ? Ratowanie PAŃSTWOWEGO (bo prywatne radzi sobie nieźle) górnictwa za wszelką cenę, mamiąc nas bezpieczeństwem energetycznym ?!!! 500 zł na każde dziecko ? Przewalutowanie kredytów we frankach po kursie z dnia zawarcia umowy ? - wybacz, jestem ekonomistą i czytanie tego przyprawia o ból głowy z rozwolnieniemmaciej_ignys pisze:Jakby przeganiało toby były nowe wybory prezydenckie Olek![]()
- Ricardus
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Problemem w PO jest to, że nie potrafią się sami ze sobą porozumieć, podkładają sobie nogi nawzajem, olewają dyscyplinę i myślą, że będzie ok. Brak reakcji na błędy tez jest ogromny, ale nadal widzę w cieplejszych barwach kraj za rządów PO niż za żądów PIS-u. Skala zastraszenia, zakłamania, wprowadzania bubli ustawowych i układania z klerem jak za PIS-u mam nadzieję juz nigdy nas nie zaskoczy.
Zdjęcia motoryzacyjne, oględziny samochodów, ubezpieczenia w PZU, pranie tapicerki.
Tel.669901601
Tel.669901601
Maćkumaciej_ignys pisze:Darbo: Ja nie bronię PO, broń Cię Panie Boże ! Tylko PO jako partia bardziej pragmatyczna niż ideowa ma, lub powinna mieć inny ogląd na pewne sprawy. Pomysły PiS'u zaś na gospodarkę to totalna aberracja, nie podparta żadnymi konkretami. Obniżenie wieku emerytalnego ? Ratowanie PAŃSTWOWEGO (bo prywatne radzi sobie nieźle) górnictwa za wszelką cenę, mamiąc nas bezpieczeństwem energetycznym ?!!! 500 zł na każde dziecko ? Przewalutowanie kredytów we frankach po kursie z dnia zawarcia umowy ? - wybacz, jestem ekonomistą i czytanie tego przyprawia o ból głowy z rozwolnieniem

500 pln na dziecko? Przy ujemnym przyroście i zbliżającej się katastrofie demograficznej? Rozważyłbym...
Przewalutowanie po kursie z dnia zawarcia umowy? Mogę się mylić ale Orban to zrobił i jakoś się ani kraj ani system bankowy nie zapadł a ostatnio nawet obniżyli podatek PIT bodajże a Węgry po rządach socjaldemokratów były w dużo gorszym stanie (zapaści) w porównaniu do Polski.
Co do górnictwa to nie wiem czy ktoś da temu w Polsce rade....
Ja też nie jestem miłośnikiem PIS ale nie widzę innego wyboru.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Witam!
Kukiz to oklepany projekt szalupy ratunkowej dla PO, ale tak beznadziejnie niedopracowany, że sami pomysłodawcy (najpewniej z WSI których nie ma
) byli zaskoczeni tak wysokim wynikiem Kukiza i na poczekaniu coś próbują klecić, skoro przynęta chwyciła.
Pozdrawiam
Niestety, 100% prawda. Zdecydowana większość Polaków nic nie chce zrobić, aby powiększyć swoją świadomość - wręcz broni się przed tym. Wzywa często prymitywnych zaklęć typu: "nie rozmawiajmy o tym bo to nas tylko podzieli", " po co mamy się denerwować" i tym podobne brednie.luka pisze:...to jest problem zbyt małej świadomości społecznej i ekonomicznej Polaków. Tak jak ludzie głosowali na Samoobronę, czy Palikota, tak podobnie jest teraz z Kukizem,...
Kukiz to oklepany projekt szalupy ratunkowej dla PO, ale tak beznadziejnie niedopracowany, że sami pomysłodawcy (najpewniej z WSI których nie ma

Pozdrawiam
Proszę wejdź trochę głębiej w te tematy. Przewalutowanie kredytów przez Orbana tylko pozornie wygląda dobrze, koszty tego przewalutowania są dużo wyższe dla kredytobiorcy niż o tym mówią, ponieważ na różnicę musieli zaciągnąć kredyt w forintach, nie można było pozostać przy franku itd.darbo pisze:Maćkumaciej_ignys pisze:Darbo: Ja nie bronię PO, broń Cię Panie Boże ! Tylko PO jako partia bardziej pragmatyczna niż ideowa ma, lub powinna mieć inny ogląd na pewne sprawy. Pomysły PiS'u zaś na gospodarkę to totalna aberracja, nie podparta żadnymi konkretami. Obniżenie wieku emerytalnego ? Ratowanie PAŃSTWOWEGO (bo prywatne radzi sobie nieźle) górnictwa za wszelką cenę, mamiąc nas bezpieczeństwem energetycznym ?!!! 500 zł na każde dziecko ? Przewalutowanie kredytów we frankach po kursie z dnia zawarcia umowy ? - wybacz, jestem ekonomistą i czytanie tego przyprawia o ból głowy z rozwolnieniemTotalna aberracja? Chyba trochę przesadzasz. Jeżeli przeanalizujemy realne decyzje dotyczące gospodarki podejmowane przez PIS jak rządził i PO-PSL jak rządzili/rządzą to moim zdaniem lepiej wypadnie PIS. Co do obietnic wyborczych to ja jakoś nie przywiązuje do tego wielkiej wagi bo praktycznie wszyscy gadają głupoty.
500 pln na dziecko? Przy ujemnym przyroście i zbliżającej się katastrofie demograficznej? Rozważyłbym...
Przewalutowanie po kursie z dnia zawarcia umowy? Mogę się mylić ale Orban to zrobił i jakoś się ani kraj ani system bankowy nie zapadł a ostatnio nawet obniżyli podatek PIT bodajże a Węgry po rządach socjaldemokratów były w dużo gorszym stanie (zapaści) w porównaniu do Polski.
Co do górnictwa to nie wiem czy ktoś da temu w Polsce rade....
Ja też nie jestem miłośnikiem PIS ale nie widzę innego wyboru.
500zł na dziecko? Czy u ciebie w mieście nie ma ludzi, którzy są skłonni spłodzić 5 dzieci, rozwieść się na papierze i nie pracować?? To nie jest metoda, lepiej obniżyć koszty ludzi pracujących, niż dawać jałmużnę, przez takie posunięcie wspieramy nierobów.
Czy pamiętasz jakie larum podnosili politycy PIS w momencie rozpoczęcia kryzysu? Pewnie nie jak wielu Polaków. Otóż chodziło im o to żeby pompować miliony zł w gospodarkę, celem jej rozruszania, na szczęście nikt tego nie posłuchał, bo to wielkie zadłużenie mogłoby się podwoić przez te pomysły. Co do górnictwa potrzeba w końcu "Margaret Taczer". Nie mozna utrzymywać czegoś w nieskończoność tylko dlatego, że mają siłę przebicia.
- Art92
- Klubowicz
- Imię: Artur
Mój głos ma KORWIN. Dlaczego? Bo nie zmienia poglądów, bo zawsze miałem poglądy liberalno konserwatywne i kiedyś wierzyłem w PO, za co mi wstyd. PiS do mnie nie trafia, katolicka lewica...., ZL- no nie bardzo, PSL to dziwka polityczna, Kukiz? Facet się pogubił, nie ma programu, w swoim ruchu ma lewice, prawice i centrum a to mi się nie podoba. To zwykła zbieranina bezideowców chcąca dorwać się do koryta. Nowoczesna PO- o nie nie, drugi raz na to samo nie dam się nabrać. Zostaje Korwin, trochę filozof, trochę geniusz z którego media starają się zrobić homofoba i nazistę. I za to tym bardziej ma mój głos. Jak to Korwin mawia: "Nie chodzi o to, żeby zmienić świnie przy korycie, tylko o to by im zabrać koryto".
VW Sweter 1.9 TDi. Od czasu do czasu ujeżdżam Chevrolet Cruze 1.6
Też kiedyś byłem wyznawcą Korwina, ale wyleczyłem się z tego, są to utopijne wizje, niemożliwe do zrealizowania kiedy się wszystko policzy.
- Duch-Dziadka
- Klubowicz
Na chwilę obecną wolę postulaty niż program wyborczy o niczym...luka pisze:
Cały tekst: http://wyborcza.pl/10,82983,18362800.html#ixzz3nEHZvKCA
Czy to jest program???
Wczoraj słuchałem w trójce przedstawiciela Kukiza15, przepraszam ale prawie na każde pytanie odpowiadał, że jeszcze tego nie policzyli, że nie wiedzą jak to będzie robione i że na różne sprawy spoglądają ogólnie. To nie jest dla mnie program, jeżeli ci to wystarczy, to ok, dla mnie za mało.
punkt 13 np. ????
Punkt 13 faktycznie jest niejasny, ale czy faktycznie taki jest czy znowu ktoś z wyborczej miał w tym jakiś cel(tego nie wiem).
Giulietta Veloce 2016r
No to wchodzęluka pisze: Proszę wejdź trochę głębiej w te tematy.

Kredyt w forintach mogli wziąć żeby spłacić kredyt we frankach ale po kursie dużo niższym, czyli 170 forintów. Większość kredytów było branych przy kursie 150 a ustawa weszła jak kurs był na poziomie 270. Reasumując, jeżeli wziąłeś kredyt we frankach przy kursie 150 i spłacałeś go przy 270 (prawie dwukrotnie wyższa rata) to mogłeś go jednorazowo spłacić po kursie 170 i mogłeś zaciągnąć na ten cel kredyt w forintach. Czyli praktycznie zamieniałeś kredyt we frankach na kredyt w forintach ale na dużo bardziej korzystnych warunkach. Można? Ale do tego trzeba męża stanu, który dba o swoich obywateli.luka pisze: Przewalutowanie kredytów przez Orbana tylko pozornie wygląda dobrze, koszty tego przewalutowania są dużo wyższe dla kredytobiorcy niż o tym mówią, ponieważ na różnicę musieli zaciągnąć kredyt w forintach, nie można było pozostać przy franku itd.
Nie sądze. Piątka dzieci za 2500 kafla? To za mało, żeby uczynić z tego sposób na łatwy zarobek.luka pisze:500zł na dziecko? Czy u ciebie w mieście nie ma ludzi, którzy są skłonni spłodzić 5 dzieci, rozwieść się na papierze i nie pracować??
Te pieniądze to nie jałomużna lecz inwestycja. Z tych 500 pln państwo od strzału zabiera vat i akcyzę, reszta trafia na rynek i stymuluje różne sektory. Tworzy miejsca pracy w żłobkach, przedszkolach a potem w szkołach. A potem wiadomo - tyrać na staruchów na emeryturzeluka pisze:To nie jest metoda, lepiej obniżyć koszty ludzi pracujących, niż dawać jałmużnę, przez takie posunięcie wspieramy nierobów.

I tak się prawie za rządów PO/PSL podwoiło; dobrobyt na kredyt, za co będziemy musieli Ty i ja i nasze dzieci zapłacićluka pisze:Czy pamiętasz jakie larum podnosili politycy PIS w momencie rozpoczęcia kryzysu? Pewnie nie jak wielu Polaków. Otóż chodziło im o to żeby pompować miliony zł w gospodarkę, celem jej rozruszania, na szczęście nikt tego nie posłuchał, bo to wielkie zadłużenie mogłoby się podwoić przez te pomysły.

luka pisze:Co do górnictwa potrzeba w końcu "Margaret Taczer". Nie mozna utrzymywać czegoś w nieskończoność tylko dlatego, że mają siłę przebicia.