Dzięki wielkie za zainteresowanie moim problemem.
W praktyce tego posta chwilowo "odpuściłem" a pytania w zakresie walki z samym rozrządem przeniosłem do posta który dotyczył tej tematyki (zgodnie z zaleceniem

), a tutaj chciałem wrócić jak już będę miał głowicę "w łapach".
W praktyce co do koła pasowego na wale dałem radę a miałem kłopot z pomieszczeniem się dwóch nasadek (19 i torx) a nie wpadłem żeby włączyć bieg i kazać komuś hamować (ja sobie zaparłem o półośkę).
Co do faktu wykonywania operacji na rozrządzie to miałem tą "przyjemność", ale stosuję zasadę zapytania z góry 10x niż gdzieś wtopić i wolę wysłuchać (przeczytać) porady innych którzy już robili z tym konkretnym modelem (zawsze są jakieś niuanse o których trzeba wiedzieć). Mam niby tego manuala ale jest po niemiecku a niestety tego języka ni w ząb nie umiem więc tylko się mogę domyślać z dość nieczytelnych rysunków.
W aucie które robiłem naciąg paska był na zasadzie obrotu pompą wody - więc to rozwiązanie mnie zaskoczyło.
Co do klucza Ribe to oczywiście sobie źle doczytałem i kupiłem 10 a nie bodajże 14 jaka powinna być - więc całą operację (bo już tylko zdjęcie głowicy mi zostało) muszę przełożyć na poniedziałek.
Co do błędu - zawsze istnieje ryzyko jednak staram się i dlatego bardzo dużo pytań zadaję i robię po mału robiąc masę zdjęć, dodatkowo porobiłem kilka znaków żeby wiedzieć jak później wszystko do kupy zgrać

.