Zdumiewające to jest to jak lud lemingów przez wiele lat akceptował nieodpowiednie osoby w niewłaściwych dla nich miejscach.Art92 pisze:Zdumiewająca jest wiara ludu pisowskiego, że wystarczy ludzi wymienić i będzie dobrze.
Tu masz odpowiedź i zgadzam się z Hobbystą - w takim Bielsku gdzie mieszkam jest wielość marketów i niektóre z nich świecą pustkami:Art92 pisze: Opodatkowanie sklepów wielkopowierzchniowych oznacza ze PiS ma naród w dupie, bo inaczej nie da się tego nazwać. Sobie wypchać kieszenie ale to, że ceny produktów wzrosną nie jest istotne....
Hobbysta pisze:Być może w innych miastach, miasteczkach i miejscach ich usytuowania jest inaczej i moje spostrzeżenia są tylko lokalne i subiektywne. W Krośnie i okolicach powstało i nadal rośnie liczba różnej wielkości marketów. Ciągle jestem zasypywany ogromną ilością ulotek zachęcających do kupowania, często za rzeczywiście bardzo niską cenę za produkty. Do tych sklepów przyjeżdża oprócz mieszkańców Krosna rozległa okolica i Słowacy. Są czasem takie momenty, że sklepy są wypełnione po brzegi klientami, ale częściej więcej jest w nich personelu niż klientów. W takiej sytuacji trudno mi sobie wyobrazić wzrost cen artykułów, natomiast możliwy jest scenariusz likwidacji części sklepów z powodu braku klientów.
Relacje Urząd Skarbowy - Obywatel są w tym kraju takie jakie są. Jeżeli część obywateli/podmiotów lubi unikać płacenia różnego rodzaju danin publicznych (nie wszyscy) a obowiązkiem aparatu skarbowego jest zapewnienie ściągalności tych podatków, to co ten aparat ma zrobić? Być przyjacielem? Wybaczyć? Zrozumieć? Zapomnieć? Zmienić zbyt wysokie podatki?luka pisze:a dlaczego nie??darbo pisze:Panowie.Nie ma powodu, żeby się podniecać zamierzeniami rządu, który jeszcze nie istnieje. Obietnice wyborcze są jakie są i spełnianie ich zależy od wielu czynników.
lepiej omawiać zamierzenia nawet przed ich powstaniem, bo potem może być już za późno na zmiany. Dzisiaj w radiu słyszałem, co ma być podstawą lepszej ściągalności podatków. Mianowice ma być wdrożona ustawa o wszelkiej dostępności ilości zapłaconego podatku przez każdego podatnika dla wszystkich służb. Tzw. rejestr będzie mógł oglądać pracownik służby więziennej, celnej, każdy minister, policjant, strażnik miejski itd. Czy to normalne? Państwo ma być przyjacielem obywatela, przyjaciele sobie nawzajem ufają
Oczywiście nie. Aparat ma zrobić to, co do niego należy, czyli zwiększyć ściągalność, a w przypadku większych przekrętów zawiadomić stosowne organa, które się sprawą zajmą. Mówimy o obowiązującym prawie, które ma być przez nas przestrzegane a to, że nam się to nie podoba to inna historia i wcale nie znaczy, że nas to nie obowiązuje.