[ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Róbta co chceta ;)
Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Re: [ANKIETA] Wybory;) na kogo głosować i dlaczego???

Post autor: Tomzik » 28 paź 2015, 19:03

darbo pisze:Tu masz odpowiedź i zgadzam się z Hobbystą - w takim Bielsku gdzie mieszkam jest wielość marketów i niektóre z nich świecą pustkami:
Hobbysta pisze:Być może w innych miastach, miasteczkach i miejscach ich usytuowania jest inaczej i moje spostrzeżenia są tylko lokalne i subiektywne. W Krośnie i okolicach powstało i nadal rośnie liczba różnej wielkości marketów. Ciągle jestem zasypywany ogromną ilością ulotek zachęcających do kupowania, często za rzeczywiście bardzo niską cenę za produkty. Do tych sklepów przyjeżdża oprócz mieszkańców Krosna rozległa okolica i Słowacy. Są czasem takie momenty, że sklepy są wypełnione po brzegi klientami, ale częściej więcej jest w nich personelu niż klientów. W takiej sytuacji trudno mi sobie wyobrazić wzrost cen artykułów, natomiast możliwy jest scenariusz likwidacji części sklepów z powodu braku klientów.
No to teraz pomyślcie Panowie - skoro mimo braku klientów te sklepy nie obniżają cen, aby nas zachęcić do zostawienia u nich kasy, to jak sobie wyobrażacie sytuację, że ów sklep grzecznie pobiegnie do fiskusa i jeszcze odda swoją część zysków nie starając się odzyskać tej kasy w najprostszy sposób, czyli od nas?

Bo ja sobie tego nie wyobrażam. Każdy normalny człowiek czy instytucja nastawione na zysk będzie chciało wydawać jak najmniej i zarabiać jak najwięcej, sklepy to nie instytucje charytatywne dla fiskusa ani nie są dla nas, tylko dla właścicieli, aby zarobić dla nich kasę.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Darek

Post autor: darbo » 28 paź 2015, 19:13

Tomzik pisze:
darbo pisze:Tu masz odpowiedź i zgadzam się z Hobbystą - w takim Bielsku gdzie mieszkam jest wielość marketów i niektóre z nich świecą pustkami:
Hobbysta pisze:Być może w innych miastach, miasteczkach i miejscach ich usytuowania jest inaczej i moje spostrzeżenia są tylko lokalne i subiektywne. W Krośnie i okolicach powstało i nadal rośnie liczba różnej wielkości marketów. Ciągle jestem zasypywany ogromną ilością ulotek zachęcających do kupowania, często za rzeczywiście bardzo niską cenę za produkty. Do tych sklepów przyjeżdża oprócz mieszkańców Krosna rozległa okolica i Słowacy. Są czasem takie momenty, że sklepy są wypełnione po brzegi klientami, ale częściej więcej jest w nich personelu niż klientów. W takiej sytuacji trudno mi sobie wyobrazić wzrost cen artykułów, natomiast możliwy jest scenariusz likwidacji części sklepów z powodu braku klientów.
No to teraz pomyślcie Panowie - skoro mimo braku klientów te sklepy nie obniżają cen, aby nas zachęcić do zostawienia u nich kasy, to jak sobie wyobrażacie sytuację, że ów sklep grzecznie pobiegnie do fiskusa i jeszcze odda swoją część zysków nie starając się odzyskać tej kasy w najprostszy sposób, czyli od nas?

Bo ja sobie tego nie wyobrażam. Każdy normalny człowiek czy instytucja nastawione na zysk będzie chciało wydawać jak najmniej i zarabiać jak najwięcej, sklepy to nie instytucje charytatywne dla fiskusa ani nie są dla nas, tylko dla właścicieli, aby zarobić dla nich kasę.
Od 8 lat prowadzimy w Cieszynie między innymi pralnie wodną. Posiadamy bazę ok. 40 stałych instytucjonalnych klientów. Przez pierwsze cztery lata co rok rosły koszty prądu, woda i ścieki rosną nieustannie, koszty pracy również. Próbowaliśmy to przerzucić na klientów podnosząc ceny ale w zdecydowanej większości reakcja była następująca: "jeżeli podniesiecie nam ceny to my poszukamy innej pralni". Konkurencja jest tak duża, że daliśmy sobie spokój.

To nie jest jakaś fascynująca historia ale pokazuje, że nie zawsze jest możliwość przeniesienia rosnących kosztów na klienta i podatek od obrotu nie musi spowodować proporcjonalnego wzrostu cen. A jeżeli tak to bardziej konkurencyjni staną się właściciele mniejszych sklepów bo oni nie będą tym podatkiem obłożeni. Tak sobie na ten temat kombinuję. Ja osobiście coraz rzadziej kupuje w marketach ze względu na jakość oferowanych tam towarów (głównie żywności) i moją konsumencką świadomość i chęć wspierania lokalnych podmiotów, chociażby prowadzonych przez znajomych.
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 28 paź 2015, 19:16

darbo pisze:
luka pisze:
darbo pisze: A o podniesieniu kwoty wolnej od podatku słyszałeś? A o obniżeniu podatku CIT słyszałeś? Uszczelnienie systemu VAT i CIT to jest podwyżka podatkowa? To są dwa przykłady kiedy PIS przewiduje obniżenie obciążeń podatkowych. A kto podnosił różnego rodzaju obciążenie podatkowe w ciągu ostatnich 8 lat? A kto obniżył podatki w latach 2006-2007?
Takie porównanie to coś jakby Polak twierdził że żyło mu się lepiej przed 1939 rokiem,bo w latach 39-45 było zdecydowanie gorzej.
Druga sprawa, uszczelnienie systemu VAT brzmi podobnie jak...Polska będzie miała 20 procentowy wzrost PKB, fajne co, problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy pada pytanie jak?
Wygogluj sobie. Jest kilka sposobów.
luka pisze:Co do obniżki CIT - ma to dotyczyć podatników bodajże do miliona obrotu rocznie, a co stoi na przeszkodzie podzielić wśród swoich 5 potomków firmę z obrotem 5 milionów??
Tradycyjnie :) Polak potrafi : ok2 :

luka pisze:Obawiam się jeszcze jednego, że PIS za rok dwa wprowadzi podatek katastralny żeby poszukać kasiory.
Ale masz fantazje :)
Znam jeden sposób na uszczelnienie vatu - jego obniżka i wykluczenie zwrotów i odliczeń, raczej PIS tego nie uczyni.
Drugi to:kontrola, restrykcje, kontrola, kontrola, kontrola, kontrola, zasadzki itd. :lol:
Tylko czy przez te kontrole będzie się chciało w Polsce prowadzić biznes.

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 28 paź 2015, 19:21

luka pisze: Drugi to:kontrola, restrykcje, kontrola, kontrola, kontrola, kontrola, zasadzki itd. :lol:
Nie odrobiłeś zadania :)

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... _19940.htm
były: Citroeny BX 1.4; 1.9D; 1.6 LPG; 1.6; 1.9 GTI4x4; Citroen BX1.8TD, Citroen Xantia 2.1TD EPIC
Citroen CX 2.5T GTI; Citroen XM 3.0LPG; Citroen XM 2.1TD, Mercedes 124 3D, Fiesta 1.3, Audi 80 1.6, Lancia Kappa 2.4JTD SW, Citroen Xantia 2.0HDI plus Lancia Kappa 2.4 oraz Lancia Lybra 1.8LPG i Citroen XM Break 2.1TD

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 28 paź 2015, 19:29

spojrzałem na naszą ankietę i zauważyłem że i PSL i RAZEM nie mieli u nas takiego poparcia jak Stonoga... jakoś się nim nie interesowałem ale dziś obejrzałem tan filmik i stąd moje pytanie: powiedzcie kochani czym ten pan was tak zauroczył ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: luka » 28 paź 2015, 20:06

darbo pisze:
luka pisze: Drugi to:kontrola, restrykcje, kontrola, kontrola, kontrola, kontrola, zasadzki itd. :lol:

Pierwsze trzy nierealne w Polsce do zastosowania, ostatni związany z tym o czym piszę powyżej, czyli kontrole :)

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 28 paź 2015, 20:08

Witam!

Bassooner, na stronie piątej tego wątku wklejałem krótki filmik z wypowiedzią p. Sumlińskiego o Stonodze, teraz wklejam nieco dłuższy.

Być może prof. Miodek znalazłby pozytywne uzasadnienie rynsztokowej wypowiedzi Stonogi :-?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 28 paź 2015, 20:14

luka pisze:
darbo pisze:

Pierwsze trzy nierealne w Polsce do zastosowania, ostatni związany z tym o czym piszę powyżej, czyli kontrole :)
W jaki sposób Ty poradziłbyś sobie z powszechną techniką wyłudzania podatku VAT polegającą na tzw. karuzeli podatkowej z udziałem słupów? :)

Co do stonogi to widziałem i brak mi słów, żeby to skomentować. Ta wypowiedź jest najlepszym świadectwem o nim samym. Szkoda słów. Żenada absolutna. : czerwona :

Awatar użytkownika
brygadzista1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Hubert

Post autor: brygadzista1 » 28 paź 2015, 21:05

darbo pisze:
luka pisze:
darbo pisze:

Co do stonogi to widziałem i brak mi słów, żeby to skomentować. Ta wypowiedź jest najlepszym świadectwem o nim samym. Szkoda słów. Żenada absolutna. : czerwona :
I po takich wypowiedziach można stwierdzić że Polacy uwielbiają być dymani. Nic tak nie działa na Polaka jak subtelne kłótnie przy korycie, podlizywanie się wyborcom i obietnice "damy pińcet". Nasi politycy to nie są ludzie którzy znają się na ekonomii czy zarządzaniu, oni znają się na tym jak dobrze wypaść w przekupionej TV. Polakom nie przeszkadza że miliardy złotych są marnowane i przeżerane przez cały sejm, Polakom przeszkadza gość który po kilku głębszych mówi Wam prawdę nie podlizując się przy tym. Nie głosowałem na Stonogę. Ale patrząc na wynik Korwina i Stonogi stwierdzam że Polacy to idioci którzy uwielbiają być dymani. Jesteśmy chyba najbardziej pracowitym narodem w Europie, który po 20 latach tej ciężkiej pracy powinien być potęgą. I pewnie by się tak stało gdyby przez 20 lat kolejne durne rządy nie wtrącały się w gospodarkę pozwalając nam się rozwijać. Dlatego trudno uwierzyć że 60% społeczeństwa zagłosowało na partię która rozpadła się po dwóch latach rządów - co powinno ją skreślić już na starcie, oraz na partię która składa się z przekupnych kombinatorów. Dramat wiekszy niż pijany Stonoga...
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 28 paź 2015, 21:10

I to właśnie Stonoga ma nam to uświadomić i - co więcej - stanowić panaceum, rozwiązanie problemu dymania?

Dobre : ok2 :

pääkäyttäjä

Post autor: pääkäyttäjä » 28 paź 2015, 21:13

Tak się czasem zastanawiam, czy poza rozpierd....iem wszystkiego, ci politycy spoza głównego nurtu, mają coś innego do powiedzenia tudzież zaoferowania?
Porównujac z Czechami - tam też widzę, że ludzie mają to w głebokim poważaniu dopóki stac ich na nowy płaski telewizor i na piwo z kumplami w knajpie...

Awatar użytkownika
keram11
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek

Post autor: keram11 » 28 paź 2015, 22:40

Ja powiem tak:
jestem demokratą.
Wygrał Duda, wygrał PIS.
Szanuję wybór rodaków.

Nie znaczy to jednak, że szanuję wygranych.
Oni na mój szacunek mają dopiero zasłużyć.
Nie wymagam od nich cudów.
Ot, niech spełnią swoje obietnice i nie zrujnują Polski wewnątrz i w świecie.
Niech stawiają pomniki jakie uważają za stosowne - ich prawo po wygranych wyborach.
Niech wyzbędą się nienawiści do Polaków, którzy nie są pisowcami.
Niech im pozwolą być patriotami czy chrześcijanami.

I niech nie przenoszą nam stolicy do Krakowa.
A men.
Lybra 1.9 JTD 139 KM :-)

Awatar użytkownika
belial666
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: belial666 » 28 paź 2015, 23:44

bassooner pisze:spojrzałem na naszą ankietę i zauważyłem że i PSL i RAZEM nie mieli u nas takiego poparcia jak Stonoga... jakoś się nim nie interesowałem ale dziś obejrzałem tan filmik i stąd moje pytanie: powiedzcie kochani czym ten pan was tak zauroczył ;-)
Bardzo dobrze i szczerze powiedziane... Co prawda, z żalem, ale za szczerość brawa. Woda ognista, z jęczmienia wydobyta i do tego garść traw meksykańskich powinna być podawana "osłom" częściej. Więcej by człowiek wiedział...;)
Nr. telef. 501259455

Awatar użytkownika
Tiger-baza
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Post autor: Tiger-baza » 29 paź 2015, 7:28

Heehehe prawda jest taka że źle nam się żyje ale głosujemy raz na to koryto a za drugim razem na to co nam media przedstawią, bo chocby dla sprawy, uważam że telewizji niema co ogladac, lepiej youtube i to w każdej dziedzinie.
Co do kontroli to US powinien się zabrac do pracy i zapytac człowieka bez dochodów jakim cudem jeździ bryka za 50 tys??
Albo tych są na chorobowym i układają u iksińskkiego kafelki za 5 koła...A drugi kowalsky który ma działalnośc nie ma zleceń przeż tą szarą strefę..
2.0 20V VIS

Awatar użytkownika
darbo
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: darbo » 29 paź 2015, 8:54

Antoni na Dzień dobry :)

antoni.jpg
keram11 pisze:Ja powiem tak:
jestem demokratą.
Wygrał Duda, wygrał PIS.
Szanuję wybór rodaków.

Nie znaczy to jednak, że szanuję wygranych.
Oni na mój szacunek mają dopiero zasłużyć.
Nie wymagam od nich cudów.
Ot, niech spełnią swoje obietnice i nie zrujnują Polski wewnątrz i w świecie.
Niech stawiają pomniki jakie uważają za stosowne - ich prawo po wygranych wyborach.
Niech wyzbędą się nienawiści do Polaków, którzy nie są pisowcami.
Niech im pozwolą być patriotami czy chrześcijanami.

I niech nie przenoszą nam stolicy do Krakowa.
A men.
Nareszcie jakiś głos rozsądku w palecie wypowiedzi : ok2 :

A tu kolejna cegiełka do dyskusji na temat "dymania" nas Polaków przez zagraniczne koncerny i firmy. Czy to jest naturalne, że przy tak dużym zaangażowaniu kapitału zagranicznego firmy te płacą tylko ok. 1% łącznej kwoty podatku CIT?

Tak ma być? Czy rząd powinien się zająć tym problemem? Jakieś działania? Może trzeba to pozostawić tak jak jest. Jak to się ma do zdrowej konkurencji z podmiotami polskimi, które płacą podatki uczciwie?

Tu:

http://wpolityce.pl/polityka/270049-pod ... ywow-z-cit
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”