Lybra - jak dobrze kupić

Moderator: stabraf

premolo
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lancia Lybra

Post autor: premolo » 18 mar 2008, 0:55

Witam! Nosze sie z zamiarem kupna lybry z silnikiem 1.9 jtd Dosc duzo osob odradza mi kupno z uwagi na ( rzekomo) czeste awarie i klopot z czesciami-tzn drogie oryginaly i brak zamiennikow Ciekaw jestem waszej opinii Bede wdzieczny za kazde info Jestem bardzo ciekawy jakie sa roznice miedzy silnikiem 1.9 a 2.4 (spalanie,elastycznosc silnka,wrazenia z jazdy. : witaj : Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Lancia Lybra

Post autor: Taz » 18 mar 2008, 7:17

silniki 1.9 miały 105-115KM i 11.9-11.3s do setki
2.4 analogicznie 135-150KM i 10.3-9.7s do setki

Co do awaryjności to tak jak z każdym autem - jak dbasz tak masz. Zamienniki są, ceny oryginałów to chyba powalają właścicieli wszystkich marek, nie tylko Lancii.
Po więcej informacji zapraszam do funkcji "szukaj" lub do właścicieli lyberek :)
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Lancia Lybra

Post autor: Taz » 18 mar 2008, 7:24

niepotrzebnie dublujesz tematy
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Lancia Lybra

Post autor: skyblu » 18 mar 2008, 7:46

pomyśl, co Cię skłania do kupna, tak awaryjnego auta, rozumiem, iż porad udzielają ludzie z dużym motoryzacyjnym doświadczeniem :wink:
i kupujesz auto nowe z salonu, oczywiście, bo wiesz jak jest z używanymi :wink:
Jeżeli już kupisz to wpadnij tu : witaj : pogadamy.
zresztą dużo jest tu o naszych autach
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lancia Lybra

Post autor: Simon » 18 mar 2008, 9:57

"premolo" pisze:Witam! Nosze sie z zamiarem kupna lybry z silnikiem 1.9 jtd Dosc duzo osob odradza mi kupno z uwagi na ( rzekomo) czeste awarie i klopot z czesciami-tzn drogie oryginaly i brak zamiennikow Ciekaw jestem waszej opinii Bede wdzieczny za kazde info Jestem bardzo ciekawy jakie sa roznice miedzy silnikiem 1.9 a 2.4 (spalanie,elastycznosc silnka,wrazenia z jazdy. : witaj : Pozdrawiam :D
To pytanie, które, jak łatwo się domyślić zadaje każdy poszukujący Lybry, więc najlepiej jakbyś użył wyszukiwarki. Co do silnika 1.9 to jest jedna z najsolidniejszych i najpopularniejszych jednostek fiata, zaryzykuje stwierdzenie, że dużo lepsza niż zbliżone mocą silniki TDI z koncernu VAG.

Awaryjność nie jest większa niż innych aut. Baaardzo rzadko zdarzają się jakieś nieuzasadnione usterki. Zwykle są to kwestie raczej eksploatacyjne ( termostaty,świece, sprzegła, przepływki ). Ceny oryginałów, to prawda, są powalające - jak w każdym aucie. Zamienniki i używki ( szczególnie do 1.9 ) dostępne bez problemu. Pamiętaj, że na tym silniku jeździ kilka(naście?) modeli Fiata i Alfy, a im popularniejszy silnik tym lepsza dostepność zamienników.

Co do porównania 1.9 do 2.4 - ja 2.4 jeździłem tylko na jazdach próbnych i robi wrażenie. Ale mam 1.9 ( i to ten najsłabszy - 105KM ) i naprawdę jest czym jeździć, z dnia na dzień coraz bardziej mnie zadziwia ten silnik. W zupełności wystarcza w Polskich warunkach drogowych, na drodze daje wystarczającą pewność przy wyprzedzaniu. spalanie 5-trasa - maxymalnie 7,5 miasto. Bardzo cichy. Polecam
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lancia Lybra

Post autor: Nat » 18 mar 2008, 10:04

Myslę, ze skoro odradzaja, to nie z powodu frustracji swoimi golfami i peugeotami, lecz dlatego, że jeździli, maja doswiadczenie z Lancią, kieruja sie zdrowym rozsądkiem, a nie uprzedzeniami i kompleksami. :lol: Jesli tak jest hehehe- to ich posłuchaj. :twisted:
Jesli nie- to poswięć troche czasu na przeglądnięcie tematów archiwalnych- znajdziesz tu sporo informacji na interesujace Cię tematy.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Kac_zor
Kontakt:

Lancia Lybra

Post autor: Kac_zor » 18 mar 2008, 10:40

Jak kolega wyżej stwierdził czasami dobrze użyć opcji szukaj (jak do tej pory nie musiałem o nic pytać bo wszystko jest na forum tylko troszkę chęci)

Ja swoją Lybre mam jakieś 8 m-c i poza spalonymi 2 żarówkami ( oświetlenie wewnątrz i światło stop strasznie droga żarówka dałem całe 23 zeta ) to jak do tej pory bardzo sobie chwale .
Moja 1,9 spal średnio 6,5 L i jakoś więcej nie chce :)
Jeździ się super , wygodnie, a po za tym nigdzie sie nie śpieszy :)
Ceny części dostępne i nie należą do najdroższych, jedyny problem to dobry mechanik :) coby ci nie popsuł autka

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Lancia Lybra

Post autor: sloneczna » 18 mar 2008, 11:12

Nie no i tak jestem pełen podziwu ,że jednak postanowiłeś się czego kolwiek dowiedzieć ,pomimo odradzania .

OT -a tak właściwie Nat -jak to się stało ,że wybrałeś Lybre mając Hondę ?
Jurek odszedł od nas na zawsze...

Awatar użytkownika
Tomzik
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomczysław ;)

Lancia Lybra

Post autor: Tomzik » 18 mar 2008, 11:38

Z włoskimi autami to jest tak, że najwięcej (zwłaszcza złego) do powiedzenia o nich mają ci, co nigdy w życiu ich nie mieli (no bo jak to kupić taki złom), za to duuużo się nasłuchali od innych (też takich co nie mieli, bo..) :wink: I kółko się zamyka.

Miałem 16 letniego Fiata Cromę i poza eksploatacyjnymi rzeczami jakoś miałem spokój. Co do Lancii to mam ją za krótko by wychwalać niezawodność, ale póki co wierzę, że to solidniej wykonane auto i powinno być jeszcze lepiej :D
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Lancia Lybra

Post autor: wujekp » 18 mar 2008, 11:41

Panowie, nie znęcajcie się nad człowiekiem, chciał się dowiedzieć u źródła, czyli u nas.
Rzeczywiście temat był już tyle razy wałkowany w tę i we wtę, że trudno coś nowego na ten temat napisać - zajrzyj do archiwum - STP (Szukaj Twoim Przyjacielem)
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Arcana
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lancia Lybra

Post autor: Arcana » 18 mar 2008, 12:07

Witaj,
ja posiadam 1.9 jtd 115 KM. W sumie nic więcej do szczęścia ekonomiczna i elastyczna lucynka. Co do popularności tego silnika niech świadczy fakt, że tego typu jednostki są montowane również w oplach.
Lancia Lybra 2001r 1,9 JTD SW 115 KM Srebrna Lybra też jest ładniutka :):)

Obrazek

premolo

Lancia Lybra

Post autor: premolo » 18 mar 2008, 14:42

Dziękuję wszystkim forumowiczom za rady cenne i bezcenne:D Pozdrawiam

goldmember

Lancia Lybra

Post autor: goldmember » 18 mar 2008, 15:58

witam.

Amatorom zakupu lybry mogę powiedzieć tyle:

ja swoja kupiłem w ostatnich dniach listopada, jeżdżę od grudnia. jest to model z 2004 roku 100 000 przejechane. 1,9 JTD 115 km.

wymieniłem klocki,amortyzatory, rozrząd, filtry, olej, gumę podtrzymująca silnik - tzw łapa, kupiłem nowe oponki zimowe, ... i jeżdżę.

kupowałem zgodnie z numerami katalogowymi - części nie są drogie i całe full dostępne, bo są to cz. zamienne z fiatami stilo i merivą i z alfą, wiec tylko oryginalne fabryki produkujące dla koncernu brałem po uwagę.

tylko ten olej na "S" odradzili mi spece , bo ponoć tani i syfiasty.

do chwili obecnej przejechałem prawie 9000 km.
średnie spalanie mam 6,1,

nic nie stuka, nic nie puka, nic nie nawaliło.

jestem bardzo zadowolony.

mam auto na prawie mega maksymalnym wypasie (no nie mam czujnika deszczu, tempomatu i podgrzewanych foteli, to fakt) za śmieszne pieniądze.
Jeżdżę luksusowym, wygodnym, cichutkim, eleganckim sprytnym i zwinnym autkiem. i chyba zakochałem sie w lanciach.

na początku znajomi sie naśmiewali ze będę stałym bywalcem serwisu, a teraz to ja sie śmieję , ze wydali gruba kasę na gołe auta i jeżdżą plastikowym ścierwem.

do tego planuje zmienić drugi samochód (m 626) i chyba małżonce kupie drugą lancię

jeśli nawet oszalałem, to i tak dobrze mi z tym.

pozdrawiam krzysiek.

Kris

Lancia Lybra

Post autor: Kris » 18 mar 2008, 16:01

No ale po tym wszystkim nadal nie wiemy jaka bedzie Twoja decyzja?

Nie przekonaly Cie te wszystkie argumenty?

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lancia Lybra

Post autor: Simon » 18 mar 2008, 19:34

"goldmember" pisze:tylko ten olej na "S" odradzili mi spece , bo ponoć tani i syfiasty.
Zmień warsztat.
Albo nie... podaj mi jego adres żebym wiedział gdzie jest taka tania Selenia bo to akurat jeden z droższych olejów i ZALECANY przez koncern Fiata. Pewnie na innym oleju mieli lepsza marżę :)

PS. Z wszystkim pozostałym co napisałeś się w zupełności zgadzam :) :)
Poza tym, że chodziło Ci raczej o Mareę a nie Merivę :)
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”