Kappa - głośniki

Awatar użytkownika
Savi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławek
Kontakt:

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Savi » 14 maja 2006, 22:46

Larry123 miał racje jesli chodzi o głośniki z przodu w dzwiach do Lanci kappy.Faktycznie nic nie trzeba przerabiać ale trzeba zrobić kilka rzeczy:

1). Wyjąć maskowinice głosnika jest na trzech zatrzaskach,odkręcić i wyjąć stary głośnik-zwyky krzyżowy srubokręt oraz odkręcić i wyjąć kosz głośnika-klucze torx
2).Odgjąć część blaszki kosza w miejscu gdzie (+)(-) głośnika będzie przylegał do kosza tak aby nie spowodować zwarcia.
3).Zdjąć plastykową końcówkę kabla zasilającego głośnik.Niestety w Fiacie są tylko dostępne wtyczki ale gniazd które są montowane na głosniku nie ma w ofercie.
4).Zamontować kosz, który jest montowany na trzy srubki torx.Dwie z góry i jedna z dołu.Dwie z góry przykręcamy normalnie a dolną też ale trzeba pod kosz podłożyć podkładkę tak aby nowy głośnik pasował w koszu nie na siłę lecz wchodził w ten kosz swobodnie.Zakładamy przewody do nowego głośnika i przykręcamy głośnik do kosza.Ostatnia rzecz jaką należy zrobić to lekkie nadcięcie nożykiem w tapicerce dzwi tam gdzie zakłada się maskownicę w miejscu górnego zatrzasku maskownicy i to wszystko.Założyć maskownicę i cieszyć się dobrym brzmieniem dla ucha muzyki.Głośniczki naprawdę są godne polecenia a grają od orginalnych o niebo lepiej.

Opisłem to wszysko bo sam to przeszedłem i sam montowałem te głośniki w swojej lucynce a link który podaje poniżej przedstawia głośniki które kupiłem.Głośniki te będą napewno pasowały.

Pozdrawiam
-----------Savi---------------
Lancia Kappa SW LE 2.0 20V VIS 155KM 97r + LPG Prins VSI

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Luckyy » 14 maja 2006, 23:02

ja podlozylem podkladki pod glosnik (miedzy glosnik a kosz) i jest OK

a przejsciowki kupilem razem z glosnikami i nie musialem 'rozbrajac' wtyczek.
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Roger7 » 15 maja 2006, 15:23

"savi" pisze:Larry123 miał racje jesli chodzi o głośniki z przodu w dzwiach do Lanci kappy.Faktycznie nic nie trzeba przerabiać ale trzeba zrobić kilka rzeczy:

1). Wyjąć maskowinice głosnika jest na trzech zatrzaskach,odkręcić i wyjąć stary głośnik-zwyky krzyżowy srubokręt oraz odkręcić i wyjąć kosz głośnika-klucze torx
Czyli wystarczy tylko wyszarpnąć maskownice i wyjdzie, bo u mnie się coś mocno trzyma ?

A czy warto zainwestować w zestaw z głośnikami wysokotonowymi (tweeterami) i zwrotnicami.

Podobno (wg Torella007 - kiedyś wyczytałem) działa to lepiej.
Gdzie montuje się wtedy zwrotnice ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Luckyy » 15 maja 2006, 20:06

musisz podwazyc maskownice na godzine 2 i 10 (sa dwa zaczepy metalowe) a na 6 jest haczyk wiec delikatnie samo wyjdzie.

te do zestawow to sa nie do konca zwrotnice - tylko filtr do glosnika wysokotonowego, fabrycznie tez jakis kondensator jest zainstalowany, a wysokie dosc ladnie graja (te fabryczne) i nie chcialo mi sie ich wydzierac i ciagnac kabli wiec wymienilem tylko midbasy.
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Roger7 » 20 cze 2006, 23:08

Jakie powinny być wymiary głośników wysokotonowych, żeby bez żadnych przeróbek pasowały w miejsca starych tweeterów z przodu?

Czy na tył też się stosuje wysokotonowe ?
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - głośniki przód!

Post autor: Luckyy » 22 cze 2006, 15:17

"Roger7" pisze:Jakie powinny być wymiary głośników wysokotonowych, żeby bez żadnych przeróbek pasowały w miejsca starych tweeterów z przodu?
nie wiem - niedobieralem sie do nich
"Roger7" pisze: Czy na tył też się stosuje wysokotonowe ?
jak masz fabryczne to sa (ja mialem) i proponowalbym tez zalozyc, ale koniecznie razem ze zwrotnica na wysokie i niskie tony.
EXcar Obrazek
V Obrazek

/biegły sądowy

Awatar użytkownika
robert199
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - glosniki

Post autor: robert199 » 07 lis 2006, 16:02

problem polega na tym, ze nie dzałają głośniki w tylnej półce.
tylko teraz niewiem w czym jest problem.
glosniki są sprawne, radio też.
niema połączenia między glosnikami a radiem, tylko teraz niewiem czy dlatego, ze zmieniarka jest nie aktywna.
schemat instalacji elektrycznej przejrzałem i na schemacie jest tylko radio bez zmieniarki i wyglada na to, ze jest podlaczenie bezpośrednie.

jest cos w baagazniku. i nie wiem co to takiego, jakis wzmacniacz, czy cos innego.
oto fotka "tego czegos"

i jeszcze kable przy radiu.

teraz niewiem, czy samemu prowadzic kable do tylu, czy tylko jakies piny w zmieniarce zewrzec.

w orginalnym radiu zepsuł sie wyswietlacz.
czy warto go naprawiac??

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - panele do 16 cm głośników

Post autor: Roger7 » 08 lis 2006, 13:44

Myślę, żeby zamontować w Kappie 16 cm głośniki w drzwiach, co jak wiadomo wiąże się z pewną ingerencją w tapicerkę i blachę.
Co myślicie o takich panelach:

Obrazek

Myślę, że na czarnych drzwiach z modelach po liftingu będzie to lepiej wyglądało.
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 08 lis 2006, 14:38

Na czarnych powinno wygladać lepiej, ale i tak za dobrze to grać nie będzie bo jest to za małe pudło do 16cm. Zrobione jest tak tylko po to żeby się magnes zmieścił od 16 jak i sam głośnik. Najlepiej jak jest cały boczek przerobiony i drzwi odpowiednio wyprofilowane i wygłuszone, ale to pociąga nakłady finansowe.
No i jeszcze jedno - gdzie ten głośnik gra - w podłogę czy pasażerowi w prawe kolano. Ogólnie wiadomo, że w Kappie ktoś nie myślał o dzwięku przy projektowaniu boczków i teraz my jako użytkownicy mamy problem z nagłosnieniem.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Kabar
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Kabar » 08 lis 2006, 20:38

Poznaję, to robota Mirka z EMG. Nie najlepiej mu to wyszło, pomijam efekty wizualne, ale akustycznie nie może być tak ( w systemie dwudrożnym) że kickbas gra w podłogę.
Obrazek

Awatar użytkownika
mario09
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mario09 » 08 lis 2006, 21:14

"Marcin_D" pisze:...Ogólnie wiadomo, że w Kappie ktoś nie myślał o dzwięku przy projektowaniu boczków i teraz my jako użytkownicy mamy problem z nagłosnieniem.
Cieszcie sie, ze nie sluchacie muzyki w Themie - TRAGEDIA
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 08 lis 2006, 23:51

"Kabar" pisze:Poznaję, to robota Mirka z EMG. Nie najlepiej mu to wyszło, pomijam efekty wizualne, ale akustycznie nie może być tak ( w systemie dwudrożnym) że kickbas gra w podłogę.
Zgadza się ale w Kappie oryginalnie głośnik też gra w podłogę, fuj.
Zastanawiam się cały czas czy zostać przy 13 cm głośniku wiercąc drzwi, czy jednak iść w 16 cm i robić panele.

Projekt z EMG jestprzeciętny ale lepszy od tego potworka z >http://www.taschki.pl
, który za to gra na wprost:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kappa 2.4 JTD, 2000r.

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 09 lis 2006, 8:37

czy ktoś kupił juz takie panele. ??

Anonymous

Audio

Post autor: Anonymous » 09 lis 2006, 10:07

NIe wiem o co Wam chodzi z tymi głośnikami w kappie. U mnie naprawdę dzielnie się spisuje oryginalne nagłośnienie i wymyslanie czegoś na siłę jest bez kitu. Proponuję, zamiast ładować kasę w wymienianie głośniczków, kabelków, zwrotnic & tubek, pójść sobie od czasu do czasu na dobry koncert, żeby odświeżyć sobie w pamięci jak naprawdę brzmi muzyka ( czy to filharmonia czy gitarowe brzmienie). Z pewnością nie jest to ten krystaliczny, odseparowany i daleki od rzeczywistego dźwięk ze śmiesznych głośniczków w samochodzie i nie ważne czy kosztują 100 zł/szt. czy 500...

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

glosniki w półce i zmieniarka

Post autor: Luckyy » 09 lis 2006, 18:41

kiedys czytalem ze w kappach razem ze zmieniarka byl montowany wzmacniach lub DSP - na jakis duzy wzmacniacz to co jest na zdjeciach, to raczej nie wyglada, bo radiatoru sa male.

Od radia ta czarna wtyczka to kable do glosnikow i czy przypadkiem one nie dochodza do "tego czegos" ?

co jest podlaczone do "tego" ?

sprawdzales gdzie dochoda kable od tych glosnikow z tylu ?

u mnie kiedy bylo radio z nawigacja i zmieniarka, teraz nie ma (kos juz kiedys wymontowal) ale jak podlaczylem radio to wszystko gralo bez problemow, nic nie musialem tam gdzie byla zmieniarka przepinac.
EXcar Obrazek
V Obrazek

/biegły sądowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”