Kappa - turbo benzyna, zawór upustowy

Awatar użytkownika
Rygi
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - turbo benzyna, zawór upustowy

Post autor: Rygi » 17 kwie 2007, 20:34

Czesc ekipie

mam pytango, gdzie i czy wogole w silniku 2,0 16T jest umieszczony zawor upustowy? Pytam bo swoja lancie mam stosunkowo niedawno i zauwazylem ze na wezu za turbina (idacy do przepustnicy) jest jakis maly krociec z nalozonym kawalkiem innego weza i zaslepiona koncowka...

charakterystycznego sss nigdy nie slyszalem

turbo pompuje, chociaz wydaje mi sie ze ten silnik powinien dawac nieco wiekszego kopa (na dwojce przy 70 potrafi obrocic kola, ale 3 jest wyraznie slabsza)

ktos wie co to moze byc?

pzdr
Rygi
pzdr.
Rygi
Moc jest Bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą, TURBO podstawą !!!

wujaa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - 2,0 16V T zawór upustowy

Post autor: wujaa » 17 kwie 2007, 20:53

seryjny zarór powinien byc przy turbinie,prawdopodobnie boscha.
BYŁA-- thema 2.0,, dedra 2000 turbo,,JEST kappa 2.4 LE

Anonymous

Post autor: Anonymous » 18 kwie 2007, 13:24

kolego jak dojdziesz co to jest to mi napisz kumpel ma fita coupe i ma ten sam problem co ty powinien miec duzo wiecej mocy ale nie ma a turbina pompuje

Awatar użytkownika
DeviLL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: DeviLL » 18 kwie 2007, 15:35

Napewno wykresik z hamowni by wiele powiedzial o tym co sie dzieje . Ale w ciemno mozna obstawiac : sprezyna waste gate-a popuszcza (niekiedy mozna poczuc jak wozem zarzuci w pewnym momencie) , moze jakis problem z wezykiem , ktory steruje w/w WG , jesli jest seryjny bov to raczej nie bedzie slychac upuszczania powietrza , za to powinno byc sluchac swist turbo jak sie wkreca . Moze tez padl ten "bov" boschowski ? Wiecej info potrzeba

Awatar użytkownika
Klaudek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: zawór upustowy kappa 2,0 16 V T?

Post autor: Klaudek » 20 kwie 2007, 8:55

"Rygi" pisze:Czesc ekipie

mam pytango, gdzie i czy wogole w silniku 2,0 16T jest umieszczony zawor upustowy?

Rygi
Obrazek

sss usłyszysz jak zastosujesz zawór otwarty który nadwyżke wypuszcza poza układ dolotowy....
fabryka robi tak aby nie marnować przefiltrowanego powietrza i wypuszcza do dolotu... nie syczy tak szpanersko ale działa i jest funkconalne :wink:
Top Taxi 600-194-536 2zł Kilometr
10% Zniżki dla starych znajomych z LKP :)

Awatar użytkownika
Rygi

Post autor: Rygi » 20 kwie 2007, 22:55

dzieki sliczne, zwlaszcza zdjecie bardzo mi pomoglo. co do samej turbiny to nie slychac swistu jak sie nakreca ale pompuje bez 2 zdan, czuc i widac po wezu dolotowym. Nie wiem, moze ja juz jestem przewrazliwiony ale duuze kopyto konczy sie na 2 potem jest lekki przestoj i ciagnie od ok stowy ;/ moze trojka jest po prostu dluzsza? wydawalo mi sie ze na 3 jak sie wlaczy turbo powinno byc lepiej, wkoncu przewaznie na 3 sie wyprzedza :?
pzdr.
Rygi
Moc jest Bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą, TURBO podstawą !!!

Awatar użytkownika
viruskill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: viruskill » 21 kwie 2007, 0:10

ja mam integralke 2.0 8v turbo i tez mialem problem z moca przez dlugi czas sie meczylem szukalem turbo pompowalo do 0,9 bara. i tez ciaglo fajnie na 2 biegu pozniej slabo oczyswiscie niespiszczalem bo 4x4 :D ale w fotel gniotlo. Ok tydzien temu wyciaglem inter cooler i sie okazal nieszczelny dosc duze pekniecia mialem po naprawie turbo 2 razy szybciej pompoje i kopyto jest 2 razy wieksze na kazdym biegu dostaje poteznego kopa przy od 3000 rpm wgniata w fotel niewazne czy to 2 czy 5 :D.
DEDRA INTEGRALE
rok 1992, skóra, przebieg 200 tys
180 pajacyków pod maska :D
STAG 300
661315659

Awatar użytkownika
samuel
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Samuel

Re: zawór upustowy kappa 2,0 16 V T?

Post autor: samuel » 13 lis 2008, 21:50

"Klaudek" pisze:
"Rygi" pisze:Czesc ekipie

mam pytango, gdzie i czy wogole w silniku 2,0 16T jest umieszczony zawor upustowy?

Rygi
http://img143.imageshack.us/img143/9125/simg0349uk3.jpg[/img]

sss usłyszysz jak zastosujesz zawór otwarty który nadwyżke wypuszcza poza układ dolotowy....
fabryka robi tak aby nie marnować przefiltrowanego powietrza i wypuszcza do dolotu... nie syczy tak szpanersko ale działa i jest funkconalne :wink:

W tym przypadku zainteresowało mnie, czy jeśli by zmienić drogę powietrza, tak aby wychodziła na zewnątrz a nie do dolotu, to czy miało by to negatywny wpływ ? Bo ogólnie chodzi mi o to że nie słychać właśnie tego pięknego głosu jak jest w innych autach. U siebie po zdjęciu nogi z gazu słyszę takie coś : odgłos w 0:55
Była Kappa 2.0 16VT
Był Citroën Xantia 1.9TD
Jest Renault Scenic 2.0 (115km)

ObrazekObrazek

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 14 lis 2008, 4:32

Otwarcie bedzie miało negatywny wpływ , masz przepływomierz,wypuszczenie powietrza na zewnątrz bedzie zakłócać prace silnika , inaczej wygląda to w silnikach z MAP sensorem.
Zawory Boscha w Lanciach nie wiem z jakiego powodu są zakładane odwrotnie niz nakazaywała by logika , odwrócenie zaworu napewo przedłuży jego żywotność i zwiększy przecyzje działania - zwróć uwage na którą scianę działa cofające się ciśnienie ( zawór działa tylko w przypadku zamknięcia przepustnicy).
Brak szczelności powoduje powstanie dużego opóźnienia w działaniu turbosprężarki - warto co jakiś czas kontrolować jego szczelność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”