Dedra - własnoręczna naprawa hamulca

Anonymous

Post autor: Anonymous » 14 cze 2005, 21:09

Witam , tak jak w temacie, siedziałem znowu w sobote w poszukiwaniu jakiś niespodzianek,a że nic nieznalazłem wziołem sie za hamulce, przód oki, tył wymiana. Rozkręciłem, podjechałem do sklepu, kupiłem klocki REMSA za 53 zł i sie zaczeło, z przodu pieknie cylinderek wpychany ale tył wkręcany. Na początku czym złapać żeby było pieknie , żabka, francuz , wszystkie inne kombinacje i nagle pod moją ręką znalazł sie klucz płaski 27, pare ruchów prawoskrętnych i bajeczka. To dlatych co lubią sami pogrzebać przy swoich niuniach, och bym zapomniał, jak juz podjedziecie po klocki kupcie sobie gumki ochronne na cylinderki bo na pewno będą do wymiany około 10 zł na jedną strone. :wink:

:D :twisted: :D
Ostatnio zmieniony 15 cze 2005, 17:15 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 14 cze 2005, 21:37

Tez bede musial spojrzec na moje hamulce co tam slychac... Swoja droga ciesze sie ze ktos poprostu dzieli sie z uczestnikami forum, tym ze cos zrobil, piszac jak to zrobil.

Apeluje:

JAK COS ZROBISZ, naprawisz, zmodernizujesz W SWOJEJ LANCII NAPISZ O TYM NA FORUM
dla innych moze to byc cenna wskazowka albo zacheta zeby zrobic cos samemu, bo to nie takie trudne i nie trzeba jechac odrazu do ASO :)
Obrazek

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 15:08

Jak ktos ma tarcze z tyłu; to nie zawsze wystarczy kręcić tłoczkiem, ja zawsze chwytam tłoczek ściskiem kręce i jeszcze naciskam "łyszką" bo od samego kręcenia nie chcą się schować.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:27

dlatego tłoczek trzeba najpierw przejechać papierem ściernym od 400 do 1500, jakiegoś WD-40, lub cos podobnego i samo wsię wkręca do środeczka. Tak radzili, tak zrobiłem i działa :wink:

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:34

mufnal ty jak co sobote siedzisz tylko w samochodzie i szukasz co by tu porobic :P a potem marudzisz ze wciaz cos masz do roboty :P

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:40

Ja niemarudze, ja tylko dziele sie wiadomościami w jaki sposób nieprzepłacać u mechaniorów :wink:

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:42

a w gdyni mowiles ze wciaz masz pelne rece roboty :P

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:44

Ale kiedy to było i zależy o jaką robote ci chodzi :wink:

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:46

ja tam juz nie wnikam co ty za roboty uskuteczniasz :P jakies zdjecia dorzuc bo mowiles cos o spojlerze ale zdj to nie pokazales ;)

Anonymous

Post autor: Anonymous » 17 cze 2005, 17:49

Mam trzy kobiety w zyciu, żona, córka i lancia, na tą ostatnią mam tylko czas w soboty do południa :oops:

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 17 cze 2005, 22:55

ja mam hamulce gites wiec nie musze na razie zmieniac :)
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 cze 2005, 8:14

"mufnal" pisze:dlatego tłoczek trzeba najpierw przejechać papierem ściernym od 400 do 1500, jakiegoś WD-40, lub cos podobnego i samo wsię wkręca do środeczka. Tak radzili, tak zrobiłem i działa :wink:
No teraz to przesadziłeś papierem ściernym tłoczek!?! Tłoczek to się poleruje do płysku a nie traktuje papierem.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 cze 2005, 8:22

Dlatego napisałem że papier ścierny od 400 do 1500, żeby był połysk :wink:

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 20 cze 2005, 11:58

Jak już wypolerujecie tłoczki to dobrze jest je posmarować specjalnym smarem silikonowym, żeby ich znowu nie przyłapało. Płyn hamulcowy się do tego nie nadaje bo ma właściwości higroskopijne co może powodować korodowanie. Dla tego też producenci samochodów zalecają częstą wymianę płynu hamulcowego.
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 06 kwie 2006, 13:13

No i się zaczęło. Wymieniłem tarcze i klocki przód, to od razu musiało mi zaciąć tył. Mówi się trudno - do roboty!!!!!!!! :?
P.S. ma ktoś rysunek klocka na tył żeby pokazać w sklepie? Jest kilka rodzajów ja pamiętam jak wygląda ale muszę kogoś wysłać bo sam się nie wyrwe : cenzura :
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była
Kappa Kombi 2,4jtd 99r - była
i Lybra 2,4jtd SW po "znajomości"
Laguna II 3,0 V6 24v - była
Chrysler Pacifica 4.0 - jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”