Kappa - Czy to immobilizer czy akumulator

Awatar użytkownika
Bartexxx
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - Czy to immobilizer czy akumulator

Post autor: Bartexxx » 01 maja 2007, 12:46

Witam serdecznie
W końcu udało mi się sprzedać Deltę i kupić wymarzoną Kappę 2.4 JTD:D
....niestety zaczęły się małe problemy, tzn. od czasu do czasu nie mogę odpalić samochodu.
Przekręcam stacyjkę i klima, radio, lampki - wszystko działa ale silnika nie mogę odpalić.
W związku z tym mam pytanie czy przypadkiem przycisk w kluczyku, to immobilizer?? i jak on działa, ile razy trzeba nacisnąć itp, itd.
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dzięki
Lancia Kappa 2.4 jtd
Lancia Delta 1.8 8v
Honda Prelude 2.0 12v
Daewoo Tico 0.8 6v

Nowy

Czy to immobilizer czy akumulator (Kappa)

Post autor: Nowy » 01 maja 2007, 18:47

Witam !!!

Przycisk w srodku kluczyka, to nie immobiliser, tylko sterowanie centralnym zamkiem. W niektorych Kappach, jest to rowniez sterowanie alarmem. Po prostu pstrykasz, centralny sie otwiera i po sprawie.
Niech mnie ktos poprawi, ale przycisk z immobilaiserem nie ma nic wspolnego :)
pozdrawiam, Nowy

Lancia Zeta 2.o JTD

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 01 maja 2007, 18:50

Zobacz czy po przekręceniu kluczyka gaśnie ta mała zielona dioda, która mryga między nawiewami nad infocenter. Jesli nie gaśnie to coś z immo.

Trzeba rozkecić osłonę kolumny kierownicy i sprawdzić czy się nie poluzowały kabelki od czujnika immo, kóry jest naokoło stacyjki (gdzieś to było na forum pokazane ze zdjęciami - poszukaj.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 01 maja 2007, 19:16

Przycisk nie ma wpływu na działanie immo, w niektórych Kappach jest tam zwykła lampka do podświetlania dziurki co by zgrabniej w nią trafić :roll:
Jak koledzy wcześniej radzili na początek wtyczka przy antenie immo pod osłoną kierownicy.

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 01 maja 2007, 23:51

"Marcin_D" pisze:Zobacz czy po przekręceniu kluczyka gaśnie ta mała zielona dioda, która mryga między nawiewami nad infocenter. Jesli nie gaśnie to coś z immo.
W modelu JTD, jak w każdym po liftignu 98, kontrolka immo jest w desce rodzielczej w postaci ikonki kluczyka.
Dioda w miejscu pomiędzy nawiewami albo jest nieużywana albo używana jest przy fabrycznym alarmie.
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

Awatar użytkownika
Bartexxx

Post autor: Bartexxx » 03 maja 2007, 11:58

"Roger7" pisze:
"Marcin_D" pisze:Zobacz czy po przekręceniu kluczyka gaśnie ta mała zielona dioda, która mryga między nawiewami nad infocenter. Jesli nie gaśnie to coś z immo.
W modelu JTD, jak w każdym po liftignu 98, kontrolka immo jest w desce rodzielczej w postaci ikonki kluczyka.
Dioda w miejscu pomiędzy nawiewami albo jest nieużywana albo używana jest przy fabrycznym alarmie.
Hmm, coś nie rozumiem tej mojej Kappy - mam model JTD z roku 2000, a kontrolka immo jest w postaci zwykłej diody, która z resztą wogóle nie świeci.
Przycisk w kluczyku natomiast, napewno nie służy do podświetlania zamka (dioda jest obok przycisku), nie jest to również centralny zamek.....więc po co mi ten przycisk??
Lancia Kappa 2.4 jtd
Lancia Delta 1.8 8v
Honda Prelude 2.0 12v
Daewoo Tico 0.8 6v

Alan

Odp: Czy to immobilizer czy akumulator (Kappa)

Post autor: Alan » 20 kwie 2009, 22:05

podepnę się pod temat,w mojej mam problem z tą nieszczęsną dioda.Raz gaśnie momentalnie innym razem muszę milion razy przekręcać kluczykiem,ktoś kiedyś wmontował jeszcze jakieś dodatkowe odcięcie zapłonu z jakąś pastylką i teraz to mega świruje,czytałem gdzieś ze jeśli odepnę imo to auto odpali....prawda czy fałsz? jak się pozbyć tego dziadostwa? kluczyk mam z latarka bez bajerów

Przemic
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Przemic » 20 kwie 2009, 22:40

Bartexxx pisze: ....niestety zaczęły się małe problemy, tzn. od czasu do czasu nie mogę odpalić samochodu.
Przekręcam stacyjkę i klima, radio, lampki - wszystko działa ale silnika nie mogę odpalić.
miałem tak samo, okazało się że to wina poluzowanej kostki stacyjki

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Post autor: stabraf » 21 kwie 2009, 10:40

Bartexxx pisze: Hmm, coś nie rozumiem tej mojej Kappy - mam model JTD z roku 2000, a kontrolka immo jest w postaci zwykłej diody, która z resztą wogóle nie świeci.
Przycisk w kluczyku natomiast, napewno nie służy do podświetlania zamka (dioda jest obok przycisku), nie jest to również centralny zamek.....więc po co mi ten przycisk??
A zaświeca Ci się ta dioda w kluczyku jak naciskasz przycisk?Może masz po prostu bateryjkę słaba i nie działa centralny bo po to jest ten właśnie kluczyk.W swoim kappiszonie miałem ten sam objaw z niezapalaniem auta i okazało się że był walnięty aku.

Alan

Post autor: Alan » 21 kwie 2009, 12:05

przy stacyjce jest taka mała czarna kostka,nie wiem czy to ta o której piszecie...była luźna poprawiłem psiknąłem kontaktem puki co spokój

Awatar użytkownika
Praptax
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - Czy to immobilizer czy akumulator

Post autor: Praptax » 21 kwie 2009, 21:11

U mnie dioda miedzy nawiewami tez nie świeci. Od immo zapala mi śie tylko kluczyk na desce rozdzielczej.
Nie ma alarmu, także pytanko. Czy ta dioda nie powinna sie świecic ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”