Kappa - klima jest a jakoby jej niebylo......

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: mikaeltdi » 08 cze 2007, 19:23

Hejka !zadalem juz podobne pytanko ale bez jakiejkolwiek reakcji :( wiec ponawiam klima zamiast zimne wieje cieple z zewnatrz ..czy jest mozliwosc sprawdzenia co mo0ze byc tego powodem ,jak sprawdzic czy jest czynnik chlodzacy (wiem ze jest magiczne oczko ale jak wyglada gdy cos tam jest a jak gdy czegos tam niema )tego juz nie wiem wiec prosze o wskazowki ...jezeli ktos moze ...przewody od sprezarki zamiast byc zimne sa cieple :cry: :roll:
pozdro....
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm

Boorek

Re: klima jest a jakoby jej niebylo......

Post autor: Boorek » 08 cze 2007, 20:16

"mikaeltdi" pisze:Hejka !zadalem juz podobne pytanko ale bez jakiejkolwiek reakcji :( wiec ponawiam klima zamiast zimne wieje cieple z zewnatrz ..czy jest mozliwosc sprawdzenia co mo0ze byc tego powodem ,jak sprawdzic czy jest czynnik chlodzacy (wiem ze jest magiczne oczko ale jak wyglada gdy cos tam jest a jak gdy czegos tam niema )tego juz nie wiem wiec prosze o wskazowki ...jezeli ktos moze ...przewody od sprezarki zamiast byc zimne sa cieple :cry: :roll:
pozdro....
a mnie sie wydaje że jeśli nie ma czynnika chlodzącego to klima się wogóle nie załącza bo jest zabezpieczenie przed zatarciem sprężarki, może coś ze sterownikiem nie tak?

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 08 cze 2007, 22:37

Przy prawidłowo działającej klimatyzacji powinna się dość znacznie nagrzewać chłodnica(skraplacz), a następnie włączają się wentylatory, najpierw na wolny bieg, a po kilku sekundach na szybki. Dla tak wysokich temperatura jak obecnie wentylatory właściwie się nie wyłączają, oczywiście jak auto nie jedzie. Ponadto jak załączysz tryb "auto" na wolnych obrotach to silnik nieco się zająknie. Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD

jul
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Post autor: jul » 09 cze 2007, 0:26

Witam
Najłatwiej sprawdzić czy wogole jest czynnik poprzez naciśniecie na ułamek sekundy zaworów wysokiego i niskiego ciśnienia klimy, jesli syknie znaczy, że coś tam jest i układ jest szczelny. Co do włączenia - po włączeniu klimatyzacji (nie może być podświetlony przycisk ECONOMY) powinno być wyraźnie slyszalne na zewnątrz samochodu "klik" - załączy się sprzęgło sprężarki klimatyzacji. W innym wypadku brak czynnika chłodzącego lub usterka elektryczna bądź mechaniczna sprężarki. Natomiast jedyna możliwośc sprawdzenia ilości czynnika znajdującego się w układzie to podjechanie do warsztatu, gdzie zajmują się klimatyzacja i oni ściągną gaz, powiedzą dokładnie ile było gram w układzie, dodadzą oleju do czynnika i wpuszczą z powrotem w układ. W zasadzie większość nowych nowych urządzeń (jak nie wszystkie) zanim wprowadzą czynnik w układ wykonają test szczelności, który jest na 99% wiarygodny. Ja miałem tej 1% :) test wypadł ok ale uklad się rozszczelił w pierwszych 30 sekundach.
Pozdrawiam i powodzenia
Były Thema 2,8 6V; Thema 2,0 16V Turbo; Kappa 2,0 20V

Awatar użytkownika
mikaeltdi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał

Post autor: mikaeltdi » 10 cze 2007, 12:11

Hej! Dzieki wszystkim ...no to czeka mnie wizyta w warsztacie :cry: .....
pozdro.....
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm

Windforce
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Windforce » 10 cze 2007, 23:20

Jezeli masz zbyt niskie napiecei w aucie to tez klima nie dzial prawidlowo.U mnie mam ok 12v caly czs i klima sie zalacza ale chlodzi tylko jak szybko jade i alternator mocno laduje a jak stoje to cieple leci i napiecei spada.Ale ja znam przyczyny tylko kaski nie mam :(
Lancia Thema III 2.5td 09.92r

Kris

Trza do warsztatu

Post autor: Kris » 11 cze 2007, 22:38

Miałem u siebie podobny problem i klima się włączała. Przekonany ze działa i wszystko ok. jeździłem sobie zadowolony dziwiąc się dlaczego kiedy trochę popada szyby parują. Ale gdzieś tam na forum wyczytałem ze tak Lybry maja bo klima słaba? Dopóki nie nastały upaly i nastawiając klime na LOW gorące powietrze waliło do środka, autsch! Po sprawdzeniu i napełnieniu mechanik dal mi żółte gogle przez które widać (o ile dodany jest środek fosforyzujący) czy i gdzie się ewentualnie cos ulatnia. I tu ze zdziwieniem zobaczyłem dziurę. Znaczy dziurkę 3 mm w prawym dolnym rogu kondensatora klimy. Ni pozostało nic innego jak wymienić, mechanik odradził wpuszczanie jakichkolwiek zapełniaczy do ?zaklejenia? ponieważ jak to szlag trafi to jest to w całym systemie i nie sposób doczyścić. Nie wiem czy prawda ale chłop mnie jeszcze nie oszukał i wymieniliśmy.

Teraz Klima ma takiego kopa jak, powinna, czyli przy 19 ? 20 st strumień skierowany na klatkę powoduje ból. Aha i szyby nie parują.

Awatar użytkownika
PAHO
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PAHO » 12 cze 2007, 15:03

a czy w kappie macie to samo, że nawiew koło pasażera wieje zimnym, a nawiewy im bliżej kierowcy wieją coraz cieplejszym powietrzem
przy włączonej klimie afkors :icon1a: ????
Była Kappa 2,4 jtd
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 12 cze 2007, 18:27

"PAHO" pisze:a czy w kappie macie to samo, że nawiew koło pasażera wieje zimnym, a nawiewy im bliżej kierowcy wieją coraz cieplejszym powietrzem
przy włączonej klimie afkors :icon1a: ????
8O
Ne, ne mamy, :icon1a:
moja lepsza połowa by tego ni zniosła :D
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
PAHO
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PAHO » 12 cze 2007, 19:44

hehe spoko po wizycie u szpeca od klimy wszystko wyjaśnione
prowie nie było czynnika chłodzącego
jak po nabiciu włączyłem klime to od : cenzura : ałem prawie zamarzłem :P

tak dla wiadomości norma temperatury powietrza wylatującego na najniższych obrotach dmuchawy to 5 stopni, im mniej tym lepiej, ja miałem 3 :icon1a: :icon1a:
facet mówi ze taka temp w nowych furach jest, ja mu na to:
ale to jest LANCIA : yesyes : : yesyes : 8) 8)
Była Kappa 2,4 jtd

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 12 cze 2007, 20:06

Jak to możliwe , aby za pomocą małej chłodniczki uzyskać 3 stopnie pomimo że dmuchawa prawie stoi (to i tak jest duży przepływ powietrza ).
Na dodatek nagrzewanie wewnątrz przez słońce jest tak intensywne ,że na minimalnych obrotach powietrze dostające się przez dmuchawę jest zbyt ciepłe aby je schłodzić do 3 stopni .
Ja mam 9-12stopni i tak było zawsze .
Jurek odszedł od nas na zawsze...

Awatar użytkownika
PAHO
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PAHO » 12 cze 2007, 22:58

ja widziałem to na własne oczy, auto stało w cieniu, termometr zewnętrzny w aucie pokazywał 28stopni "wiatrak" pierwsza kreska, obieg zamknięty, termometr, którym mierzono powietrze był dość konkretny i na koniec pokazał 3 stopnie
Była Kappa 2,4 jtd

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 12 cze 2007, 23:39

Tak myślałem .że w cieniu .Na słońcu ciężko tak daje ,wiadomo obiekt zmknięty. :wink:

Awatar użytkownika
PAHO
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PAHO » 13 cze 2007, 11:20

co nie zmienia faktu, ze nie kupię już auta bez klimy, chyba że na zimę 8)
Była Kappa 2,4 jtd

Awatar użytkownika
sloneczna
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze

Post autor: sloneczna » 13 cze 2007, 20:05

"PAHO" pisze:co nie zmienia faktu, ze nie kupię już auta bez klimy, chyba że na zimę 8)
Dokładnie ,chyba Ewcia też była takiego zdania ,bo tylko takie brała pod uwagę .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”