Kappa - głośny zawór upustowy
Kappa - głośny zawór upustowy
Hej
ostatnio pojeździłem trochę z otwartymi szybami i zastanawia mnie dźwięk, jaki wydaje z siebie zawór upustowy (2,0 4.16 T). Kiedyś wyczytałem, ze seryjny upuszcza w układ a nie w atmosferę i nie powinno go być słychać. U mnie jest wyraźne isss.. jak tylko zdejmę nogę z gazu. W dalszym ciągu walczę tez z niezbyt wielka, moim zdaniem, mocą. Samochód na 3 biegu raczej mułowato się rozpędza ;/
jakaś diagnoza?
ostatnio pojeździłem trochę z otwartymi szybami i zastanawia mnie dźwięk, jaki wydaje z siebie zawór upustowy (2,0 4.16 T). Kiedyś wyczytałem, ze seryjny upuszcza w układ a nie w atmosferę i nie powinno go być słychać. U mnie jest wyraźne isss.. jak tylko zdejmę nogę z gazu. W dalszym ciągu walczę tez z niezbyt wielka, moim zdaniem, mocą. Samochód na 3 biegu raczej mułowato się rozpędza ;/
jakaś diagnoza?
pzdr.
Rygi
Moc jest Bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą, TURBO podstawą !!!
Rygi
głośny zawór upustowy
jest seryjny zawor ktorego słychac bardziej go slychac przy storzkowym filtrze,u mnie slycha tez jak puszczam gaz a moc jest taka sama,sprobuj zrobic tak;jesli odczyjesz brak mocy na 3 biegu lub innym to popusc minimalnie gaz i dodaj go do oporu,powinno byc dobrze ( mi czasem na 5 biegu przy duzych predkosciach tak sie dzieje 160-200km/h)
BYŁA-- thema 2.0,, dedra 2000 turbo,,JEST kappa 2.4 LE
Re: głośny zawór upustowy
Diagnoza taka, że... w 2.0 turbo 16V zawór upustowy słychać bardzo wyraźnie. Więc tym się nie martw. Auto jest słabe? Sprawdź, czy zawór przy turbinie nie jest zapieczony (wastegate), czy wężyki do niego prowadzące są szczelne, czy zawór upustowy (ten hałasujący) również nie ma dziurawych wężyków doń idących. Te dwa zawory muszą pracować idealnie, jeśli auto ma mieć fabryczną moc. Oprócz tego przejrzyj DOKŁADNIE cały układ dolotowy pod względem szczelności - niektóre gumowe przewody, pomimo tego, że są wzmacniane - lubią z biegiem czasu sobie po prostu pęknąć w mało widocznych miejscach"Rygi" pisze:Hej
ostatnio pojezdzilem troche z otwartymi szybami i zastanawiua mnie dzwiek, jaki wydaje z siebie zawor upustowy (2,0 4.16 T). Kiedys wyczytalem, ze seryjny upuszcza w uklad a nie w atmosfere i nie powinno go byc slychac. U mnie jest wyrazne isss.. jak tylko zdejme noge z gazu. W dalszym ciagu walcze tez z niezbyt wielka, moim zdaniem, moca. Samochod na 3 biegu raczej mulowato sie rozpedza ;/
jakas diagnoza?

głośny zawór upustowy
u mnie w 2.0 tego zaworu praktycznie nie słychać, dlatego planuje założyć BlowOffa jakiegoś 

a jak t domorosly sposob mozna zdiagnozowac, ze jest?Sprawdź, czy zawór przy turbinie nie jest zapieczony (wastegate)
pzdr.
Rygi
Rygi
Masz wskaznik doladowania ? Tak najlatwiej"Rygi" pisze:a jak t domorosly sposob mozna zdiagnozowac, ze jest?Sprawdź, czy zawór przy turbinie nie jest zapieczony (wastegate)

Nie mam, ale skoro slychac upust to znaczy ze turbo laduje ;]Masz wskaznik doladowania ? Tak najlatwiej
pzdr.
Rygi
Rygi