Poniewaz malo kto z was obzdjeciowuje swoje LPG zeby pokazac i opisac jak najlepsze sposoby montowania(w kolo czy w bagaznik, gdzie zrobic wlew gazu) ja postanowilem opisac w skorcie tak dla laikow o swojej LPG.
Poniewaz jestem(byłem) najwiekszym przeciwnikiem gazu postanowilem zaryzykowac i zalozyc sekwencje do swojej furki.
Jak pomyslalem tak zrobilem...przegladajac forum, czytajac posty pisane przez was z ktorych wlasciwie wychodzi na to ze przescigacie sie w tekstach i w madrosciach zamiast naprawde pomagac i doradzic(nie mowie o wszystkich) pojechalem do najbardziej polecanego gazwonika w mojej okolicy i zalozylem instalacje o zupelnie mi nic nie mowiacej nazwie SIROCCO.
Pan gazownik bardzo ja zachwalal aczkolwiek otwarcie mowil ze sa od niej tez lepsze instalacje...
Wybralem butle za siedzeniami...z kilku przyczyn...i tak kolo zapasowe musialoby lezec w bagazniku wiec co za roznica co lezy...siedzenia i tak sie nie skladaja...poza tym oprocz zapasowki walalby sie po bagazniku lewarek, klucz do kol i pewnie jakies inne pierdy...
Wybralem butle o calkowitej pojemnosci 45 litrow, zupelnie wystarczajaca i wogle nie graci bagaznika jest on na tyle duzy aby pomiescic i tobołki na wakacje i 45 litrowa butle gazu...
Przelacznik znajduje sie po lewej stronie kierownicy, byla to moja decyzja poniewaz wiem ze Lancia jest rzadkim autem to nie chcialem zbytniej ingerencji w jakiekolwiek rozbieranie tapicerki.
Idac za ciosem podejrzalem na zdjeciach ze spokojnie wlew gazu zmiesci sie pod klapka wlewu paliwa...bardzo fajnie bo nie trzeba w dniach deszczowych nie pomijajac zimy wykrecac jakis zatyczek i brudzic sobie rak...
Teraz krotko o uzytkowaniu...jestem narazie milo zaskoczony...zadnych szarpniec przy przelaczaniu gaz-paliwo, zero jakiegokolwiek zapachu gazu no chyba ze zaraz po tankowaniu... i spalanie licze na poziomie w cyklu mieszanym na jakies 12 litrow gazu(tak wstepnie)...
Narazie jestem zadowolony i mile zaskoczony o reszczcie bede pozniej infromowal...
Ponizej kilka fotek...
Zapomnialbym...podziekowania dla TAZ-a, ktory chetnie mi poswiecil czas na krotki opis i na co zwracac uwage przy gazie za co bardzo dziekuje