Czy ktos spotkal sie z takim zjawiskiem w kappie bo sam sie nadziwic nie moge. Gdy napakuje pasazerami kapiszona to reczny sie przycina. Zaciagając czuje ze wczesniej lapie - sporo za wczesnie. Gdy wszyscy wysiada to działa normalnie.
Pytam profilaktycznie bo raz mialem tylna fele nagrzana jak jasny gwint po 50km trasie. Pojechalem na warsztat-koleszka sprawdzil caly uklad hamulcowy i mowi ze wszystko ok. Tyl sie slabo toczyl ale to zrobil na miejscu. Sam juz nie wiem co z tymi hamulcami - czasem popiskuja po dochamowaniu tak regularnie ale nie jednostajnie :/ a po chwili odglos ustepuje(tylko po nagrzaniu).
Kappa - hamulec ręczny
Re: Hamulec reczny - Kappa
Miałem tak, że blokowały mi się hamulce z tyłu - tyle że czasami, bez znaczenia czy z obciążeniem czy bez i po kilkudziesięciu-kilkuset metrach odpuszczały całkowicie. Myślałem że to klocki się już kończą - ale jak się za to wziąłem to okazało się że linki ręcznego są już w nienajlepszym stanie, są popękane i to one blokują (klocki jszcze nie były w takim złym stanie - chociaż oczywiście i tak je wymieniłem). Po wymianie klocków z tyłu i linek problem znikł."mike_d" pisze: Pytam profilaktycznie bo raz mialem tylna fele nagrzana jak jasny gwint po 50km trasie. Pojechalem na warsztat-koleszka sprawdzil caly uklad hamulcowy i mowi ze wszystko ok. Tyl sie slabo toczyl ale to zrobil na miejscu. Sam juz nie wiem co z tymi hamulcami - czasem popiskuja po dochamowaniu tak regularnie ale nie jednostajnie :/ a po chwili odglos ustepuje(tylko po nagrzaniu).
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

- Patryklancia
- Specjalista ds. części zamiennych
Czyli zadowolony z zakupów u mnie"wujekp" pisze: Miałem tak, że blokowały mi się hamulce z tyłu - tyle że czasami, bez znaczenia czy z obciążeniem czy bez i po kilkudziesięciu-kilkuset metrach odpuszczały całkowicie. Myślałem że to klocki się już kończą - ale jak się za to wziąłem to okazało się że linki ręcznego są już w nienajlepszym stanie, są popękane i to one blokują (klocki jszcze nie były w takim złym stanie - chociaż oczywiście i tak je wymieniłem). Po wymianie klocków z tyłu i linek problem znikł.

Hamulec reczny - Kappa
Hey! Miałem coś podobnego tyle że w Oplu Omega przy załadowanym ręczny wcześniej łapał na 3-4 ząbki a pusty na 6-7 może linka się naciąga przy obciązeniu ,zmienia się kąt
? bynajmniej po zmianie linek przeszło
...w Kapp-ie nic takiego jeszcze nie zauwazyłem.
Pozdro....

Pozdro....
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
Oczywiście"Patryklancia" pisze:
Czyli zadowolony z zakupów u mnie

Polecam - szybko i solidnie.

Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

Hamulec reczny - Kappa
Ok. Dzieki za rady.

U mnie po zaladowaniu dziala juz przy 1 zabku"mikaeltdi" pisze:Hey! Miałem coś podobnego tyle że w Oplu Omega przy załadowanym ręczny wcześniej łapał na 3-4 ząbki a pusty na 6-7 może linka się naciąga przy obciązeniu ,zmienia się kąt? bynajmniej po zmianie linek przeszło
...w Kapp-ie nic takiego jeszcze nie zauwazyłem.
Pozdro....