Dedra - Obrotomierz

tao-88

Dedra - Obrotomierz

Post autor: tao-88 » 21 wrz 2007, 19:52

Witam wszytskich użytkowników.
Mam problem z obrotomierzem w mijej derzde. Po tym jak ja zakupiłem nie działał po 2 dniach zaczął normalnie działać i od dzisiaj znów coś się stało i nie pokazuje mi obrotów silnika.
Nie wiem w czym jest problem, jedyne co wiem że jest to obrotomierz elektroniczny ale nie moge znaleźć do niego bezpiecznika(sądziłem że jest przepalony).
Wie ktoś może w czym może być problem ?

docent
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Dedra - Obrotomierz

Post autor: docent » 21 wrz 2007, 20:03

kolego sprobuj odkręcić licznik i przeczysc styki tzn kostki ktore wchodza na listwe do licznika

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Dedra - Obrotomierz

Post autor: bassman » 21 wrz 2007, 22:33

Witka!

Przed demolowaniem deski rozdzielczej, sprawdź wtyczkę wchodzącą w skrzynkę biegów tuż obok linki prędkościomierza.

Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.

Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

: yesyes : Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - Obrotomierz

Post autor: makek » 22 wrz 2007, 15:38

"bassman" pisze:Witka!

Przed demolowaniem deski rozdzielczej, sprawdź wtyczkę wchodzącą w skrzynkę biegów tuż obok linki prędkościomierza.

Pozdrawiam.
To chyba nie tutaj, impulsy będą proporcjonalne do prędkości, sam to kiedyś rozpinałem i powiem: nie mam pojęcia do czego to służy.
Należy szukać w okolicach cewki zapłonowej (1.6;1.8;2.0 ie), nowsze Dedry II mogą mieć impuls z ECU.

Dobrze by było zamieścić informacje jaka to dedra, rocznik, itp, bo może to jest diesel.....

tao-88

Dedra - Obrotomierz

Post autor: tao-88 » 23 wrz 2007, 15:44

Lancia Dedra
Rok . 1996
1.8 IE benzyna
jeszcze nie rozebrałem licznika więc musze sprawdzić resztę nie mam pojęcia tak naprawde co to może być, sprawdzałem już nawet przekaźniki ale wątpie żeby obrotomierz był podpięty do przekaźnika bardziej prawdopodobne wydawało by mi się podpięcie do bezpiecznika.

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Dedra - Obrotomierz

Post autor: bolek » 23 wrz 2007, 18:48

w moim nowym nabytku miałem zdarzenie w postaci nie świecącej się jednej z żarówek podświetlenia obrotomierza, więc wyciągnąłem wskaźniki i okazało się, że folia ze ścieżkami elektrycznymi w miejscach połączeń ścieżek (tam gdzie są przejścia z jednej strony na drugą) nie ma odpowiedniego styku, w kilku miejscach.
I teraz na temat
Od poprzedniego właściciela wiem, że naprawiał u jakiegoś elektryka obrotomierz, gdyż padł. Przy rozbiórce wskaźników zauważyłem, że jest podciągnięty dodatkowy przewód od jednego z przewodów we wtyczce w pobliżu obrotomierza do jednej z trzech śrub mocujących obrotomierz i folię, więc mniemam, że na tym polegała ta naprawa - brak jakiegoś prądu lub masy. Niestety nie zagłębiałem się w temat dalej, bo nie było mi to potrzebne, a nawet nie potrafię wskazać dokładnie od którego przewodu pod którą śrubę.
Może to być jakaś wskazówka, bo zauważyłem że wykonanie tej folii przynajmniej w moim egzemplarzu nie jest najlepsze.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - Obrotomierz

Post autor: makek » 23 wrz 2007, 19:57

"tao-88" pisze:Lancia Dedra
Rok . 1996
1.8 IE benzyna
jeszcze nie rozebrałem licznika więc musze sprawdzić resztę nie mam pojęcia tak naprawde co to może być, sprawdzałem już nawet przekaźniki ale wątpie żeby obrotomierz był podpięty do przekaźnika bardziej prawdopodobne wydawało by mi się podpięcie do bezpiecznika.
Ciężki przypadek, wiem bo moja 1.8 też jest z tego rocznika. Dedry pierwszej generacji tak jak napisałem mają impulsy z cewki WN, dokumentacji do Dedry II nie mam. Częściowo można się wzorować na Delcie nuova, a tu jest tak: 1.6 z ECU, 1.8 ie - ze sterowania przekaźnikiem podwójnym (część: cewki, sonda, wtryskiwacze, pompa), 2.0 z cewki WN. Zasilanie przez skrzynkę bezpieczników spod nr 15, nie jest to jedyny odpływ, więc powinno coś jeszcze nie działać gdyby tu leżała usterka. Ale jak to się ma do Dedry???
Myślę, że skoro obrotomierz czasami jeszcze działa to defekt nie jest "trwały" i jak będziesz wyjmował licznik to może coś znajdziesz.
Połączenia pod licznikiem to kilka warstw folii ze ścieżkami, które są łączone za pomocą spinek, obrotomierz chyba też ma takie przejścia. U mnie dogięcie tych spinek "wyleczyło" wskaźnik napięcia, który zazwyczaj zaniżał.

tao-88

Dedra - Obrotomierz

Post autor: tao-88 » 23 wrz 2007, 20:48

Dziękuje za wszyskie rady. Jutro sprubuje tymi tropami. Zaczne od cefki zapłonowej żeby nie demontowac deski. Może to mi pomoże ;) jak nie no to trzeba bedzie się pomęczyć z deską. Dziękuje za rady i napisze czego był to efekt jak uda mi się naprawić tą usterke.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - Obrotomierz

Post autor: Marcin_D » 24 wrz 2007, 13:56

Ja w Tipo miałem deskę z bogatszej wersji z obrotomierzem i innymi bajerami - i też przestał mi działc obrotomierz - okazało się że masa była słaba - w Tipo do nadkola prawego przykręcana - (prawe - jak stoisz przodem do auta). Odkreciłem poprawiłemi było OK - może to masa właśnie.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

tao-88

Dedra - Obrotomierz

Post autor: tao-88 » 24 wrz 2007, 21:22

"Marcin_D" pisze:Ja w Tipo miałem deskę z bogatszej wersji z obrotomierzem i innymi bajerami - i też przestał mi działc obrotomierz - okazało się że masa była słaba - w Tipo do nadkola prawego przykręcana - (prawe - jak stoisz przodem do auta). Odkreciłem poprawiłemi było OK - może to masa właśnie.
Odnośnie rady Marcina, wie ktoś może gdzie znajduje się ów masa w Dedrze ?? Bo z tego co czytalem to masa jest przy akumlatorze silniku i ramie. A gdzie jest ta właściwa ?? :> jeśli ktoś wie to bardzo prosze napisać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”