Delta - Reset komputera
- Andrzej76
- Forumowicz/ka
Delta - Reset komputera
Witam wszystkich. Chciałbym zresetować komputer i mam pytanie, jak to zrobić prawidłowo ?
Lancia Delta II, 1.6/8V+LPG, 1994
- mario09
- Klubowicz
Delta - Reset komputera
Odłączasz najpierw + aku potem -, zostawiasz na jakieś 10-15 minut i ponownie podłączasz, najpierw - potem +.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Delta - Reset komputera
A ja myślałem, że wystarczy odłączyc tylko kleme - (minus) od aku i zostawic tak na pare godzin 

- schwepes
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Delta - Reset komputera
Dokładnie odwrotnie. Odłączasz najpierw -, później + . Jak masz wątpliwości to zobacz co się stanie jak podczas odkręcania 'plusa' przypadkowo zewrzesz nim do masy (karoserii, bloku silnika itp). Jak zrobisz to samo z odpiętym wcześniej 'minusem' to nic się nie stanie."mario09" pisze:Odłączasz najpierw + aku potem -, zostawiasz na jakieś 10-15 minut i ponownie podłączasz, najpierw - potem +.
W przypadku odpięcia aku musisz się liczyć z pojawieniem się błędu centralki Airbagów, który to błąd trzeba będzie skasować.
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Delta - Reset komputera
A własnie tym razem nie masz racji"schwepes" pisze:Dokładnie odwrotnie. Odłączasz najpierw -, później + . Jak masz wątpliwości to zobacz co się stanie jak podczas odkręcania 'plusa' przypadkowo zewrzesz nim do masy (karoserii, bloku silnika itp). Jak zrobisz to samo z odpiętym wcześniej 'minusem' to nic się nie stanie."mario09" pisze:Odłączasz najpierw + aku potem -, zostawiasz na jakieś 10-15 minut i ponownie podłączasz, najpierw - potem +.
W przypadku odpięcia aku musisz się liczyć z pojawieniem się błędu centralki Airbagów, który to błąd trzeba będzie skasować.

- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Delta - Reset komputera
Już kiedyś była dyskusja na temat kolejności wyłączania biegunów. Tłumaczyłem Wam, że z punktu elektrotechniki NIE MA ZNACZENIA kolejność odłączania klem od akumulatora. Tak jak słusznie zauważył"lancia1969" pisze:A własnie tym razem nie masz racji"schwepes" pisze:Dokładnie odwrotnie. Odłączasz najpierw -, później + . Jak masz wątpliwości to zobacz co się stanie jak podczas odkręcania 'plusa' przypadkowo zewrzesz nim do masy (karoserii, bloku silnika itp). Jak zrobisz to samo z odpiętym wcześniej 'minusem' to nic się nie stanie."mario09" pisze:Odłączasz najpierw + aku potem -, zostawiasz na jakieś 10-15 minut i ponownie podłączasz, najpierw - potem +.
W przypadku odpięcia aku musisz się liczyć z pojawieniem się błędu centralki Airbagów, który to błąd trzeba będzie skasować.Tak jak mario09 napisał do resetu kompa odepnij akumulator w kolejności + potem - , ponieważ muszą się rozładować kondensatory w ECU . Sprawa ostrożności to niejdnokrotnie podajemy informacje i sposoby naprawy stosowane według "magicznnych ksiag" ASO
co oznacza doświadzczenie i praktykę ale czasami jest to jedyny sposób naprawy np przez nieziemskie ceny naszych dilerów
ale niestety takie próby czasami kończą sie uszkodzeniem z powodu braku w/w. No cóż nie ma nic za darmo

Delta - Reset komputera
Witam !!
Czy w kappie do resetu ECU również wystarczy zdjecie klem z akumulatora na 15 minut ??
Czy po tym należy jakoś konkretnie poruszac się autem aby ECU sie zaprogramował ??
Jak to jest z tymi airbagami czy po resecie będzie palić się kontrolka poduchy ??
Czy w kappie do resetu ECU również wystarczy zdjecie klem z akumulatora na 15 minut ??
Czy po tym należy jakoś konkretnie poruszac się autem aby ECU sie zaprogramował ??
Jak to jest z tymi airbagami czy po resecie będzie palić się kontrolka poduchy ??
Lancia Kappa 2.4 T.DS
Delta - Reset komputera
obojętnie która klema .na min 2-3 godz potem zrób samoadaptację Włacz silnik i pozostaw na biegu jałowym do osiągnięcia przez silnik temperatury równowagi cieplnej/elektrowentylator włączy się 2,3 razy /w tym czasie nie ruszaj pedałem gazu na wolnych obrotach /tak jest przy starszych sterownikach np: IAW 18F08 IAW 06 ,itd,itd/
Delta - Reset komputera
Po co się resetuje komputer?
Czy po zresetowaniu silnik będzie inaczej pracował? Jeżeli nawet tak, to po chwili znów będzie odbierał te same informacje z silnika, co jakiś czas wcześniej i będzie tak samo pracował. Nie mam racji ???
Czy po zresetowaniu silnik będzie inaczej pracował? Jeżeli nawet tak, to po chwili znów będzie odbierał te same informacje z silnika, co jakiś czas wcześniej i będzie tak samo pracował. Nie mam racji ???