STAG 300, reduktor KME, sekw.IVgener."zagazowani"
Witam
Panowie mam problem z ww. instalacją.
Autko przełącza się z LPG na benzynę. Byłem z tym u gazownika (przy okazji robiłem przegląd gwarancyjny LPG). Wymienił filtry, świece, regulacja itd. Zapłaciłem prawie 300zł na nic. Wyjeżdżając z warsztatu gł.mechanik powiedział żeby jechać na benzynie jakieś 20-30km aż komputer się dostroi. Potem mogę przełączyć na LPG. Tak więc zrobiłem, a że ww. warsztat jest 60km ode mnie. Dojeżdżając do katowic przełączyłem (po ok.50km) sobie na światłach na LPG. I tak stojąc na luzie, biegu jałowym, po ok.30sekundach auto znowu przełączyło się na benzynę.
Co z tym zrobić?!
Dzwoniłem do gościa i powiedział że mogę w każdej chwili przyjechać i naprawią usterkę w ramach naprawy gwarancyjnej (za free).
Tylko mam pytanie dlaczego odjeżdżając z warsztatu powiedział że wszystko jest w porządku, auto wyregulowane na kompie, wszystko wymienione itd.
O co kurna chodzi?
Dlaczego Im w warsztacie się to nie stało?
Nadmieniam:(Lancia Kappa 2.0 20V)
1. Auto na benzynie chodzi jak złoto, wolne obroty super itd.
2. Na instalacji zrobione jest trochę ponad 17tyś. Jak działała to też chodziła super, przez te km żadnych problemów,
3. Przełączając na LPG chodzi naście sekund i po sygnale (takim jak rezerwa) przełacza się na benzynę tak jakby spaliła paliwo z przewodów od gazu i koniec przełacza się na benzynę
Co to może być? Gaz du...ty? Gaz zamarznięty? Reduktor?
Podpowiedzcie mi trochę zanim znowu pojadę do tego servisu.
Jak myślicie czy w ramach gwarancji muszą to zrobić za darmo.
Panowie mam problem z ww. instalacją.
Autko przełącza się z LPG na benzynę. Byłem z tym u gazownika (przy okazji robiłem przegląd gwarancyjny LPG). Wymienił filtry, świece, regulacja itd. Zapłaciłem prawie 300zł na nic. Wyjeżdżając z warsztatu gł.mechanik powiedział żeby jechać na benzynie jakieś 20-30km aż komputer się dostroi. Potem mogę przełączyć na LPG. Tak więc zrobiłem, a że ww. warsztat jest 60km ode mnie. Dojeżdżając do katowic przełączyłem (po ok.50km) sobie na światłach na LPG. I tak stojąc na luzie, biegu jałowym, po ok.30sekundach auto znowu przełączyło się na benzynę.
Co z tym zrobić?!
Dzwoniłem do gościa i powiedział że mogę w każdej chwili przyjechać i naprawią usterkę w ramach naprawy gwarancyjnej (za free).
Tylko mam pytanie dlaczego odjeżdżając z warsztatu powiedział że wszystko jest w porządku, auto wyregulowane na kompie, wszystko wymienione itd.
O co kurna chodzi?
Dlaczego Im w warsztacie się to nie stało?
Nadmieniam:(Lancia Kappa 2.0 20V)
1. Auto na benzynie chodzi jak złoto, wolne obroty super itd.
2. Na instalacji zrobione jest trochę ponad 17tyś. Jak działała to też chodziła super, przez te km żadnych problemów,
3. Przełączając na LPG chodzi naście sekund i po sygnale (takim jak rezerwa) przełacza się na benzynę tak jakby spaliła paliwo z przewodów od gazu i koniec przełacza się na benzynę
Co to może być? Gaz du...ty? Gaz zamarznięty? Reduktor?
Podpowiedzcie mi trochę zanim znowu pojadę do tego servisu.
Jak myślicie czy w ramach gwarancji muszą to zrobić za darmo.
Witam
Tzn. sygnał dźwiękowy jest taki jak w przypadku skończenia się gazu czyli kilka "piknięć"
Ten problem pojawił się już 3 tygodnie temu jak temperatura była jeszcze w miarę dodatnia. Od tamtego czasu jeżdżę na paliwie.
Czy da się to samemu odpowietrzyć???
Tzn. sygnał dźwiękowy jest taki jak w przypadku skończenia się gazu czyli kilka "piknięć"
Ten problem pojawił się już 3 tygodnie temu jak temperatura była jeszcze w miarę dodatnia. Od tamtego czasu jeżdżę na paliwie.
Czy da się to samemu odpowietrzyć???
Jeżeli chodzi o temperaturę to chyba norma:
przy mrozie na trasie 70st podczas postoju czy na mieście ok.80paru.
Latem prawie zawsze 90st.
W tej chwili nigdzie się nie wybieram ale jutro sprawdzę temp. reduktora
ps.czytałem twoją walkę z LPG
przy mrozie na trasie 70st podczas postoju czy na mieście ok.80paru.
Latem prawie zawsze 90st.
W tej chwili nigdzie się nie wybieram ale jutro sprawdzę temp. reduktora
ps.czytałem twoją walkę z LPG
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
...
możliwe że czujnik temp. reduktora nawala, mi zaczął szwankować, szybka diagnostyka i w programie wywala za niska tem. gazu a reduktor gorący, auto przełączało sie na benzynę po jednym krótkim sygnale.
od nowa złączyłem kable czujnika z reduktora z centralką i jest ok.
od nowa złączyłem kable czujnika z reduktora z centralką i jest ok.
co masz na myśli? Opisz mi to dokładniej, proszę...od nowa złączyłem kable czujnika z reduktora z centralką i jest ok
Aha jak poprzednio opisałem parę razy jeszcze próbowałem przełączyć na gaz ale dosłownie od razu przełącza się na benzynę. Pojadę dopiero w piątek do niego. Obiecał że to w ramach gwarancji.
A jeszcze jedno reduktor jest gorący, nawet bardzo.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2008, 20:17 przez wega, łącznie zmieniany 1 raz.
witaj larry123 widze ze jesteś trochę obcykany to może i mi coś podpowiesz,a mianowicie mam też stag 300 i dzisiaj usłyszałem takie cykanie cyk cyk cyk w tych to chyba są wtryskiwacze gazu u mnie zółte zamontowane na pokrywie wiesz co to może być za objawa
- Taz
- Klubowicz
- Imię: Irek
- Kontakt:
jeśli masz listwy wtryskowe VALTEK to one tak cykają charakterystycznie."kriswawbem" pisze:witaj larry123 widze ze jesteś trochę obcykany to może i mi coś podpowiesz,a mianowicie mam też stag 300 i dzisiaj usłyszałem takie cykanie cyk cyk cyk w tych to chyba są wtryskiwacze gazu u mnie zółte zamontowane na pokrywie wiesz co to może być za objawa
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
tzn że wszystko jest dobrze? po prostu ten typ tak ma?
- Taz
- Klubowicz
- Imię: Irek
- Kontakt:
wtryski VALTEK są po prostu głośne i tykają tak charakterystycznie - tak ma być
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
wcześniej tego nie słyszałem dzięki za wyjaśnienie
Ja stawiał bym na to, że coś się pokiełbasiło z mapą gazu, jeśli nakładają się czasy wtryskow lub mapa jest zestrojona na nieodpowiednią mieszankę to tak właśnie się dzieje. Wtedy ciśnienie nagle spada i STAG automatycznie włącza paliwo. Trzeba się przewieźć z laptopem i wszystko się wyjaśni. Takie szukanie przyczyny bez tego nie ma sensu.
Były: Fiat 125p 2.0 DOHC x3, Alfa Romeo Giulietta 1.8, Honda CRX 1.6 16v, Lancia Dedra 2000 Turbo, Lancia Dedra Integrale x2, Lancia Kappa 20vT
Lancia Kappa 20vT, Lancia Y 1.2
Lancia Kappa 20vT, Lancia Y 1.2