Lybra - czytnik nawigacji słabo odczytuje
witam
zamierzam wyciagnac i wyczyscic laser w czytniku nawigacji w lybrze.
pytanie: czy ktos juz kiedys wyciagal ten czytnik ze skrytki? jak jest umocowany? w jaki sposob go zdemontowac zeby czegos nieuszkodzic?
pytanie: czy ktos juz kiedys wyciagal ten czytnik ze skrytki? jak jest umocowany? w jaki sposob go zdemontowac zeby czegos nieuszkodzic?
http://www.albaniaforum.pl/ Forum na temat turystyki w Albanii
Włóż płytkę czyszczącą. A mi nawigacja za 1 razem gdy włożyłem płytkę to bardzo się muliła. A jak już za 3 razem chodziła jeszcze lepiej niż na tzw drucie przenośnia.Musi się rozruszać.
I jeszcze jedno jeśli płytka jest nagrywana w domku, to polecam zrobić to na dobrym firmowym CD (Verbatim, TDK) i przy niskiej prędkości x2 lub x4, bardzo ułatwi to napędowi odczytanie płyty (mniejsze absorbowanie mechanizmu korekcji błędów).

ok dzieki, jednak nawet z oryginałem CD mam problemy, ciagle wywala bledy i zwiecha, potem chodzi dobrze.....przegralem oryginał CD z predkoscia 4x ii nawet niekichnie......non stop blad odczytu CD lub cd is upside down, dlatego konieczne jest czyszczenie.
Re: LYBRA ---> czytnik nawigacji słabo odczytuje
a po wuja Ci nawigacja jak nie ma mapy na Polskę? :]"spoker" pisze:witam
może Ci chodzi o zmieniarkę?
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Moze... kolega jeździ poza Polskę 

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

Jeśli chodzi o czyszczenie to czasem nie wpaść na pomysł żeby czymś dotykać soczewkę czytnika, przedmuchać sprężonym powietrzem (takim w puszce, nie kompresorem :p) i nasmarować plastikowe "trybiki" smarem do układów precyzyjnych (Smar TC dostępny w każdym sklepie z elektroniką za 2PLN)

Znajomy czyścił w audi A8 płytką czyszczącą i pomogło.
a po wuja Ci nawigacja jak nie ma mapy na Polskę? :]
dokładnie często jeżdże poza Polskę, na mapie europy na rok 2007 sa prawie wszystkie dobudowane drogi i naprawde ta navi daje radę, heh gdyby jescze ten czytnik był czysty i niewywalał tylu error`ówMoze... kolega jeździ poza Polskę
Nie wiem jaki masz samochód, ale w sedanie czytnik zamocowany jest w stelażu, który przykręcony jest 3 śrubami do podłogi bagażnika i jedną z tyłu. Po odkręceniu stelaża trzeba jeszcze odpiąć wiązkę kabli i antenę.
Czytnik jest zamocowany do stelaża 4 śrubami, do których dostęp jest dopiero po wyjęciu całego ustroictwa.
Ja właśnie dzisiaj odbieram czytnik po wymianie lasera. Wcześniejsze czyszczenie pomogło jedynie na 2 tygodnie. Koszt lasera i wymiany to ok. 170 zł.
A sama nawigacja przydaje się chociażby do wyświetlania prawidłowej daty i godziny w samochodzie. Pozatym niektórzy (np. ja) lubią jak już coś jest w samochodzie to ma działać i tyle.
Czytnik jest zamocowany do stelaża 4 śrubami, do których dostęp jest dopiero po wyjęciu całego ustroictwa.

Ja właśnie dzisiaj odbieram czytnik po wymianie lasera. Wcześniejsze czyszczenie pomogło jedynie na 2 tygodnie. Koszt lasera i wymiany to ok. 170 zł.
A sama nawigacja przydaje się chociażby do wyświetlania prawidłowej daty i godziny w samochodzie. Pozatym niektórzy (np. ja) lubią jak już coś jest w samochodzie to ma działać i tyle.
Mati
Lyberka 2.4 JTD
Fiat Ducato 2.5 D
Pozdrawiamy
Lyberka 2.4 JTD
Fiat Ducato 2.5 D
Pozdrawiamy

Do demontażu czytnika nie trzeba niczego odkręcać 
Starczy wypiąć z zatrzasków - 4 cieńkie śrubokręty lub druty wsuwamy w widoczne od przodu otwory i wyciągamy napęd.

Starczy wypiąć z zatrzasków - 4 cieńkie śrubokręty lub druty wsuwamy w widoczne od przodu otwory i wyciągamy napęd.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Wkładałem czytnik 2 dni temu, także pamiętam jak się to robi. Śruby w moim samochodzie nie wyglądają na jakieś dokładane."tomms" pisze:Do demontażu czytnika nie trzeba niczego odkręcać

Wydaje mi się, że wyraźnie zaznaczyłem informację o wersji SEDAN.
Jak widzę w podpisie, Ty masz SW.
Mati
Lyberka 2.4 JTD
Fiat Ducato 2.5 D
Pozdrawiamy
Lyberka 2.4 JTD
Fiat Ducato 2.5 D
Pozdrawiamy

Słusznie zauważyłeś - w kombi ( przynajmniej u mnie ) czytnik navi zamontowany jest w ramce. W sedanie widocznie jest inaczej.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero