Kappa-klimatyzacja

Yaro
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 12 lut 2008, 21:04

Witam.Jestem nowy na forum i zwracam się z takim problemem.Klimatyzacja w mojej Kappie działa tylko przez trzy minuty po uruchomieniu silnika.Potem się przełancza na zwykły nawiew .Wyczytałem że powodem może być uszkodzony czujnik kabinowy.Mam pytanko czy to może być to a jeśli tak to gdzie się ten czujnik znajduje i czy można go jakoś sprawdzić.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa-klimatyzacja

Post autor: jerzy » 13 lut 2008, 19:36

witam

jak tak ci się dzieje to przejdź na sterowanie ręczne może wróci do normy - przez kilka razy przejdź przez wszystkie przyciski na ful ,może będzie ok.,,,

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Egon
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: Kappa-klimatyzacja

Post autor: Egon » 13 lut 2008, 19:43

"Yaro" pisze:Witam.Jestem nowy na forum i zwracam się z takim problemem.Klimatyzacja w mojej Kappie działa tylko przez trzy minuty po uruchomieniu silnika.Potem się przełancza na zwykły nawiew .Wyczytałem że powodem może być uszkodzony czujnik kabinowy.Mam pytanko czy to może być to a jeśli tak to gdzie się ten czujnik znajduje i czy można go jakoś sprawdzić.Pozdrawiam.
ale co się dzieje po tych 3 minutach mozesz opisac??
Lancia Klub Polska - Łódź

Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 13 lut 2008, 20:46

Witaj.Przykładowo ustawiam temp. na 19 stopni.Po 3 minutach wyłancza się i pojawiają się kreseczki z podziałki i pisze wybierz temperature.Jest w poziomie około 20 kresek,im więcej kresek tym cieplejsze powietrze.W tym czasie juz nie działa klimatyzacja tylko zwykły nawiew.Zeby ją załączyc musze zgasic silnik i ponownie zapalic ale po 3 minutach to samo.

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Re: Kappa-klimatyzacja

Post autor: wujekp » 13 lut 2008, 20:51

"Egon" pisze: ale co się dzieje po tych 3 minutach mozesz opisac??
No właśnie, mam niejasne wrażenie że klima niewinna :wink:
Ostatnio zmieniony 13 lut 2008, 21:07 przez wujekp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 13 lut 2008, 20:51

Witaj Jerzy.Próbowałej już wszystkiego.Tutaj na forum znalazłem instrukcje klimy z Kappy i tam było napisane że jeśli któryś z czujników jest uszkodzony i zle odczytuje dane lub wcale to po 3 minutach klima się wyłancza i że można sterowć tylko zwykłym nawiewem.Tylko gdzie te czujniki są?

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 13 lut 2008, 20:55

Racja.Klima jako tako jest sprawna bo działa ,ale tylko 3 minuty po uruchomieniu silnika.A co może być powodem że się wyłancza?

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Kappa-klimatyzacja

Post autor: wujekp » 13 lut 2008, 21:09

"Yaro" pisze:Racja.Klima jako tako jest sprawna bo działa ,ale tylko 3 minuty po uruchomieniu silnika.A co może być powodem że się wyłancza?
Może napiszesz konkretnie o co dokładnie chodzi? Może ci sie przełącza nawiew z szyby na stopy i zmniejsza moc wentylatora wiec przestajesz słyszeć? Trudno Ci pomóc jeśli nie npiszesz czy pojawiająsięjakieś komunikaty na info center, po czym sądzisz że się wyłącza itp.
Pozdrawiam
Wujek (p)

Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Boorek

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Boorek » 13 lut 2008, 21:15

"Yaro" pisze:Witaj.Przykładowo ustawiam temp. na 19 stopni.Po 3 minutach wyłancza się i pojawiają się kreseczki z podziałki i pisze wybierz temperature.Jest w poziomie około 20 kresek,im więcej kresek tym cieplejsze powietrze.W tym czasie juz nie działa klimatyzacja tylko zwykły nawiew.Zeby ją załączyc musze zgasic silnik i ponownie zapalić ale po 3 minutach to samo.
Witam! 8O Czy My mówimy o Kappie?? pierwszy raz słyszę żeby na wyświetlaczu infocenter coś takiego sie pojawiało... Czy możesz uściślić co to za kreseczki z podziałki?? to te od siły nawiewu?? i po czym poznajesz ze klima nie działa tylko zwykły nawiew...

tak generalnie to możesz zrobić test klimy (przycisnij przycisk clima date i przekręć kluczyk w pozycje MAR tzn zapłon) powinno być -00- jeśli będzie coś innego zapamiętaj i napisz na forum, myślę że ktoś Ci pomoże to rozszyfrować... Pozdrawiam

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 13 lut 2008, 21:37

Mowa o Kappie 2.0 Kupiłem ją w zeszłym roku na jesień i od początku tak się działo.Klime nabijałem i sprawdzałem szczelność u znajomego lecz co dalej się dzieje to sam nie wie.Na jesień jak było ciepło zapalałem silnik i ustawiałem temp na 19 stopni klima chodziła leciało chłodne powietrze a po trzech minutach znika napis 19 wyskakuje napis inside temp a poniżej podziałka 20 kresek pionowych,automatycznie ustawiona gdzies w połowie,tak na 10 kresce i zaczynało leciec ciepłe powietrze.Na przyciskach gdzie się ustawia wartość temperatury moge jedynie zmniejszyc lub zwiększyc ilość kresek a tym samym temperature.Ale nawet jak dam na na najmniejszą ilość kresek to i tak choć jest ciepło to leci zwykłe powietrze z zewnątrz a klima nie chodzi.Pstaram się zrobić test klimy jak kolega napisał co z tego wyjdzie opisze na forum.

Awatar użytkownika
Egon
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Egon » 13 lut 2008, 21:53

mój kumpel ma kappe bez klimy i tam nie raz jest temperatura wyświetlana w stopniach np. 20 a nie raz zamist 20 pojawiają się: ||||||||| sam nie wiem czemu tak jest
Lancia Klub Polska - Łódź

Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Kappa-klimatyzacja

Post autor: wujekp » 14 lut 2008, 4:36

"Yaro" pisze:a po trzech minutach znika napis 19 wyskakuje napis inside temp a poniżej podziałka 20 kresek pionowych,[...]Pstaram się zrobić test klimy jak kolega napisał co z tego wyjdzie opisze na forum.
Rzeczywiście wentylacja działa w trybie ręcznym, możliwe że z winy uszkodzonego czujnika. Zrób ten test to może dowiesz się więcej. Jeśli to czujnik to o ile dobrze pamiętam (możesz poszukać w archiwum) czujnik zewnętrzny jest w lusterku, a wewnętrzny po prawej stronie kierownicy - zasłonięty taką niedużą "kratką".
"Egon" pisze:mój kumpel ma kappe bez klimy i tam nie raz jest temperatura wyświetlana w stopniach np. 20 a nie raz zamist 20 pojawiają się: ||||||||| sam nie wiem czemu tak jest
Wg instrukcji :wink: tak to wygląda w trybie ręcznym (bez klimy lub w przypadku uszkodzenia)
Pozdrawiam
Wujek (p)

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 14 lut 2008, 10:24

Witam ponownie.Stosując się do zaleceń klubowiczów przeprowadziłem test klimatyzacji przyciskając przycisk klima date i przekręciłem kluczyk na zapłon.Na infocenter pojawił się kod:-44-A4- Czy ktoś może wie co to oznacza?Pozdrawiam

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Kappa-klimatyzacja

Post autor: prezesjm » 14 lut 2008, 11:11

Kod 44 oznacza uszkodzenie czujnika wewnątrz auta, obwód rozwarty lub na krótko zwarty czujnik pod kratką pod kierownicą przy prawym kolanie kierowcy, kod A4 czujnik temperatury nadmuchu , obwód zwarty lub rozwarty, czujnik w obudowie nagrzewnicy dostęp zły , trzeba rozebrać pół konsoli.

Yaro

Kappa-klimatyzacja

Post autor: Yaro » 14 lut 2008, 22:51

Dziękuje wszystkim za pomoc.Nie pozostaje mi nic innego jak brać się do roboty.Jakie będą tego efakty opisze na forum.Pozdrawiam wszystkich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”