Kappa-klimatyzacja
Kappa-klimatyzacja
Witam.Jestem nowy na forum i zwracam się z takim problemem.Klimatyzacja w mojej Kappie działa tylko przez trzy minuty po uruchomieniu silnika.Potem się przełancza na zwykły nawiew .Wyczytałem że powodem może być uszkodzony czujnik kabinowy.Mam pytanko czy to może być to a jeśli tak to gdzie się ten czujnik znajduje i czy można go jakoś sprawdzić.Pozdrawiam.
Kappa-klimatyzacja
witam
jak tak ci się dzieje to przejdź na sterowanie ręczne może wróci do normy - przez kilka razy przejdź przez wszystkie przyciski na ful ,może będzie ok.,,,
pozdrawiam
ale co się dzieje po tych 3 minutach mozesz opisac??"Yaro" pisze:Witam.Jestem nowy na forum i zwracam się z takim problemem.Klimatyzacja w mojej Kappie działa tylko przez trzy minuty po uruchomieniu silnika.Potem się przełancza na zwykły nawiew .Wyczytałem że powodem może być uszkodzony czujnik kabinowy.Mam pytanko czy to może być to a jeśli tak to gdzie się ten czujnik znajduje i czy można go jakoś sprawdzić.Pozdrawiam.
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Kappa-klimatyzacja
Witaj.Przykładowo ustawiam temp. na 19 stopni.Po 3 minutach wyłancza się i pojawiają się kreseczki z podziałki i pisze wybierz temperature.Jest w poziomie około 20 kresek,im więcej kresek tym cieplejsze powietrze.W tym czasie juz nie działa klimatyzacja tylko zwykły nawiew.Zeby ją załączyc musze zgasic silnik i ponownie zapalic ale po 3 minutach to samo.
Re: Kappa-klimatyzacja
No właśnie, mam niejasne wrażenie że klima niewinna"Egon" pisze: ale co się dzieje po tych 3 minutach mozesz opisac??

Ostatnio zmieniony 13 lut 2008, 21:07 przez wujekp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

Kappa-klimatyzacja
Witaj Jerzy.Próbowałej już wszystkiego.Tutaj na forum znalazłem instrukcje klimy z Kappy i tam było napisane że jeśli któryś z czujników jest uszkodzony i zle odczytuje dane lub wcale to po 3 minutach klima się wyłancza i że można sterowć tylko zwykłym nawiewem.Tylko gdzie te czujniki są?
Kappa-klimatyzacja
Racja.Klima jako tako jest sprawna bo działa ,ale tylko 3 minuty po uruchomieniu silnika.A co może być powodem że się wyłancza?
Kappa-klimatyzacja
Może napiszesz konkretnie o co dokładnie chodzi? Może ci sie przełącza nawiew z szyby na stopy i zmniejsza moc wentylatora wiec przestajesz słyszeć? Trudno Ci pomóc jeśli nie npiszesz czy pojawiająsięjakieś komunikaty na info center, po czym sądzisz że się wyłącza itp."Yaro" pisze:Racja.Klima jako tako jest sprawna bo działa ,ale tylko 3 minuty po uruchomieniu silnika.A co może być powodem że się wyłancza?
Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

Kappa-klimatyzacja
Witam!"Yaro" pisze:Witaj.Przykładowo ustawiam temp. na 19 stopni.Po 3 minutach wyłancza się i pojawiają się kreseczki z podziałki i pisze wybierz temperature.Jest w poziomie około 20 kresek,im więcej kresek tym cieplejsze powietrze.W tym czasie juz nie działa klimatyzacja tylko zwykły nawiew.Zeby ją załączyc musze zgasic silnik i ponownie zapalić ale po 3 minutach to samo.

tak generalnie to możesz zrobić test klimy (przycisnij przycisk clima date i przekręć kluczyk w pozycje MAR tzn zapłon) powinno być -00- jeśli będzie coś innego zapamiętaj i napisz na forum, myślę że ktoś Ci pomoże to rozszyfrować... Pozdrawiam
Kappa-klimatyzacja
Mowa o Kappie 2.0 Kupiłem ją w zeszłym roku na jesień i od początku tak się działo.Klime nabijałem i sprawdzałem szczelność u znajomego lecz co dalej się dzieje to sam nie wie.Na jesień jak było ciepło zapalałem silnik i ustawiałem temp na 19 stopni klima chodziła leciało chłodne powietrze a po trzech minutach znika napis 19 wyskakuje napis inside temp a poniżej podziałka 20 kresek pionowych,automatycznie ustawiona gdzies w połowie,tak na 10 kresce i zaczynało leciec ciepłe powietrze.Na przyciskach gdzie się ustawia wartość temperatury moge jedynie zmniejszyc lub zwiększyc ilość kresek a tym samym temperature.Ale nawet jak dam na na najmniejszą ilość kresek to i tak choć jest ciepło to leci zwykłe powietrze z zewnątrz a klima nie chodzi.Pstaram się zrobić test klimy jak kolega napisał co z tego wyjdzie opisze na forum.
Kappa-klimatyzacja
mój kumpel ma kappe bez klimy i tam nie raz jest temperatura wyświetlana w stopniach np. 20 a nie raz zamist 20 pojawiają się: ||||||||| sam nie wiem czemu tak jest
Lancia Klub Polska - Łódź
Kappa-klimatyzacja
Rzeczywiście wentylacja działa w trybie ręcznym, możliwe że z winy uszkodzonego czujnika. Zrób ten test to może dowiesz się więcej. Jeśli to czujnik to o ile dobrze pamiętam (możesz poszukać w archiwum) czujnik zewnętrzny jest w lusterku, a wewnętrzny po prawej stronie kierownicy - zasłonięty taką niedużą "kratką"."Yaro" pisze:a po trzech minutach znika napis 19 wyskakuje napis inside temp a poniżej podziałka 20 kresek pionowych,[...]Pstaram się zrobić test klimy jak kolega napisał co z tego wyjdzie opisze na forum.
Wg instrukcji"Egon" pisze:mój kumpel ma kappe bez klimy i tam nie raz jest temperatura wyświetlana w stopniach np. 20 a nie raz zamist 20 pojawiają się: ||||||||| sam nie wiem czemu tak jest

Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

Kappa-klimatyzacja
Witam ponownie.Stosując się do zaleceń klubowiczów przeprowadziłem test klimatyzacji przyciskając przycisk klima date i przekręciłem kluczyk na zapłon.Na infocenter pojawił się kod:-44-A4- Czy ktoś może wie co to oznacza?Pozdrawiam
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Kappa-klimatyzacja
Kod 44 oznacza uszkodzenie czujnika wewnątrz auta, obwód rozwarty lub na krótko zwarty czujnik pod kratką pod kierownicą przy prawym kolanie kierowcy, kod A4 czujnik temperatury nadmuchu , obwód zwarty lub rozwarty, czujnik w obudowie nagrzewnicy dostęp zły , trzeba rozebrać pół konsoli.
Kappa-klimatyzacja
Dziękuje wszystkim za pomoc.Nie pozostaje mi nic innego jak brać się do roboty.Jakie będą tego efakty opisze na forum.Pozdrawiam wszystkich.