Kappa - Antena

Dareg
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - Antena

Post autor: Dareg » 27 cze 2008, 18:29

Witam!
Mam zamiar zmienić radio w aucie bo m.in. ma trudności w odbiorze stacji, lecz zacząłem mieć wątpliwości czy to tylko wina odbiornika.
Z tego co przeglądałem forum wynika, że przyczyną mogą być problemy na łączach samej anteny i zasilania wzmacniacza antenowego. Zajrzałem zatem do bagażnika po prawej stronie (w/g przed liftowej instrukcji) ale żadnego kabla antenowego nie widać .

Tak to wygląda:
http://images30.fotosik.pl/237/0360435da3b78c2f.jpg[/img]

Jest wolna złączka chyba do zasilania wzmacniacza i jeszcze dwa inne złącza ale to chyba od dodatkowego wyposażenia.
Gdzie zatem szukać wyprowadzenia anteny bo przy radiu jest normalny kabel antenowy i gdzieś prowadzi. W tylnej szybie jest dodatkowe wyprowadzenie ale jedno (FM?) a powinny być chyba dwa (AM).

Może ktoś się orientuje czy po liftingu były jakieś zmiany w tej instalacji?

Pozdrawiam

Przepraszam ale temat pasuje jednak zdecydowanie do CarAudio, proszę "dyżurnego" Moda o przeniesienie.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2008, 21:42 przez Dareg, łącznie zmieniany 1 raz.
Kappa 2.0 20v(t)

Awatar użytkownika
slawsur
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - Antena

Post autor: slawsur » 27 cze 2008, 21:23

u mnie też są problemy z odbiorem sygnału radia ale tylko jak się zapuszczam gdzieś poza miasto wina myślę że leży w antenie która jest wtopiona w tylną szybę i za słabo zbiera sygnał
Lancia K 2.4 20V 98r. 180kkm

wega
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - Antena

Post autor: wega » 27 cze 2008, 22:16

Wzmacniacz antenowy znajduje się wyżej, na bocznym słupku.
Obrazek

Dareg

Kappa - Antena

Post autor: Dareg » 27 cze 2008, 22:22

"wega" pisze:Wzmacniacz antenowy znajduje się wyżej, na bocznym słupku.
OK. Ale gdzie jest kabel zasilający wzmacniacz no i antenowy?
Kappa 2.0 20v(t)

wega
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - Antena

Post autor: wega » 27 cze 2008, 22:54

Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Egon
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - Antena

Post autor: Egon » 28 cze 2008, 8:20

u mnie tez jest lipa z odbiorem a mozna dołozyc jeszcze jeden wzmacniacz ??
Lancia Klub Polska - Łódź

Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system

wega
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - Antena

Post autor: wega » 28 cze 2008, 9:28

"Egon" pisze:u mnie tez jest lipa z odbiorem a mozna dołozyc jeszcze jeden wzmacniacz ??
Tylko po co.

Posprawdzaj "kontakt" na połączeniu antenowym, nawet tym na tylnym słupku i powinno być dobrze. Sprawdź dodatkowo czy nie masz przerwanej ścieżki na tylnej szybie. U mnie odbiór jest bardzo dobry.
Możesz również odłączyć wzmacniacz i podłączyć inną antena wyprowadzając ją na zewnątrz auta lub kupić antenę wewnętrzną (taką przyklejaną na szybę, w kształcie litery T).
Obrazek

Dareg

Kappa - Antena

Post autor: Dareg » 28 cze 2008, 23:14

"wega" pisze:Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
Tak. To rozumiem, ale którędy idą kable od wzmacniacza do radia? Czy to oznacza, że w nowszych modelach już nie ciągnęli instalacji przez bagażnik?

W ogóle to chętnie bym zajrzał do tego wzmacniacza tylko jak bez destrukcji zdjąć tą ostanę słupka?
Kappa 2.0 20v(t)

Sixt

Kappa - Antena

Post autor: Sixt » 29 cze 2008, 11:18

"Dareg" pisze:
"wega" pisze:Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
Tak. To rozumiem, ale którędy idą kable od wzmacniacza do radia? Czy to oznacza, że w nowszych modelach już nie ciągnęli instalacji przez bagażnik?

W ogóle to chętnie bym zajrzał do tego wzmacniacza tylko jak bez destrukcji zdjąć tą ostanę słupka?

Sory za OT ale widzę ciekawe auto - pochwal się w Nasze Lancie zdjęciami i opisem

Dareg

Kappa - Antena

Post autor: Dareg » 29 cze 2008, 12:08

"Sixt" pisze:Sory za OT ale widzę ciekawe auto - pochwal się w Nasze Lancie zdjęciami i opisem
No zbieram się żeby to zrobić ale ciągle brakowało czasu na zdjęcia.
W najbliższym czasie powinienem to nadrobić.
Kappa 2.0 20v(t)

Awatar użytkownika
Vico
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - Antena

Post autor: Vico » 31 lip 2008, 13:49

Tam na zdjęciu na samej górze, które zamieściłeś u mnie jest widoczne gniazdko antenowe (żeńskie) i nic nie jest do niego podłączone... cos mam tam podlączyć czy jak? Bo zadnego kabelka luzem nie widze :/ A radio równiez u mnie strasznie kiepsko odbiera :/
Lancia Kappa 2.0l 20V bez turbo i VIS :) 1995r.

Dareg

Kappa - Antena

Post autor: Dareg » 20 sie 2008, 12:00

Według instrukcji do modeli przed lifem jest to złącze anteny i odbiornika. Poszukaj "w okolicy" kabla z męską końcówką, często przy jakieś naprawie ktoś to rozłączy i tak zostawi.
U mnie po zainstalowaniu nowego radia problem odbioru stacji całkowicie zniknął więc była to kwestia odbiornika.
Kappa 2.0 20v(t)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”