Kappa - Antena
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - Antena
Witam!
Mam zamiar zmienić radio w aucie bo m.in. ma trudności w odbiorze stacji, lecz zacząłem mieć wątpliwości czy to tylko wina odbiornika.
Z tego co przeglądałem forum wynika, że przyczyną mogą być problemy na łączach samej anteny i zasilania wzmacniacza antenowego. Zajrzałem zatem do bagażnika po prawej stronie (w/g przed liftowej instrukcji) ale żadnego kabla antenowego nie widać .
Tak to wygląda:
http://images30.fotosik.pl/237/0360435da3b78c2f.jpg[/img]
Jest wolna złączka chyba do zasilania wzmacniacza i jeszcze dwa inne złącza ale to chyba od dodatkowego wyposażenia.
Gdzie zatem szukać wyprowadzenia anteny bo przy radiu jest normalny kabel antenowy i gdzieś prowadzi. W tylnej szybie jest dodatkowe wyprowadzenie ale jedno (FM?) a powinny być chyba dwa (AM).
Może ktoś się orientuje czy po liftingu były jakieś zmiany w tej instalacji?
Pozdrawiam
Przepraszam ale temat pasuje jednak zdecydowanie do CarAudio, proszę "dyżurnego" Moda o przeniesienie.
Mam zamiar zmienić radio w aucie bo m.in. ma trudności w odbiorze stacji, lecz zacząłem mieć wątpliwości czy to tylko wina odbiornika.
Z tego co przeglądałem forum wynika, że przyczyną mogą być problemy na łączach samej anteny i zasilania wzmacniacza antenowego. Zajrzałem zatem do bagażnika po prawej stronie (w/g przed liftowej instrukcji) ale żadnego kabla antenowego nie widać .
Tak to wygląda:
http://images30.fotosik.pl/237/0360435da3b78c2f.jpg[/img]
Jest wolna złączka chyba do zasilania wzmacniacza i jeszcze dwa inne złącza ale to chyba od dodatkowego wyposażenia.
Gdzie zatem szukać wyprowadzenia anteny bo przy radiu jest normalny kabel antenowy i gdzieś prowadzi. W tylnej szybie jest dodatkowe wyprowadzenie ale jedno (FM?) a powinny być chyba dwa (AM).
Może ktoś się orientuje czy po liftingu były jakieś zmiany w tej instalacji?
Pozdrawiam
Przepraszam ale temat pasuje jednak zdecydowanie do CarAudio, proszę "dyżurnego" Moda o przeniesienie.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2008, 21:42 przez Dareg, łącznie zmieniany 1 raz.
Kappa 2.0 20v(t)
Kappa - Antena
u mnie też są problemy z odbiorem sygnału radia ale tylko jak się zapuszczam gdzieś poza miasto wina myślę że leży w antenie która jest wtopiona w tylną szybę i za słabo zbiera sygnał
Lancia K 2.4 20V 98r. 180kkm
-
Kappa - Antena
OK. Ale gdzie jest kabel zasilający wzmacniacz no i antenowy?"wega" pisze:Wzmacniacz antenowy znajduje się wyżej, na bocznym słupku.
Kappa 2.0 20v(t)
Kappa - Antena
Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
Kappa - Antena
u mnie tez jest lipa z odbiorem a mozna dołozyc jeszcze jeden wzmacniacz ??
Lancia Klub Polska - Łódź
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system
Kappa - Antena
Tylko po co."Egon" pisze:u mnie tez jest lipa z odbiorem a mozna dołozyc jeszcze jeden wzmacniacz ??
Posprawdzaj "kontakt" na połączeniu antenowym, nawet tym na tylnym słupku i powinno być dobrze. Sprawdź dodatkowo czy nie masz przerwanej ścieżki na tylnej szybie. U mnie odbiór jest bardzo dobry.
Możesz również odłączyć wzmacniacz i podłączyć inną antena wyprowadzając ją na zewnątrz auta lub kupić antenę wewnętrzną (taką przyklejaną na szybę, w kształcie litery T).
-
Kappa - Antena
Tak. To rozumiem, ale którędy idą kable od wzmacniacza do radia? Czy to oznacza, że w nowszych modelach już nie ciągnęli instalacji przez bagażnik?"wega" pisze:Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
W ogóle to chętnie bym zajrzał do tego wzmacniacza tylko jak bez destrukcji zdjąć tą ostanę słupka?
Kappa 2.0 20v(t)
Kappa - Antena
"Dareg" pisze:Tak. To rozumiem, ale którędy idą kable od wzmacniacza do radia? Czy to oznacza, że w nowszych modelach już nie ciągnęli instalacji przez bagażnik?"wega" pisze:Właśnie piszę że na bocznym, tylnym słupku. Musisz zdjąć tapicerkę. Potem leci już na "ogrzewanie" szyby tylnej.
W ogóle to chętnie bym zajrzał do tego wzmacniacza tylko jak bez destrukcji zdjąć tą ostanę słupka?
Sory za OT ale widzę ciekawe auto - pochwal się w Nasze Lancie zdjęciami i opisem
-
Kappa - Antena
No zbieram się żeby to zrobić ale ciągle brakowało czasu na zdjęcia."Sixt" pisze:Sory za OT ale widzę ciekawe auto - pochwal się w Nasze Lancie zdjęciami i opisem
W najbliższym czasie powinienem to nadrobić.
Kappa 2.0 20v(t)
Kappa - Antena
Tam na zdjęciu na samej górze, które zamieściłeś u mnie jest widoczne gniazdko antenowe (żeńskie) i nic nie jest do niego podłączone... cos mam tam podlączyć czy jak? Bo zadnego kabelka luzem nie widze :/ A radio równiez u mnie strasznie kiepsko odbiera :/
Lancia Kappa 2.0l 20V bez turbo i VIS
1995r.

-
Kappa - Antena
Według instrukcji do modeli przed lifem jest to złącze anteny i odbiornika. Poszukaj "w okolicy" kabla z męską końcówką, często przy jakieś naprawie ktoś to rozłączy i tak zostawi.
U mnie po zainstalowaniu nowego radia problem odbioru stacji całkowicie zniknął więc była to kwestia odbiornika.
U mnie po zainstalowaniu nowego radia problem odbioru stacji całkowicie zniknął więc była to kwestia odbiornika.
Kappa 2.0 20v(t)