Lybra - kontrolka EOBD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - kontrolka EOBD
Wczoraj po trasie około 250km później postoju 1,5h zapaliła się na czerwono "zupełnie bez powodu" kontrolka EOBD. Jadąc kolejne 150km z włączoną kontrolką, nie odczuwało się żadnej utraty mocy, normalnie jedzie i przyspiesza, chociaż zgodnie z instrukcją już teraz nie będzie przeciążania silnika :]. Czytałem na forum, że u niektórych zapala się po zalaniu jakiegoś trefnego paliwka, ale zalany jest ten Orlenowski Verva Diesel. I teraz pytanie, czy jest jakiś limit kilometrów, jazdy z zapaloną konrolką, bo najwcześniej podpiąć się do komputera będę mógł za około 1000 kilometrów :]
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
- solarzmr
- Moderator
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Lybra - kontrolka EOBD
Miałem kiedyś podobny problem w seicento. Zapalała się kontrolka silnika i z czasem zaczęła sie świecić na stałe. Przyczyną było zużycie sondy lambda. Jeździłem z tym kilka tys. km aż sprzedałem samochód. Nie było żadnych ujemnych objawów jeśli chodzi o użytkowanie samochodu (utrata mocy itp.)
Jak zatankowałem lepszego paliwa (shell v-power 99+) to kontrolka gasła, po zalaniu normalnej pb 95 zapalała się od nowa.
Na pewno warto podłączyć pod komputer i sprawdzić, ale jak w pracy silnika nie ma żadnych innych niepokojących objawów to myślę że 1000 km nie powinno zrobić różnicy.
Jak zatankowałem lepszego paliwa (shell v-power 99+) to kontrolka gasła, po zalaniu normalnej pb 95 zapalała się od nowa.
Na pewno warto podłączyć pod komputer i sprawdzić, ale jak w pracy silnika nie ma żadnych innych niepokojących objawów to myślę że 1000 km nie powinno zrobić różnicy.
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r.
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDM 2010 & Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 2011
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r.
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDM 2010 & Alfa Romeo 159 2.0 JTDM 2011
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.
-
Lybra - kontrolka EOBD
Mam nadzieję, że nie zrobi się żaden bałagan w Lancii, przez ta odległość, którą muszę pokonać. A do komputera zostanie podłączona jak tylko zrobi zjazd na bazę.
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
-
Lybra - kontrolka EOBD
Po podłączeniu do komputera, cztery błędy:
P0380 - Sterowanie czasem grzania
U1600 - Elektroniczna blokada odjazdu - Brak Kodu
P0215 - Elektryczna pompa paliwa - Sygnał niezrozumiały
P0236 - Zawór regulacja ciśnienia doładowania odchyłka regulacji
Jeszcze raz zaznaczam, że samochód jeździ bez żadnych przypadłości w stylu braku przyspieszania, kopcenia, nie wiem co tu wymienić jeszcze :] Ogólnie wszystko gra i śpiewa.
P0380 - Sterowanie czasem grzania
U1600 - Elektroniczna blokada odjazdu - Brak Kodu
P0215 - Elektryczna pompa paliwa - Sygnał niezrozumiały
P0236 - Zawór regulacja ciśnienia doładowania odchyłka regulacji
Jeszcze raz zaznaczam, że samochód jeździ bez żadnych przypadłości w stylu braku przyspieszania, kopcenia, nie wiem co tu wymienić jeszcze :] Ogólnie wszystko gra i śpiewa.
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
Lybra - kontrolka EOBD
No nie wiem, mijałem Cie dzis na Węgorzewskiej i kopciłeś calkiem mocno, jeśli to bylo bez obciążenia to coś nie tak masz. u mnie nawet nie dymi gdy butuje"guzik" pisze: Jeszcze raz zaznaczam, że samochód jeździ bez żadnych przypadłości w stylu braku przyspieszania, kopcenia, nie wiem co tu wymienić jeszcze :] Ogólnie wszystko gra i śpiewa.
Lybra SW Lx 2.4 JTD , YZF 750 R

Lybra - kontrolka EOBD
prawdopodobnie elektrozawór turbiny do wymiany lub dziurway przewód podciśnienia sądząc po błędach silnik z turbiną ze zmienną geometrią sprawdzić ciśnienie doładowania i mierzone ciśnienie doładowania porównać /oczywiście podczas próby drogowej przy zmiennym obciążeniu/ 

-
Lybra - kontrolka EOBD
Kis79 a to nie wiem, Ojciec jechał, to nie wiem "w jakim stylu" :], no a jeżeli rzeczywiście nie cisnął to może być przykro, chociaż mam nadzieję że ten cały elektrozawór (o ile to to), którym mówi jan123456 jakoś specjalnie dużo nie wyniesie.
I może się orientujesz kto w Giżycku może pomierzyć ciśnienie doładowania?
I może się orientujesz kto w Giżycku może pomierzyć ciśnienie doładowania?
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
Lybra - kontrolka EOBD
mozesz sprobowac podskoczyć do komara na kilinskiego.

Lybra - kontrolka EOBD
A sprawdziłeś węże pomiędzy turbiną a kolektorem ssącym? Warto im się przyjrzeć dokładnie bo pęknięcie nie musi byc duże.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
Lybra - kontrolka EOBD
lub dziurawy IC"tomms" pisze:A sprawdziłeś węże pomiędzy turbiną a kolektorem ssącym? Warto im się przyjrzeć dokładnie bo pęknięcie nie musi byc duże.
przerabiałem ten temat u kolegi w passacie

-
Lybra - kontrolka EOBD
Dzięki chłopaki za rady. Jeszcze nic nie sprawdzałem, narazie czytam, a wieczorem to co sam dam radę to sprawdzę, a jutro wycieczka do komara, też słyszałem że facet zna się na rzeczy :]
Zajrzane pod maskę, popękany był wężyk taki może średnicy 5mm, co idzie od przodu samego do bloku silnika :] hehe gdybym wiedział jak się technicznie te podzespoły nazywają to bym napisał :]
Teraz jedzie ;]
Zajrzane pod maskę, popękany był wężyk taki może średnicy 5mm, co idzie od przodu samego do bloku silnika :] hehe gdybym wiedział jak się technicznie te podzespoły nazywają to bym napisał :]
Teraz jedzie ;]
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
-
Lybra - kontrolka EOBD
No i sobie doczytałem (przynajmniej tak mi się wydaje).I to jest ten "moduł", tylko ten wężyk z lewej był u mnie przetarty bliżej silnika.
Lancia Lybra SW 2.4 jtd
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Odp: Lybra - kontrolka EOBD
No i w końcu stało się
Wywaliło mi kontrolkę EOBD.
Podpiąłem pod kompa. Błąd: P0236 - zawór overboost.
Auto nie chce jechać (wolnossący diesel się zrobił).
Teraz pytanie, zacznę od wymiany tych wężyków do zaworu umieszczonego na przednim pasie. Jeśli to nie pomoże, co dalej??? Nowy zawór??? Jak wykluczyć, że to nie turbina padła???

Podpiąłem pod kompa. Błąd: P0236 - zawór overboost.
Auto nie chce jechać (wolnossący diesel się zrobił).
Teraz pytanie, zacznę od wymiany tych wężyków do zaworu umieszczonego na przednim pasie. Jeśli to nie pomoże, co dalej??? Nowy zawór??? Jak wykluczyć, że to nie turbina padła???
-
Re: Lybra - kontrolka EOBD
pomocy,lybra 2,4jtd większości jeździłem po mieście dzisiaj się wybrałem w małą podróż,no i powrót ,chciałem go trochę przepalić no i przy 160 ,wystraszyłem się,zwolniłem i nie wiem co mam robić.Po wyłączeniu silnika i ostygnięciu EOBD pali się nadal.Pomocy
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Odp: Lybra - kontrolka EOBD
Najpewniej dziura w jakimś przewodzie. Musisz bardzo dokładnie sprawdzić wszystkie, a szczególnie te które idą od zaworu sterującego pracą turbiny.