Kappa - Problem z wyswietlaczem informujacym ......

Awatar użytkownika
BANO
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: BANO » 19 lip 2008, 10:38

Witam

Mam Kappe z 95r. Niedawno zauważyłem że coś nie tak jest z wyswietlaczem informujacym o przejechanej ilości kilometrów.
Głównym licznik działą OK, probelm jest z "bieżącym". Zatankowałem samochód i zresetowałem licznik do zera i wszystyko było ok do mementu jak zgasiłem samochód. Przy ponownym odpaleniu licznik zaczyna odliczać od 202 km i tak za każdym razem. Nie wiem od jak dawana jest ta usterka bo ostatnio uzyczyłem samochód ojcu a on pewnie tego nie zauwżył. Około tygodnia temu spaliło się radio - podobno jak ojciec chciał zgłośnnić coś strzeliło i radio "zdechlo". Czy może mieć to ze soba coś wspólnego?? Miał może ktoś styczność z podobną usterką??
Chiałbym to naprawić bo nie lubię jak coś nie jest tak jak powinno, a przed wyjazdem dowarsztatu wolę czegoś się dowiedzieć od "innych" a ie słuchać ciemnot mechanika.

Awatar użytkownika
jaro80
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jarek

Post autor: jaro80 » 19 lip 2008, 10:42

U mnie jest dokładnie tak samo, z tym, że ja zmieniałem u siebie licznik.
Przez 6 lat: --- Ciemnozielona LANCIA KAPPA 3.0 V6 ---
Teraz: --- Szara LANCIA LYBRA Emblema 2.4jtd ---

Awatar użytkownika
Torell007
Założyciel LKP
Założyciel LKP
Imię: Michał

Post autor: Torell007 » 19 lip 2008, 11:10

najczesciej powodem tego jest problem z masa idaca od akumulatora do karoserii
Wiele serc, jedno bicie, ciężarówki ponad życie ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika
BANO

ok

Post autor: BANO » 19 lip 2008, 20:40

Jednak się pomyliłem, ten główny zegar tez wraca do jakiejś swojej tam wartości, jutro będzie sprawdzane, i jak co dam znać jaki efekt. dzięki za podpowidź. a zastanawiałem się nad założeniem komputera mówiącego o ilości spalanego paliwa, czy ktoś to montował i jak to się sprawdza.

Awatar użytkownika
BANO

Naprawione

Post autor: BANO » 24 lip 2008, 11:21

Dorwałem się sam do samochodu i posprawdzałem.
Okazało się że jest spalony bezpiecznik - pod kierownica na tablicy z bezpiecznikami - pierwszy od lewej na samym dole - 5A (brazowy) on jest odpowiedzialny za całą tablice jak i panel.Po jego wymianie - licznik kilometrów dział prawidłowo, radio gra ( juz myslałem że spalone) a i działa prawidłowo zegar i data. bo to rowniez sie resetowalo. Tak więc jesli kolego masz podobny problem i objawy to sprwdź ten bezpiecznik.
Kliknij http://lanciapolska.org/modules.php?nam ... a+spalanie tam jest obrazek z tablica bezpieczników to jest - 17

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”