Dedra - problem z dobraniem termostatu do turbodiesla

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 02 lis 2005, 18:28

ech może mnie ktoś wreszcie opierdzieli :wink:

szukam termostatu do 1.9 TD. czytam, pytam i już nic nie wiem.

jak każdą część tak i termostat robi kilka lub wiecej firm.

jak narazie sprzedający proponują mi rózne marki:

vernet za 72zł - zdjęcia nie posiadam

od pewnej firmy dostałem tyle
"Termostat - 90zl lub 146zl (sa 2 rodzaje, dysponuje zdjeciami dla porownania)"
http://www.lara.neostrada.pl/Lancia/termolancia.jpg[/img]

a to mam w domu firma MotoRad kupione na allegro za radą znajomego (kolejna jedo wtopa a raczej moja z zakupami czesci do auta na allegro)

http://www.lara.neostrada.pl/Lancia/mojtermostat.jpg[/img]

miał pasować na 99% nie pasuje. oglądał mechanik i zauwazył jakąś drobną różnice.

ogólnie jestem w kropce bo wiadomo kasy nie ma zbyt wiele a rzeczy do zrobienia dużo. a wiem że ceny są różne.

co mam robić doradzcie.
Przysłowia tracą na aktualności: Szewc już nie hasa boso.

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 14 gru 2005, 21:11

no i nadal sie z tym nie uporałem. w sumie był już 3 termostat i nadal nie trafiłem odpowiedniego :?

w sklepie facet przy pomocy katalogu VERNETA nie umie dobrac odpowiedniego termostatu. kieruje sie tylko tym katalogiem, w którym jest podana pojemność silnika i rok produkcji.

czy nie powinien znać numerów silnika :?:

mechanik twierdzi że jedna "odnoga" powinna iść pod innym kątem a te 3 termostaty różnią sie jedynie ilością otworów.

ten który mam w domu ma 4 wloty , te 2 Verneta miały 5 otworów i między sobą różniły się jedynie średnicą jednego z nich :)

czy mam zmienić sklep :?: czy mechanika :?: czy może znaleść sklep połączony z warsztatem :?:

Awatar użytkownika
Macio
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Macio » 14 gru 2005, 21:36

No ja zawsze pytam w dwu sklepach przynajmniej ;-) A co do numerów: nie wiem jak jest w dieslu ale np w 1.8 jest pare odmian silnika i rozpoznaje sie je tylko po numerach.
Osobiscie sie przejechalem bo mi sie zdawalo ze mam silnik bez walkow balansujacych a okazlo sie ze sa - oczywiscie po rozebraniu rozrzadu. Dobrze ze sklep byl 20 m dalej bo bym sie pochlastal. Inna sprawa ze po dokladnym obezjrzeniu calosci zostawilem stary pasek bo wloch ktory byl wlascicielem mojej lanci robil rozrzad jakies 20 tys km temu.
Tak wiec poszukaj jakiegos fajnego sklepu/warsztatu bo to komfort jest jak gadasz z kims kto chce ci pomoc a nie wyslac na drzewo.
Pozdrawiam - Macio
Dedra 1.8 SW (i jeszcze pare innych pojazdów niekoniecznie na chodzie)

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 14 gru 2005, 21:53

z poszukaniem sklepu to jest problem. bo w takim mieście jak moje sklepów zbyt wiele nie ma. już prędzej bym coś w necie znalazł i już mam pewne namiary ale koło tego termostatu już troche chodze i wiedziałem że bedą problemy a niechciałbym sysyłać tego parokrotnie.

w tym sklepie przed zakupem obgadałem sprawe i wiem ze jak nie znajdą :D to kase ma mi zwrócić ale to mnie nie satysfakcjonuje wiec narazie czekam.

teksty typu że mam wynalazek :D ignoruje i szukam dalej.

co do silnika to jest coś nakaszanione z tymi oznaczeniami.

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 14 gru 2005, 22:53

U mnie po numerze silnika byłoby trudno bo go nie mam :-). Jak będziesz we Wrocławiu zajedź na Lwowską tam pracują dwie bardzo kumate kobitki lepiej zorientowane niż większość facetów w sklepach, dziwne ( pewnie zaraz się odezwą oburzone feministki ;-) ). W każdym razie na pewno Ci dobiorą i sprzedadzą dobry termostat. Przez 5 lat zakupów miałem jedną pomyłkę i wynikała ona trochę z przyczyn pozamerytorycznych ( trudne słowo ;-)))
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 16 gru 2005, 19:03

Dzisiaj się poświęciłem i zadzwoniłem do tego sklepu o którym pisałem. Cena w zależności od typu od 65 do 140 PLN. Trzeba podać model i koniecznie nr nadwozia. Zapytałem się czy by wysłali pocztą za zaliczeniem i potwierdzili. Jak jesteś zainteresowany to nr 071 361 86 70, 071 332 40 52. Zresztą mają części i zamienniki do całej włoszczyzny.
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 17 gru 2005, 0:08

dzieki za poświęcenie i pomoc. tym razem już chyba nie skorzystam bo już zapłaciłem i moge tylko wymienić i dopłacić ewentualną różnicę.

od początku czułem że nie jest to najlepsze rozwiązanie i dzisiaj sie o tym przekonałem. facet stwierdził że mam sie pośpieszyć bo on nie może zbyt długo czekac :). i w końcu wyjdzie na to że chyba zdemontuje węże wykręce ten termostat który mam zrobie zdjęcia i założe wszystko spowrotem. mam nadzieje że to wystarczy ze dam mu zdjęcia i ewentualnie spisze jakieś oznaczenia.

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 21 gru 2005, 16:59

no wiec sprawa wyjaśniona.

termostat wymontowałem pojechałem do domku :) sprawdziłem swoje wczesniejsze informacje i okazało sie ze termostat to ten po prawej stronie

czyli byłem blisko :D

teraz czas na podsumowanie.

1. facet w sklepie okazał sie ignorantem ? zamiast sprawdzic po silnikach sprawdzał po roczniku auta.
gdyby sie pofatygował i to sprawdził było by dużo szybciej i prosciej. teraz jestem bez samochodu i czekam na część.

2. mogłem zaoszczędzić 50-70zł gdybym zamówił cześć w necie.

3. okazało sie ze mam silnik który w katalogu ma oznaczenie 2.0 TDS :D :D :D[/img]

Awatar użytkownika
ARman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Dedra - problem z dobraniem termostatu do turbodiesla

Post autor: ARman » 05 kwie 2007, 14:25

Kupilem termostat firmy vernet, moj stary jest taki sam, tylko ze stary ma jeszcze miejsce na jeden dodatkowy czujnik, a nowy nie (wybaczcie jesli nie tak to nazwalem) I co teraz robic?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2007, 15:59 przez ARman, łącznie zmieniany 1 raz.
Teraz: Lancia Delta 1.9 TwinTurbo
Wczesniej: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06 / Lancia Thesis 2.4 JTD 03 / Alfa Romeo 166 2.4 JTD 02 / Lancia Thema 2.5 Turbo DS LS 94 /Fiat Brava 1.8 16V ELX / Lancia Lybra SW 2.4jtd 01 / Lancia Dedra SW 1.9tds LS 98 / Lancia Kappa 2.4tds 96 / Lancia Dedra 1.9tds 96 / Alfa Romeo 75 2.0TS 90

Awatar użytkownika
ARman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: ARman » 05 kwie 2007, 15:10

Moj nowy niepasujacy termostat to Vernet 6254.80/J , znalazlem w internecie ze ten co teraz mam na dedrze (niepracujacy) to odpowiednik Vernet 6255.80 tylko mam problem poki co jeszcze go nie znalazlem.

Taki mi jest potrzebny
http://www.avtospros.info/pictures/478097.jpg[/img]

Taki kupilem http://www.avtospros.info/pictures/478096.jpg[/img]
Jesli bym dowiedzial co to za czujnik ktoremu nie ma miejsca, jesli bylby to jakis drobizg to mozna byloby sie wykrecic bez niego. Woogole nierozumiem poco az 3 czujniki do termostatu. Moze ktos wie po co one sa?
Wczesniej: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06 / Lancia Thesis 2.4 JTD 03 / Alfa Romeo 166 2.4 JTD 02 / Lancia Thema 2.5 Turbo DS LS 94 /Fiat Brava 1.8 16V ELX / Lancia Lybra SW 2.4jtd 01 / Lancia Dedra SW 1.9tds LS 98 / Lancia Kappa 2.4tds 96 / Lancia Dedra 1.9tds 96 / Alfa Romeo 75 2.0TS 90

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Post autor: bassman » 05 kwie 2007, 16:23

Prawdopodobnie jest to czujnik temperatury cieczy chłodzącej, którą możesz odczytać na wskaźniku deski rozdzielczej.
Nie ma prostszego sposobu, żeby to sprawdzić, jak po prostu po rozgrzaniu silnika do temperatury 90 stopni, odłączyć wtyczkę i zobaczyć na wskaźniku co się dzieje.
Jak wskaźnik oprze się o zero to będziesz miał odpowiedź od czego jest czujnik.
Jeśli chodzi o termostat to Vernet robi zamienniki, które pasują do róznych silników jednocześnie...
Też się z tym spotkałem przy wymianie swojego termostatu - dobrze, że miałem zakupione dwa Vernety z różnych źródeł.
Proponuje rozejrzeć się za termostatem Gates'a, podobno są dobrej jakości i wiernie skopiowane z oryginału.
Co do Twojego niepasującego termostatu to możesz sprawę załatwić nawiercając otwór i gwintując go - coś dla zapaleńców.
Oczywiście to jest ostateczność jeśli nie będzie pasującego zamiennika.

Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.

Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

: yesyes : Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander

Awatar użytkownika
Ragnarok
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ragnarok » 05 kwie 2007, 16:42

różnica w tym termostacie który miałeś w aucie a tym co kupiłeś sprowadza sie do tego otworu który nie jest widoczny na zdjęciach a znajduje sie gdyby obrócić termostat w lewo :?:

to zdjecie zrobiłem gdy szukałem dla siebie termostatu

http://images21.fotosik.pl/145/2656f3306b0d6af1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Patryklancia
Specjalista ds. części zamiennych

Post autor: Patryklancia » 05 kwie 2007, 17:02

"ARman" pisze:Moj nowy niepasujacy termostat to Vernet 6254.80/J , znalazlem w internecie ze ten co teraz mam na dedrze (niepracujacy) to odpowiednik Vernet 6255.80 tylko mam problem poki co jeszcze go nie znalazlem.

Taki mi jest potrzebny
http://www.avtospros.info/pictures/478097.jpg[/img]

Taki kupilem http://www.avtospros.info/pictures/478096.jpg[/img]
Jesli bym dowiedzial co to za czujnik ktoremu nie ma miejsca, jesli bylby to jakis drobizg to mozna byloby sie wykrecic bez niego. Woogole nierozumiem poco az 3 czujniki do termostatu. Moze ktos wie po co one sa?
z rocznika jaki widze u ciebie w opisie twierdze że to powinien być vernet ale numer 6263.80 i jest on dostępny ale podaj vin auta sprawdze dokładnie po orginale
ObrazekObrazek
Lancia Dedra 1.8 i.e 16v Ls
GG:7270607 GG:7270607

Awatar użytkownika
Patryklancia

Post autor: Patryklancia » 05 kwie 2007, 17:11

"Ragnarok" pisze:no wiec sprawa wyjaśniona.

termostat wymontowałem pojechałem do domku :) sprawdziłem swoje wczesniejsze informacje i okazało sie ze termostat to ten po prawej stronie

czyli byłem blisko :D

teraz czas na podsumowanie.

1. facet w sklepie okazał sie ignorantem ? zamiast sprawdzic po silnikach sprawdzał po roczniku auta.
gdyby sie pofatygował i to sprawdził było by dużo szybciej i prosciej. teraz jestem bez samochodu i czekam na część.

2. mogłem zaoszczędzić 50-70zł gdybym zamówił cześć w necie.

3. okazało sie ze mam silnik który w katalogu ma oznaczenie 2.0 TDS :D :D :D[/img]
Ten po prawej jak mówisz to odpowiednik z vernet 6537.80 numer orginału: 7727042
ObrazekObrazek
Lancia Dedra 1.8 i.e 16v Ls
GG:7270607 GG:7270607

Awatar użytkownika
ARman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: ARman » 05 kwie 2007, 17:23

z rocznika jaki widze u ciebie w opisie twierdze że to powinien być vernet ale numer 6263.80 i jest on dostępny ale podaj vin auta sprawdze dokładnie po orginale
Moze mozes pokazac zdjecie tego verneta 6263.80?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2007, 18:09 przez ARman, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”