Lybra - 1.9 JTD - olej na przewodach powietrza
Lybra - 1.9 JTD - olej na przewodach powietrza
Witam
Proszę o poradę - mam zaolejone przewody doprowadające powietrze do silnika - przewody u góry czyli przy samym silniku. Co może być przyczyną? Może ktoś przerabiał coś takiego?
Mam jeszcze pytanie ile silnik jak w opisie (1,9 jtd 77KW) bierze oleju?
Pozdrawiam i będe wdzięczny za odpowiedź
Proszę o poradę - mam zaolejone przewody doprowadające powietrze do silnika - przewody u góry czyli przy samym silniku. Co może być przyczyną? Może ktoś przerabiał coś takiego?
Lybra - olej na przewodach powietrzaw 1,9 jtd SW
witam,jest to normalny objaw silnika z turbo
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
- Kufel
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Potwierdzam - Każda turbina rzuca nieco oleju
kwestja ile go masz w przewodach ??? Jeżeli są wewnątrz tylko spocone i nie kapie z nich po odkręceniu jest OK. No chyba ,że już z nich cieknie to nie dobrze 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Lybra - olej na przewodach powietrzaw 1,9 jtd SW
Przez 20tys. nie powininen brać nic - po tylu km wymieniam olej i w tym czasie nie dolewałem ani kropli, bo nie było takiej potrzeby. Zaolejone przewody nie są powodem do paniki - tak jak koledzy napisali to normalny objaw silnika z turbo (o ile z nich nie kapie)."JarekT" pisze:Witam
Czytając posta Jarka można przypuszczać, żę chyba tego oleju jest więcej niż tylko zapocenie, inaczej by chyba nie pytał "ile oleju bierze".
Jeśli jest dużo tego oleju i znika olej w większej ilości to turbina do roboty albo wymiany.
Kosztowna operacja może Cię czekać.
Jeśli jest dużo tego oleju i znika olej w większej ilości to turbina do roboty albo wymiany.
Kosztowna operacja może Cię czekać.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Prawdopodobnie masz wąż do wymiany. Obejrzyj dokładnie czy nie ma w nim małych pęknięć (najlepiej je widać gdy delikatnie ściśniesz tą gumową rurę) i załóż dobre opaski. Koszt węża to ok. 60zł.
Chyba, że na bagnecie olej ginie w zastraszającym tempie to wtedy już większy problem.
Chyba, że na bagnecie olej ginie w zastraszającym tempie to wtedy już większy problem.
Lybra 2.4JTD SW 2001r. nero
mozesz jeszcze wymontowac i umyc opisane przewody, wytrzec do "sucha" i zamontowac spowrotem. jezeli silnik i turbina sa w dobrej kondycji, to metoda ta bedzie skuteczna przez dluzszy czas. jasną sprawa jest też (jak koledzy pisali wyzej) szczelnosc przewodow i dobre opaski.
Olej jest na zewnątrz - przewodów nie odpinałem czyli jeśli
są zapocone to pewnie troche go będzie ginąć. Auto mam od niedawna - przebieg wg licznika 223 kkm czyli taki sobie - przy turbinie sucho - olej pojawia się na przewodach u góry w okolicach silnika - olej na zewnątrz czyli zapocone przewody.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Olej jest na zewnątrz - przewodów nie odpinałem czyli je
Pojeździj troche, zobaczysz czy coś Ci ubywa. Ja mam tak samo troche zaolejone przewody u góry, a mimo to oleju nie ubywa z silnika prawie w ogóle. No i sprawdź ewentualnie czy nie masz plamy pod silnikiem..."JarekT" pisze:są zapocone to pewnie troche go będzie ginąć. Auto mam od niedawna - przebieg wg licznika 223 kkm czyli taki sobie - przy turbinie sucho - olej pojawia się na przewodach u góry w okolicach silnika - olej na zewnątrz czyli zapocone przewody.