Kappa - Engine Control System Failure, kontrolka airbag

tuskun
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - Engine Control System Failure, kontrolka airbag

Post autor: tuskun » 26 lis 2008, 17:24

Witam, jestem nowy, kupilem Kappe 2.4 JTD z 99 roku. Mam kilka problemow:

pierwszy i najwazniejszy to brak kontrolki oleju, wyjalem zegary, dioda jest, odlaczam i podlaczam czujnik oleju, kontrolka sie nie zapala, dotykam do masy i tez nie. Mowie oczywisicie o sytuacji nie odpalonego silnika, kluczyka w pozycji zaplonu. nigdzie nie widze przecietego przewodu. Sprawdzanie poziomu przez komputer (nacisniecie CHECK) wykazuje "uszkodzenie kontroli oleju" Co jeszcze moge sprawdzic ?

drugi, to: wyciagalem zegary zeby sprawdzic diode cisnienia oleju i po zalozeniu zegarow komputer wyswietlal "system kontroli silnika uszkodzony", ale przestal po chwili, po jednym odpaleniu silnika. przez moment pojawial sie tez komunikat o zlych polaczeniach elektrycnych, tez juz sie nie pojawia. za to kontrolka poduszek powietrznych nie przestaje gasnac a dzialala prawidlowo. zdjalem jeszce raz obudowe pod kierownica, podociaklem kostki i dalej swieci. co zrobic ?

resetowalem juz komputer przez odlaczenie akumulatora i nic, obydwa problemy dalej istnieja. normalne nacisniecie CKECKa podczas pracy silnika powoduje wyswietlenie OK. sprawdanie kodu bledu wyswietlenie -FF-
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 14:46 przez Taz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
Lancia Kappa 2.4 JTD

Awatar użytkownika
DRoszi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Kappa - zegary, kontrolki itp.

Post autor: DRoszi » 26 lis 2008, 21:51

jeżeli chodzi o Engine control system failure
i defective electrical connection to są one odpowiedzialne za multum błędów
przeważnie związanych z osprzętem silnika

poduszka ci się pali bo jest jakaś akcja taka że jak oodepniesz jakąś kostkę - chyba od zegarów licznika itd, to może się coś takiego stać jak przekręcisz kluczyk - poszukaj jest w kilku wątkach na 100%

kontrolka engine control .... to jest zmora wszystkich lancii i chyba każdy przez to przeszedł, ja miałem raz sonde lambda padniętą, przepływomierz
może ci turbina nie chodzić, może być po prostu bląd w kompie
>WWW.WIMAKRUSZWICA.PL Naturalne Żywienie Zwierząt

Kojak
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomasz

Post autor: Kojak » 27 lis 2008, 9:33

Podłączyć pod komputer, sprawdzić jakie są błędy w pamięci. Ten błąd połączeń elektrycznych i Engine Control System Failure to baaaaardzo ogólne komunikaty.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 27 lis 2008, 9:56

Tuskun a jak miałeś zegary wyciągnięte to przekręcałeś kluczyk w stacyjce na zapłon?
Jeśli tak to dlatego pali Ci się poduszka - jak masz odpięte z kostek zegary to w żadnym samochodzie nie wolno włączać zapłonu.
Teraz zotał Ci tylko komp w celu usunięcia błędu, kóry złapał układ airbagu.
Komunikaty o błędach sterowania i braku elektryki to tylko komputer "prawdę Ci powie" - potrafią się wyświetlać z niewiadomo jakich powodów - może być ich tysiąc.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
jakubg
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: jakubg » 27 lis 2008, 12:23

W jtd ten błąd pojawia się jak wspomniał DrOszi z problemem turbiny. Tak było u mnie.

Jednak jak tak pokombinowałeś to nie przecinaj już nic więcej tylko podjechać na komputer i wszystko Ci wyjdzie co i jak.
Takie zgadywanie teraz co może być nie ma większego sensu.
-FF- oznacza, że błąd nie został rozpoznany i musisz podpiąć pod komputer diagnostyczny.
Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95

Zapraszam do sklepiku!

tuskun

Post autor: tuskun » 27 lis 2008, 15:47

no niestety wlaczylem zaplon bez zegarow. dzieki, wiem juz co zrobic, ale co z ta kontrolka oleju ??? nie wiem dla czego ona moze nie swiecic.
Lancia Kappa 2.4 JTD

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 27 lis 2008, 15:50

Może jednak jest walnięty ten czujnik i dlatego nie świeci - to sugerowałby komunikat jaki ci siępokazuje po teście układu smarowania.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”