Lybra - kontrolka EOBD, zepsuty termostat

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - kontrolka EOBD, zepsuty termostat

Post autor: Simon » 06 sty 2009, 9:48

Witam po dłuższej przerwie. Właśnie powoli mija mi roczek z Lybrą ( i już chciałem pisać pochwalne laurki ) a tu nagle podczas jazdy zapaliła mi się bez wyraźnego powodu kontrolka EOBD. I świeci durna cały czas nawet po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika. Auto jeździ bez zmian czyli idealnie, nie straciło mocy, nie szarpie, nie trzęsie nie dymi. Od dawna za to ma padnięty termostat ( wymiana już jest umówiona na 17.01 ). Myślicie, że to może być powód?
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Lybra - kontrolka EOBD znienacka

Post autor: prezesjm » 06 sty 2009, 10:43

W specyfikacji Eobd tylko nie wiem od którego rocznika powinna być kontrola czasu nagrzewania silnika. Nie uzyskanie silnika odpowiedniej temperatury pracy w zadanym czasie ma zapalić lampkę kontrolną.

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 06 sty 2009, 11:08

auto wyprodukowane 02.2000
takie rozumowanie byłoby bardzo słuszne ponieważ po 15-20 min jazdy wskazówka temperatury nie osiągnęła nawet 1/4 skali ( padnięty termostat i 10 stopni mrozu ). Ale czy w takim przypadku kontrolka zgaśnie w przypadku nagrzania silnika do odpowiedniej temp. w odpowiednim czasie, czy trzeba będzie ją wykasować na kompie?

Chyba, że macie jakieś inne pomysły co to może być. Dodam jeszcze, że na pewno mam też jedną świecę "spaloną" ( będzie wymieniana razem z termostatem ).
Paganini Black
Kilka fotek

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 06 sty 2009, 11:30

Jeśli chcesz się dowiedzieć co zapala lampkę to pozostaje jedynie słuszna droga czyli diagnoza Ecu silnika.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 06 sty 2009, 11:59

"Simon" pisze:auto wyprodukowane 02.2000
takie rozumowanie byłoby bardzo słuszne ponieważ po 15-20 min jazdy wskazówka temperatury nie osiągnęła nawet 1/4 skali ( padnięty termostat i 10 stopni mrozu ). Ale czy w takim przypadku kontrolka zgaśnie w przypadku nagrzania silnika do odpowiedniej temp. w odpowiednim czasie, czy trzeba będzie ją wykasować na kompie?

Chyba, że macie jakieś inne pomysły co to może być. Dodam jeszcze, że na pewno mam też jedną świecę "spaloną" ( będzie wymieniana razem z termostatem ).
Kontrolka raczej napewno sama Ci nie zgaśnie i raczej trzeba będzie i tak podpiąć pod kompa żeby wykasować błąd.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 06 sty 2009, 12:27

Mmiałem ostatnio identyczny problem, poczekaj az silnik osiągnie 90 stopni wkręc go na wyższe obroty (tzn przegazuj troche) i kontrolka powinna zaraz zgasnąć. To ma zwiazek z szybkością grzania silnika jak wyzej napisano .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 sty 2009, 12:59 przez Doodik, łącznie zmieniany 1 raz.

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 06 sty 2009, 12:56

Witam!
Dziś rano to samo przerabiałem.Było pod warszawą -21 kiedy odpalalem silnik.A kontrolka pojawila się po przejechaniu jakiś 5-6 kilometrow jadac bardzo delikatnie.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 06 sty 2009, 12:59

Tak jak już ktoś w innych postach pisał, przy delikatnej jeździe JTD piekielnie długi sie grzeje i dlatego tak monituje ze mu zimno :)

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 06 sty 2009, 16:05

Przy padniętym termostacie to ja nie wiem kiedy on się nagrzeje do 90st :)

Jak nie zniknie to przy okazji wymiany termostatu podepnę do kompa i skasuje error, ale tym czasem chciałem się tylko upewnić czy już panikować :)
Paganini Black
Kilka fotek

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 06 sty 2009, 17:00

termostat poprzedni nowy tez był do .... wymiany, po wymianie, pierwszy raz od roku temp 85-88 oC
:D :D :D
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 06 sty 2009, 18:42

i zgasła...
kapryśna włoszka
Paganini Black
Kilka fotek

barth71
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: barth71 » 06 sty 2009, 20:52

"prezesjm" pisze:W specyfikacji Eobd tylko nie wiem od którego rocznika powinna być kontrola czasu nagrzewania silnika. Nie uzyskanie silnika odpowiedniej temperatury pracy w zadanym czasie ma zapalić lampkę kontrolną.
Przepraszam że się wtrące ale pierwsze słyszę o czymś takim. Przedewszystkim jakim kodem błędu z zestawu kodów OBD miałoby to być przedstawione?. Przedewszystkim sama specyfikacja EOBD jest niczym innym jak europejską wersją standardowej diagnostyki pokładowej OBD i dla diesla zaczeła być obowiązkowa od 2003r.
Pomijając te moje rozważania jedynym słusznym rozwiązaniem jest zdiagnozowanie za pomocą komputera diagnostycznego. Ja zajmuje sie tym już 4 lata i poweim szczerz że nie ma sensu rozmawiać na temat zapalonej kontrolki "check" na zasadzie "czy to coś poważnego" , czy mam sie martwić", tylko auto pod kompa i odczytanie kodu usterki i późniejsza diagnostyka szczegołowa jeśli jest taka potrzeba.
Zazanczam że nie miałem na rzeczy nikogo urazić tylko tak Panowie powinno sie diagnozowac nowoczesne układy wtryskowe. I uwierzcie mi że nawet jak kontrolka zgasła to warto sprawdzić co było przyczyną.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mmilon
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mmilon » 06 sty 2009, 21:11

mróz był we Wrocławiu rano i moja lybra (jtd99' 105 KM) miała to samo:) kontrolka zapaliłą się, świeciła cały dzień i zgasła jak wracałem do domu (przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe na pl. Świebodzkim), ten typ tak ma:)
świeżo upieczony...

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 06 sty 2009, 23:08

"barth71" pisze:
"prezesjm" pisze:W specyfikacji Eobd tylko nie wiem od którego rocznika powinna być kontrola czasu nagrzewania silnika. Nie uzyskanie silnika odpowiedniej temperatury pracy w zadanym czasie ma zapalić lampkę kontrolną.
Przepraszam że się wtrące ale pierwsze słyszę o czymś takim. Przedewszystkim jakim kodem błędu z zestawu kodów OBD miałoby to być przedstawione?. Przedewszystkim sama specyfikacja EOBD jest niczym innym jak europejską wersją standardowej diagnostyki pokładowej OBD i dla diesla zaczeła być obowiązkowa od 2003r.
Pomijając te moje rozważania jedynym słusznym rozwiązaniem jest zdiagnozowanie za pomocą komputera diagnostycznego. Ja zajmuje sie tym już 4 lata i poweim szczerz że nie ma sensu rozmawiać na temat zapalonej kontrolki "check" na zasadzie "czy to coś poważnego" , czy mam sie martwić", tylko auto pod kompa i odczytanie kodu usterki i późniejsza diagnostyka szczegołowa jeśli jest taka potrzeba.
Zazanczam że nie miałem na rzeczy nikogo urazić tylko tak Panowie powinno sie diagnozowac nowoczesne układy wtryskowe. I uwierzcie mi że nawet jak kontrolka zgasła to warto sprawdzić co było przyczyną.
Pozdrawiam
Jaki błąd - P0128 - uszkodzony termostat może wygenerować taki błąd
Złącze obd2 czy jak wolisz Eobd w Lybrze jest
Czy w tym roczniku jest już system obd2 nie mam pojęcia, trzeba sprawdzić w dokumentacji czy z Bosch Unijet EDC już był
Jak pisałem jedynym sensownym rozwiązaniem jest diagnostyka choć przy tych temperaturach przy uszkodzonym termostacie jest duża szansa na taki błąd
Najprościej zrobić "tuning tekturkowy" na chłodnicę i parę dni do czasu wymiany termostatu dojeździć.
Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 07 sty 2009, 9:16

dzisiaj nie zapaliła sie
ani lampka
ani Lancia :)
po raz pierwszy od kupna musiałem zostawić ją na parkingu. Kręciła nawet, nawet już ładowanie aku zgasło, nawet z 500 obrotów pokazywał, coś tam kopcił... no ale nie załapał. Wybaczam: -19st., szadź, gołoledź, mgła, dzikie wilki.
Paganini Black
Kilka fotek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”