Kappa - elektryczne lusterka

sashxxx
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sashxxx » 07 sty 2009, 13:31

Witam . mam pytanko czy ktos z Was wie jak zmodifikowac instalacje elektryczna aby lusterka sie zamykaly lub otwieraly po przekreceniu zaplonu ewentualnie podlaczyc je pod centralny zamek. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Artur G. » 07 sty 2009, 13:51

o, to było by ciekawe rozwiązanie, sam bym zastosował...
pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 07 sty 2009, 20:45

ja również myślałem o tym ale nie było okazji zarzucić tematu :?
zapewne musiałby przewody od przełącznika lusterek połączyć ze stacyjką tylko które i jak??? :?
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki

Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd

wujaa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: wujaa » 07 sty 2009, 20:47

w najblizszych dniach bede wiedzial co i jak bo sam to kabinuje :D
BYŁA-- thema 2.0,, dedra 2000 turbo,,JEST kappa 2.4 LE

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 07 sty 2009, 20:57

"wujaa" pisze:w najblizszych dniach bede wiedzial co i jak bo sam to kabinuje :D
nie omieszkaj wrzucić relacji z tego przedsięwzięcia no i jak masz możliwość to jakieś fotki poglądowe :D
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki

Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 07 sty 2009, 21:14

Ktoś na forum już opisywał taki patent ze składaniem lusterek. Było tam trochę niedociągnięć ale działało. Jedynie ze swojej strony dodam że mam obawy o trwałość mechanizmu składania lusterek. Jeśli mechanizm nie jest projektowany do tak częstej pracy to można się spodziewać przyśpieszonego zużycia.

alan0104
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: alan0104 » 07 sty 2009, 22:06

podczas duzego mrozu, albo po oblodzeniu powierzchni lusterka i uchwytu, moga byc spore problemy z niezawodnym i sprawnym dzialaniem w obie strony. zdarzaja sie przecież opady marznacej mzawki i mam watpliwosci zeby mechanizm sobie z tym poradzil. jednak jak ktos sprobuje, niech zda relacje, kazdy przeciez moze sie mylic.

Awatar użytkownika
alfik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Odp: Kappa - elektryczne lusterka

Post autor: alfik » 19 mar 2009, 19:44

alan0104 pisze:podczas duzego mrozu, albo po oblodzeniu powierzchni lusterka i uchwytu, moga byc spore problemy z niezawodnym i sprawnym dzialaniem w obie strony. zdarzaja sie przecież opady marznacej mzawki i mam watpliwosci zeby mechanizm sobie z tym poradzil. jednak jak ktos sprobuje, niech zda relacje, kazdy przeciez moze sie mylic.
Było opisane na forum jak i co też się nad takim bajerem zastanawiałem
ale tak jak wyżej boje się takiej sytuacji tym bardziej ze widziałem jak tej zimy pan się mordował z lusterkiem które mu się nie chciało rozłożyć (chyba peugeot).
Chociaż jestem ciekawy jak to się sprawuje w Kappach - może ktoś ma i się wypowie.

Awatar użytkownika
fazi
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: fazi » 19 mar 2009, 20:13

Ja osobiscie tego nie zastosuje ,choćby dlatego ,ze w chwili obecnej przez naciśnięcie guzika sam mam ingerencje w złozenie lusterka ,w takich sytuacjach jak waski przesmyk miedzy samochodami,wjazd do garazu itp.W dodatku mechanizm składania lusterek w kappie jest moim zdaniem dosc kruchy i delikatny i moze to skutkowac problemami w mrozach czy tez po wyjechaniu z myjni po uwczesniejszym nie złożeniu lusterek.Mechanizm ten podatny jest na przeskoki na plastikowych trybikach wewnatrz lusterka.Ogólnie gadzet w całym słowa znaczeniu lecz nie na skale wyczynową :D
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 19 mar 2009, 21:10

fazi pisze:Ja osobiscie tego nie zastosuje ,choćby dlatego ,ze w chwili obecnej przez naciśnięcie guzika sam mam ingerencje w złozenie lusterka ,w takich sytuacjach jak waski przesmyk miedzy samochodami,wjazd do garazu itp.W dodatku mechanizm składania lusterek w kappie jest moim zdaniem dosc kruchy i delikatny i moze to skutkowac problemami w mrozach czy tez po wyjechaniu z myjni po uwczesniejszym nie złożeniu lusterek.Mechanizm ten podatny jest na przeskoki na plastikowych trybikach wewnatrz lusterka.Ogólnie gadzet w całym słowa znaczeniu lecz nie na skale wyczynową :D

\czy ja wiem ,mechanizmy i ogólnie całe lusterka wg mnie są bardzo mocne ,niedalej jak tydzień temu przy wyjeżdzie z posesji miałem "przyjemność "oberwać lusterko od kierowcyo bramę wjazdową.Oprócz tego że oberwło się mocowanie obudowy obszorowałem drzwi to lusterkodalej działa bez zarzutu ;)

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 19 mar 2009, 22:30

ponieważ nie było tego w mojej - łamania
zakupiłem dopiero jedno i będę przekładać bebeszki
czy to trudne? chyba nie, ale jak by ktoś wiedział o jakimś patencie potrzebnym do przełożenia to proszę napisać, . szukam lewego mechanizmu, grzanego i łamanego :D
pozdro :D

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska

Post autor: topcio » 21 mar 2009, 10:10

z delikatnością mechanizmu to chyba troszkę przesadzacie, moim zdaniem problem powstaje gdy lusterka nie były składane przez 10 lat a tu nagle ktoś chce ich używać codziennie nie zadając sobie trudu przesmarowania.
Jeśli chodzi o składanie to na mój chłopski rozum: CZ jest sterowany impulsem masy, lusterka też składają się po impulsie więc jeśli standardowy przekaźnik jest w stanie zareagować na tak krótki impuls to problem z głowy, trochę zabawy z zasilaniem i już mamy składane lusterka po zamknięciu.
Hym, tak przynajmniej mi się wydaje

KGB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KGB » 21 mar 2009, 16:45

prawe zdechlo przy pierwszym mrozie - tzn. pekly tryby w srodku (czy cos tam ,jeszcze nie rozbieralem)
czyli sa delikatne

Awatar użytkownika
Marzena
Klubowiczka wspierająca
Klubowiczka wspierająca
Imię: Marzena

Post autor: Marzena » 21 mar 2009, 17:46

KGB pisze:prawe zdechlo przy pierwszym mrozie - tzn. pekly tryby w srodku (czy cos tam ,jeszcze nie rozbieralem)
czyli sa delikatne
To chyba jakieś pechowe macie, ja po zakupie (trochę się zacinały) , rozebrałem swoje, wyczyściłem i przesmarowałem prowadnice i nie było z nimi żadnych problemów. Latem, zimą zawsze ładnie chodziły.

Awatar użytkownika
topcio

Post autor: topcio » 21 mar 2009, 17:59

Marzena pisze:
KGB pisze:prawe zdechlo przy pierwszym mrozie - tzn. pekly tryby w srodku (czy cos tam ,jeszcze nie rozbieralem)
czyli sa delikatne
To chyba jakieś pechowe macie, ja po zakupie (trochę się zacinały) , rozebrałem swoje, wyczyściłem i przesmarowałem prowadnice i nie było z nimi żadnych problemów. Latem, zimą zawsze ładnie chodziły.
to pisałem Ja : gafa : a nie moja żona ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”