kappa - ciśnienie doładowania w 2.4jtd
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
witam wszystkich kto móg mi pomuc bo moja lancia 2.4jtd ma ciśnienie doładowania 0.25KP i wydaje mi sie za mało przy obrotach 2000 zmierzyłe w piątek i co wy nato 

lancia kappa 2.4jtd mam jusz 3 lata
Re: lancia kappa 2.4jtd turbo
W jaki sposób mierzyłeś na postoju ? bo jesli tak to nie jest miarodajny pomiar. Pomiar drogowy cisnienia doładowania ktory ja stosuje z wykorzystaniem komputera diagnostycznego to:"Luk" pisze:witam wszystkich kto móg mi pomuc bo moja lancia 2.4jtd ma ciśnienie doładowania 0.25KP i wydaje mi sie za mało przy obrotach 2000 zmierzyłe w piątek i co wy nato
Trzeci bieg , 40km/h i wtedy gaz w podłogę i obserwować ciśnienie az do momentu jak silnik osiągnie 3000obr/min. Najpierw cisnienie ma gwałtownie skoczyć ponad 2 bary (z reguły ok. 2,2) nastepnie ma byc ustabilizowane przez zawór do okolo 2bar.
Oczywiscie mozna to zrobic z manometrem tak żeby w jakiś sposób go bylo widac podczas jazdy

Pozdrawiam
"Luk" pisze:witam wszystkich kto móg mi pomuc bo moja lancia 2.4jtd ma ciśnienie doładowania 0.25KP i wydaje mi sie za mało przy obrotach 2000 zmierzyłe w piątek i co wy nato
"Luk" pisze:Dizęki za radę jutro będe prubował
Luk, a czy mógłbyś nam też pomóc i wejść w posiadanie słownika ortograficznego? Walisz okropne byki, strasznie źle się to czyta. Jakbyś również zechciał czasem zauważyć istnienie znaków interpunkcyjnych ...

Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

-
- Kontakt:
lancia kappa 2.4jtd turbo
Sory nie zwróciłem uwagi? Postaram sie
-
- Kontakt:
Test wyszed fatalnie 3000 obotów i tylko 0.6KP MAX. 2 próba wypadła troche lepiej jak zamknąłem podciśnienie zaworu upustowego wyszło lepiej 0.9KP MAX. 

-czy wszystkie polaczenia na opaskach sa ok?
-nie widac zadnych przedmuchow?
-jak jest z dynamika?
-nie widac zadnych przedmuchow?
-jak jest z dynamika?
a jaki zawor zamknales? przy turbinie jest silownik pneumatyczny, ktory poprzez swoje ramie (zaleznie od osiegnietego przez turbine cisnienia) steruje kierownica zmiennej geometrii lopatek."Luk" pisze:Test wyszed fatalnie 3000 obotów i tylko 0.6KP MAX. 2 próba wypadła troche lepiej jak zamknąłem podciśnienie zaworu upustowego wyszło lepiej 0.9KP MAX.
-
- Kontakt:
Witam kolege przedmuchów nie ma . szczelność układu sprawdziłem jest OK a dyn.amika jest słaba dopiero po osiąnięciu 2500 obr. zaczyna ciągnąc.
No włąśnie tam jest kierownica spalin. Natomiast trzeba sprawdzic czy porusza się bez zacięć i czy grucha siłownika nie jest "is death". Podłącz jakieś podciśnienie pod gruchę lub ciśnienie i zobacz czy poruszy dzwignią. Nie wiem dokladnie jak jest w 2,4 JTD (muszę luknąc na schematy jutro) ale napeno jest jakiś zawór sterujący pracą spręzarki tzn. kierownicy a wtedy juz można podejrzewać kilka innych rzeczy."alan0104" pisze:a jaki zawor zamknales? przy turbinie jest silownik pneumatyczny, ktory poprzez swoje ramie (zaleznie od osiegnietego przez turbine cisnienia) steruje kierownica zmiennej geometrii lopatek."Luk" pisze:Test wyszed fatalnie 3000 obotów i tylko 0.6KP MAX. 2 próba wypadła troche lepiej jak zamknąłem podciśnienie zaworu upustowego wyszło lepiej 0.9KP MAX.
Pozdro
-
- Kontakt:
Zawór upustowy zatkałem bo u mnie siłownika pneumatycznego nie ma , turbina jest bez cięgna i zmiennej geometrii łopatek . osiągnołem ciśnienie 1.1KP MAX i trzyma sie równo z obrotami . Kiedyś robilem przy dieslah wiem że są 3 rodzaje doładoa turbo od 0 do 0.5 i od 0.5 do2.5 a trzeci od 0.5 do 2.5 z ftryskiem wody lub alkoholu i niwiem jakie bo trzecie napewno nie.
to ja juz nie wiem jak u ciebie jest. u mnie zacieta byla kierownica zmiennej geometrii (bylo przeladowanie)-ale to juz innna historia."Luk" pisze:Zawór upustowy zatkałem bo u mnie siłownika pneumatycznego nie ma , turbina jest bez cięgna i zmiennej geometrii łopatek . osiągnołem ciśnienie 1.1KP MAX i trzyma sie równo z obrotami . Kiedyś robilem przy dieslah wiem że są 3 rodzaje doładoa turbo od 0 do 0.5 i od 0.5 do2.5 a trzeci od 0.5 do 2.5 z ftryskiem wody lub alkoholu i niwiem jakie bo trzecie napewno nie.
wszedzie gdzie nie czytalem, zawsze, silnik 2,4jtd byl w systemie Common Rail i turbina o zmiennej geometrii, np: http://www.lancia-kappa.com/mambo/index ... mitstart=4
czy mozliwe zebys mial turbine od innego motoru? jak silnik zachowywal sie wczesniej, zawsze byl wolowaty? czy u ciebie, zawor wystepuje w kolektorze wydechowym, ktory nadmiar spalin, plynnie kieruje omijajac turbine?-jesli tak to czym jest sterowany- musi byc jakis silownik. pomijam rozwiazanie elektroniczne, stawiam na pnematyke. napisz cos wiecej: ktory rok produkcji etc, moze ktos cos bedzie wiedzial wiecej.
Kappa 2.4 jtd nie ma chyba zmiennej geometrii łopatek turbiny.Zmienna geometria występowała w tym silniku od 2001 roku kiedy to wprowadzono do "służby" wariant 140 konny...
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Wszystkie Jtd od 136 kM poprzez 140kM,150 kM miały turbiny ze zmienną geometrą łopatek