Na jakim rozmiarze jeździcie latem?
Moderator: stabraf
no własnie dlatego skłaniam się do 195, bo "sportowo" nie jeżdżę, cena jest przeciętnie 50-60zł na sztuce mniejsza no i w koleinach będzie lepiej... ale czekam na opinie, może zmienię zdanie"Kis79" pisze:a wiecie co.
Ja na lato mam 195/65/15 i smigalo sie dobrze. Nie czulem kolein
Na zime mam na stalowkach 205/60/15. ( kupilem z lybra ) i na nich odczuwam koleiny.
Mam identyczne wrazenia. Na 205 jezdzi sie duzo gorzej niz na 195. Choc wygladaja lepiej"Kis79" pisze:a wiecie co.
Na zime mam na stalowkach 205/60/15. ( kupilem z lybra ) i na nich odczuwam koleiny.
Potwierdzam"kartonik" pisze:Mam identyczne wrazenia. Na 205 jezdzi sie duzo gorzej niz na 195. Choc wygladaja lepiej"Kis79" pisze:a wiecie co.
Zimowe mam takie jak Ty, letnie mam 205/55/16 V (taki rozmiar jest bodajże zalecany do Lybry (do Intensy dawali 16 calowe felgi) - IMO to optymalny wybór. Zarówna trakcja jak i spalanie w normie - nie zauważyłem jakiś dramatycznych różnic w prowadzeniu auta (czy to w koleinach czy na autostradach) - a większe po prostu lepiej się prezentują na aucie"Toper" pisze:Mam teraz zimowe 195/65R15 V i nie powiem jeździ się OK, nawet w koleinach nie jest tak źle (od kiedy wymieniłem wahacze) ale nie pamiętam co było na felgach jak ją kupiłem...
no ba, w bmw mialem 225/45/17 ."Sebastian" pisze:Zimowe mam takie jak Ty, letnie mam 205/55/16 V (taki rozmiar jest bodajże zalecany do Lybry (do Intensy dawali 16 calowe felgi) - IMO to optymalny wybór. Zarówna trakcja jak i spalanie w normie - nie zauważyłem jakiś dramatycznych różnic w prowadzeniu auta (czy to w koleinach czy na autostradach) - a większe po prostu lepiej się prezentują na aucie"Toper" pisze:Mam teraz zimowe 195/65R15 V i nie powiem jeździ się OK, nawet w koleinach nie jest tak źle (od kiedy wymieniłem wahacze) ale nie pamiętam co było na felgach jak ją kupiłem...
bravomeksyk pisze:ciężko mi zrozumieć ludzi, którzy do swoich samochodów montują opony przeznaczone chyba tylko do rajdów po płaskim i suchym... szczególnie do Lancii Lybry, która na fabrycznych 195 i profilu 65 prowadzi się wyśmienicie...
nie zazdroszczę nikomu znalezienia się na 205 w koleinach, dodajmy jeszcze do tego trochę mokrej nawierzchni i nie będziemy wiedzieć, gdzie mamy koła... nie mówiąc o tym, że profil 60, jeśli nie doprowadzi do pęknięcia miski olejowej na wybojach to znacząco pomoże nam pogiąć alusy... nie mówiąc o odciskach na tyłku z powodu uzyskania komfortu podobnego do tego, jakim podróżują kierowcy Fiatów Siena
195 to naprawdę nie jest wąska opona i chyba na polskie drogi najbardziej optymalna do Lybry![]()