Lybra - jak zlać cały płyn chłodniczy
Lybra - jak zlać cały płyn chłodniczy
Szukam w "szukajce" i odpowiedzi nie ma - jaki jest patent na zlanie całego płynu? Obecnie układ zalany jest... czymś bez koloru i zapachu, podejrzewam, że wodą. Z chłodnicy i głowicy problemu nie ma, ale z bloku? Może go odessać jakimś przewodem? Tylko którym???
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Wacek
Odp: 1.9 jtd - jak zlać CAŁY płyn chłodniczy
Kolego szkoda Twoiego czasu i sil.Ja mialem taki sam dylemat. Podjedz do jakiejs hurtowni , tam maja takie ustrojstwo do sprawdzania jakosci plynu(zamarzania) i w razie czebo dolejesz koncentratu i problem masz z glowy.Nie mecz sie z tym cholernym plynem ,szkoda Twoich sil.Pozdrawiam.
Nie nie zgodzę się z Tobą. Punkt zamarzania to nie jedyny istotny parametr płynu chłodzącego. Bardzo ważne są inhibitory korozji, o których każdy zdaje się zapominać. A trwałość mają 2-3 lata.
Mam 17 letniego BXa turbodiesla. Dbam w miarę o niego. W zeszłym roku wymieniałem rozrząd z pompą wody. Po wyjęciu pompy zajrzałem do środka bloku i co? Wnętrze jak nowe! Absolutnie żadnego nalotu. Płyn wymieniany co 2 lata. Petrygo zresztą.
Mam 17 letniego BXa turbodiesla. Dbam w miarę o niego. W zeszłym roku wymieniałem rozrząd z pompą wody. Po wyjęciu pompy zajrzałem do środka bloku i co? Wnętrze jak nowe! Absolutnie żadnego nalotu. Płyn wymieniany co 2 lata. Petrygo zresztą.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Można wypchnąć resztkę płynu sprężonym powietrzem podając go przez zbiorniczek wyrównawczy i jeden z przewodów idący do nagrzewnicy.
Najwięcej spłynie po odpięciu dolenego węża z chłodnicy i wymontowaniu pompy wody - przy okazji wymiany rozrządu i pompy - trzeba spuszczać na otwartym zaworze nagrzewnicy ....
Spuściłem płyn przez chłodnicę, nalałem nowego i za czas jakiś powtórzę operację. Myślę, że efekt będzie zadowalający.
Rozrząd zrobię dopiero w przyszłym roku, a po drodze zima
Przy okazji - to coś w moim układzie okazało się być jakąś substancją inna niż woda - być może glikol, tyle że czysty (bezbarwne to jest) - miesza się z Petrygo.
Rozrząd zrobię dopiero w przyszłym roku, a po drodze zima

Przy okazji - to coś w moim układzie okazało się być jakąś substancją inna niż woda - być może glikol, tyle że czysty (bezbarwne to jest) - miesza się z Petrygo.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Odp: Lybra - jak zlać cały płyn chłodniczy
Odkopie ten temat.
Mam Liberke serwisowaną tylko w ASO do tej pory i mam jakis jasny płyn koloru przezroczystego czy możliwe że jest to woda? Jak stoję w korku to temp rośnie do 100 paru stopni. Boje sie żeby coś się nie stało. Tym bardziej jest to pilne że jede na GP Węgier a tam korki pewnie będą i to spore. bardzo proszę o odpowiedz co się leje w ASO do chłodnic
Mam Liberke serwisowaną tylko w ASO do tej pory i mam jakis jasny płyn koloru przezroczystego czy możliwe że jest to woda? Jak stoję w korku to temp rośnie do 100 paru stopni. Boje sie żeby coś się nie stało. Tym bardziej jest to pilne że jede na GP Węgier a tam korki pewnie będą i to spore. bardzo proszę o odpowiedz co się leje w ASO do chłodnic

Prosty test.
Weź na palec tego płynu i językiem spróbuj.
Jeżeli jest słodki posmak to płyn jeżeli taki nijaki to tylko dolewka płynu była, jeżeli bez smaku to wiadomo.
Nie bój się nie otrujesz się
Weź na palec tego płynu i językiem spróbuj.
Jeżeli jest słodki posmak to płyn jeżeli taki nijaki to tylko dolewka płynu była, jeżeli bez smaku to wiadomo.
Nie bój się nie otrujesz się

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
U mnie na naklejce pod maską mam napisane, że w układzie chłodniczym powinno być niebieskie paraflu.
A mój płyn chłodniczy jest tak qrewsko gorzki, że nie radzę nikomu go próbować.
Jak zmieniałem zaworek do odpowietrzania to mi to cholerstwo wywaliło otworem i miałem jego smak cały dzień w ustach.
Nie wiem jak te dyfteryty spod monopolowych mogą takie wynalazki pić (Petrygo, Borygo itp płyny chłodnicze)
Jak zmieniałem zaworek do odpowietrzania to mi to cholerstwo wywaliło otworem i miałem jego smak cały dzień w ustach.
Nie wiem jak te dyfteryty spod monopolowych mogą takie wynalazki pić (Petrygo, Borygo itp płyny chłodnicze)
Może to być z temperaturą, bowiem glikol jest lepszym przewodnikiem ciepła niż woda...Ciechu pisze:Odkopie ten temat.
Odżałuj pięć dych i wymień. Polecam Petrygo.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Skontaktowałem się w ASO podobno jest to paraflu koncentrat który jest przezroczysty właśnie.
Ja nie ogarniam tych płynów Paraflu. W instrukcji piszą o Paraflu Up, który jest różowy, na zbiorniczku naklejka mówi o Paraflu niebieskim - bo nawet taki jest korek a ASO zalewa biały. Kolor ponoć nie jest obojętny - nie można mieszać różowych i niebieskich płynów.
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,