Kappa - Komunikat "Błąd sterowania silnikiem"
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - Komunikat "Błąd sterowania silnikiem"
Witam wszystkich bardzo serdecznie od roku jestem właścicielem kappy 2,4jtd z 2000r. kombi, auto przy spokojnej jeździe sprawuje sie super jednak po przekroczeniu 150 km/h wyskakuje komunikat o błędzie sterowania silnikiem, taki komunikat pojawia się równiez w momencie gwałtownego przyśpieszania, czyli po zwiększeniu sie obrotów, jednak jak jeżdzę spokojnie wszystko jest super, Ze względu na bezpieczeństwo auta staram się uwazać by nie jezdzić powyżej tych 150km/h . Proszę o PORADY jaka moze być przyczyna takiego komunikatu, i co należy naprawić. Uprzejmie prosze o podpowiedzi. 

- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Odp: komunikat Bład sterowania silnikiem
Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
- bialy-murzyn
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
typowa sprawa podobno
u mnie jednak po 22 tys. na benzynie i teraz po 3000 na gazie nie widziałem jeszcze nigdy tego komunikatu - jest to Kappa 2.0 bez turbo z 95 r.
pewnie jak się coś lekko podpsuje to i wyskoczy, ale to nie jest jak widać reguła : >
u mnie jednak po 22 tys. na benzynie i teraz po 3000 na gazie nie widziałem jeszcze nigdy tego komunikatu - jest to Kappa 2.0 bez turbo z 95 r.
pewnie jak się coś lekko podpsuje to i wyskoczy, ale to nie jest jak widać reguła : >
nie powiemy ci jak to naprawic ,bo bedziesz jezdzil szybciejmarcelin80 pisze: Ze względu na bezpieczeństwo auta staram się uwazać by nie jezdzić powyżej tych 150km/h . Proszę o PORADY jaka moze być przyczyna takiego komunikatu, i co należy naprawić. Uprzejmie prosze o podpowiedzi.

chyba ,ze zaczniesz jezdzic do 150 ze wzgledu na bezpieczenstwo ... nasze
a komunikat wyskakuje ,bo kapiszon wie ,ze jedziesz za szybko i daje ci do zrozumienia ,ze : "kupiles diesla ,zeby oszczedzac"

sory za offtop - nie wiem co to moze byc ,ale najpewniej cos zwiazanego z zasilaniem w paliwo lub z doladowaniem
gdy pojawialo sie to u mnie, rowniez w podobnej sytuacji, powodem byla przycinajaca sie kierownica zmiennej geometrii łopatek turbiny (typowy przyklad przeladowania). nie musi byc to pewniak, jednak prawdopodobienstwo tej usterki jest duze.
Odp: Kappa - Komunikat "Błąd sterowania silnikiem"
miałem dokładnie ten problem posiadam kappe 2.4 jtd z 98 roku i jeździłem z nią po wielu warsztatach panowie kasowali i za tydzień znowu byłem u nich bo problem nie znikł a kasy ubywało
w końcu postanowiłem raz a dobrze się rozprawić z ta usterka
sa 2 sposoby
jeden to wymienić regulator ciśnienia paliwa ,
drugi to wstawic autko do serwisu na komupetrowy zabieg regulacji
w 1 i 2 przypadku koszt 500 pln maxymalnie
ja wybrałem oba zabiegi naraz i jeżdze w trasy po 3 tysiące kilometrów bez zmartwienia
wydałem 450 na regulator i 500 na eliminacje wszystkich usterek w komputerze
system control engine failure to najbardziej przykry komunikat w kappie
w końcu postanowiłem raz a dobrze się rozprawić z ta usterka
sa 2 sposoby
jeden to wymienić regulator ciśnienia paliwa ,
drugi to wstawic autko do serwisu na komupetrowy zabieg regulacji
w 1 i 2 przypadku koszt 500 pln maxymalnie
ja wybrałem oba zabiegi naraz i jeżdze w trasy po 3 tysiące kilometrów bez zmartwienia
wydałem 450 na regulator i 500 na eliminacje wszystkich usterek w komputerze
system control engine failure to najbardziej przykry komunikat w kappie
W moim przypadku ten komunikat powodowala padnieta sonda lambda - nowa juz zamowiona 

~Lancia KAPPA 2.0 20V (145 KM)
-
- Klubowicz
Witam. W mojej kappie wyswietla się ten sam komunikat ale po odpaleniu silnika- jest to model 2,4 tds. Po paru minutach gaśnie. Nic się nie dzieje. W najbliższym czasie chcę się zabrać za ten temat i wyjaśnić przyczyny.
- bialy-murzyn
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
ja przez 7000 na lpg nie mialem tego komunikatu a teraz mam go caly czas i nie zwracam na to uwagi - te modele tak mają : >
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Ten komunikat może ( i reguły tak jest ) wskazywać właściwie na dowolną awarię silnika. Trzeba założyć że jest to odpowiednik czerwonej czy żółtej " marchewy" w innych autach. Wskazuje po prostu - Udaj się do serwisu celem zdiagnozowania usterki. Odpowiednia diagnoza inteligentnego diagnosty powinna naprowadzić na rejon usterki i wtedy można szukać. Teraz to możemy sobie pogdybać .
Te modele tak nie mają, jak jest źle ustawiona instalka gazu to zawsze tak będzie.bialy-murzyn pisze:ja przez 7000 na lpg nie mialem tego komunikatu a teraz mam go caly czas i nie zwracam na to uwagi - te modele tak mają : >
- bialy-murzyn
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
i mam jechać i badać czy jakaś błachostka wywala komunikat jak na benzynie nie ma tego komunikatu a samochód jeżdzi bez problemów - jak ktoś lubi to OK, ja nie mam zamiaru do auta dokładać ani złotówki - a ten cały infocenter to na prawdę trzeba traktować z przymrużeniem oka jak się nie jest mechanikiem lub nie ma się na mechanikę czasu : >
ot taki dodatek to jest, którego mogłoby wogóle nie być : >
ot taki dodatek to jest, którego mogłoby wogóle nie być : >
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Super podejście masz. Twój wybór. Ale potem przy sprzedaży masz zamiar napisać, że samochód jest zadbany, serwisowany, stan igła?bialy-murzyn pisze: ja nie mam zamiaru do auta dokładać ani złotówki - a ten cały infocenter to na prawdę trzeba traktować z przymrużeniem oka jak się nie jest mechanikiem lub nie ma się na mechanikę czasu : >
PS. A co z wymianą olejów, filtrów? Toż to więcej jak 1 zł kosztuje. Nie życzę nikomu samochodu po Tobie.
- bialy-murzyn
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
zbaczamy z tematu, ale napiszę, że Kappa warta jest marne pieniądze a super dbanie o Kappę nie mając dobrych kontaktów to jest ciągłe wtapianie sporych pieniędzy
ja swoją wyceniam teraz z dość świeżym LPG na nie więcej jak 5000 zł a i to pewnie nie dostanę, a za zadbaną dostałbym 5500 zł, więc się nie opłaca
co do tematu to to sterowanie silnikiem czy coś nie przeszkadza dopóki wóz jeździ więc jest spoko
ja swoją wyceniam teraz z dość świeżym LPG na nie więcej jak 5000 zł a i to pewnie nie dostanę, a za zadbaną dostałbym 5500 zł, więc się nie opłaca
co do tematu to to sterowanie silnikiem czy coś nie przeszkadza dopóki wóz jeździ więc jest spoko