Głośniki do Lanci LYBRY - prosze o poradę

grzechu9500
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Grzegorz

Głośniki do Lanci LYBRY - prosze o poradę

Post autor: grzechu9500 » 29 kwie 2009, 14:11

Witam Klubowiczów, mam do Was pytanie pewnie temat już się pojawiał na forum, ale jestem nowym klubowiczem i nie bardzo wtajemniczałem się jeszcze w to forum, dlatego wybaczcie. Otóż mam pytanie posiadam Lancie Lybre kombi 1,9 jtd i nie posiadam niestety zestawu BOSE, dlatego chciałem zapytać czy można wymienić te seryjne głośniki na lepsze i czy jakość dzwięku się poprawi czy też nie, jeśli nie to chciałem zapytać czy można podłączyć do zmieniarki może subwoofer tzn. czy jest tam jakieś wyjście na podłączenie subwoofera, chodziłoby mi o proste rozwiązanie jeśli takie istnieje jeśli chodzi o podłączenie troszke lepszego dzwięku. Prosze napiszcie jak to można rozwiązać lub dajcie namiary gdzie można podjechać takie coś zrealizować. Dzięki.

Awatar użytkownika
maki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Głośniki do Lanci LYBRY - prosze o poradę

Post autor: maki » 29 kwie 2009, 16:54

co do podłączenia lepszych głośników, to efekt zawsze się poprawi ;) nie wiem czy można podłączyć subwoofer do zmieniarki, w każdym bądź razie nie słyszałem o takich cudach (ale mogę się mylić bo nie zgłębiałem tematu). Wiem natomiast, że nawet jest taka opcja to nie poprawi ona dźwięku w aucie...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 27 maja 2009, 23:24

Nie badzmy az takimi pesymistami;) ja mialem na poczatku zwykle audio w lybrze i przy innej seryjnej konkurencji nie bylo zle:)
Mozna podlaczyc subwoofer ale nie do zmieniarki tylko do radia, z tylu sa wejscia mini iso, czyli 3 kostki polaczone w jedna, kup na allegro zolta wtyczke, w niej znajduja sie wyprowadzone chinche i bez problemu podlaczysz 2 wzmaki:)
Nie jestem tego pewien ale z kilku postow na forum wywnioskowalem ze w wersji z Bose, tweeter jest zamontowany na glosniku srednio-niskotonowym u dolu drzwi, zas u mnie w zwyklym systemie tweeter byl orginalnie przy klamce, czyli w lepszym miejscu, skad taka roznica?? i czemu bose poszedl zla droga?? tego nie wiem, wiem tyle ze jak dasz suba to dzwiek bedzie glebszy, na radykju zmniejszysz basy i odciazysz przednie glosniki co powinno dac oczekiwany efekt:)

krupkin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: krupkin » 28 maja 2009, 0:34

współosiowo - jest to jeden ze sposobów uzyskania lepszej stereofonii (opóźnienia fazowe mniejsze), vide KEF UNI-Q. chociaż w aucie... mocno dyskusyjna sprawa (nic nie zastąpi korektora fazy)

Awatar użytkownika
maydayns
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: maydayns » 28 maja 2009, 10:34

krupkin pisze:współosiowo - jest to jeden ze sposobów uzyskania lepszej stereofonii (opóźnienia fazowe mniejsze), vide KEF UNI-Q. chociaż w aucie... mocno dyskusyjna sprawa (nic nie zastąpi korektora fazy)
Zgadza sie, no wlasnie w aucie to sie ma nijak, jak wiesz sopran jest kierunkowy w tym przypadku gra kierowcy i pasazerowi w nogi przez co scena jest troszke skopana (moze nawet calkiem), chyba troche przekombinowali:)

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 28 maja 2009, 10:44

Jesli chcesz dobrowadzić do bogatszego, ale jednak oryginału, to proszę:

link nr 1
link nr 2

Skontaktuj się też z forumowiczem "teemka", on miał Lybrę na części, może ma jeszcze BOSE do sprzedazy.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”