Kappa-Klimatyzacja
Kappa-Klimatyzacja
Witam!
Mam pytanie co do klimatyzacji.
Ostatnio nabiłem klime no i dalej wieje niezbyt zimne powietrze .Nieraz tez wydobywa sie nieprrzyjemny zapach.Z czym może to być zwiazane i czy droga moze byc taka naprawa klimatyzacji?
Mam pytanie co do klimatyzacji.
Ostatnio nabiłem klime no i dalej wieje niezbyt zimne powietrze .Nieraz tez wydobywa sie nieprrzyjemny zapach.Z czym może to być zwiazane i czy droga moze byc taka naprawa klimatyzacji?
Odp: Kappa-Klimatyzacja
Może parownik jest zapchany, objawy mogłyby na to wskazywać.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)
A gdzie dokładnie znajduje się taki parownik?
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
To że brzydko pachnie i nie chłodzi to raczej dwa różne powody. Może na początek warto obejrzeć i/lub wymienić filtr przeciwpyłkowy. Podejrzewam że trzeba będzie przeprowadzić akcje odgrzybiania i dezynfekcji układu klimy. Można to zrobić samemu ogólnodostępnymi materiałami ( efekt nie zawsze nas niestety zadowala) lub poddać auto np. ozonowaniu a to z reguły załatwia problem smrodku na dłuższy czas. Jak znajdziesz filtr przeciwpyłkowy to znajdziesz również parownik czyli chłodniczkę która chłodzi powietrze. Na to że klima słabo chłodzi to niestety nie da się jednoznacznie odpisać. Począwszy od zapchanego wspominanego filtru powietrza poprzez zużytą sprężarkę, uszkodzony lub zapchany zawór rozprężny, zużyty osuszacz, uszkodzone sterowanie klapami powietrza aż do niewłaściwego poziomu czynnika w układzie.
Zacznij od filtru przeciwpyłkowego bo to zrobisz sam, reszta pozostaje raczej dobra firma zajmująca się naprawami klimatyzacji a nie tylko nabijaniem układu. Pomierzą ciśnienia , temperatury i będziesz wiedział na czym stoisz.
Zacznij od filtru przeciwpyłkowego bo to zrobisz sam, reszta pozostaje raczej dobra firma zajmująca się naprawami klimatyzacji a nie tylko nabijaniem układu. Pomierzą ciśnienia , temperatury i będziesz wiedział na czym stoisz.
A gdzie znajduje sie w kappie ten filtr przeciw pyłkowy ?
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Straszna lenia z Ciebie. Na forum było już tyle razy. Filtr jest pod maską silnika centralnie na podszybiu. Trzeba odkręcić zaślepkę, dla wygody jeszcze osłonkę przekaźników i bezpieczników. Dwa wkręty i filtr wyjmujesz do góry. Jak nie wiesz gdzie jest to już tam Ci pewnie kwiatki rosną. Nie muszę dodawać że jak będzie bardzo brudny lub go nie będzie wcale to trzeba wyssać lub wydmuchać śmieci z komory filtra przed założeniem nowego. Uwaga : były dwa rodzaje - rozmiary filtra. Zmiana była w 1996 roku więc dobrze trzeba sprawdzić.
No wlasnie kupilem preparat do odgrzybiania i spryskalem tam wszystko a filtr to jeden wielki syf .Zamowilem wlasnie nowy jutro bedzie mam nadzieje ze teraz bedzie wszystko Ok. Dzieki wielkie za pomoc!!!
Witam!
Dla zainteresowanych podaję symbol filtra pasującego do kappy 2,020V rocznik 97(ten większy)
Filtr jest od opla omegi "B".WF Sędziszów symbol WA61-306 (węglowy)
zamienniki- Filtron K1078A,MANN CUK3037,Opel 1808614.
o ile to dla prawdziwych lancistów nie dyshonor,to ja za WF Sędziszów do omegi dałem 30zł,w tym samym sklepie sędziszowski do kappy 70zł...
pozdrawiam
Dla zainteresowanych podaję symbol filtra pasującego do kappy 2,020V rocznik 97(ten większy)
Filtr jest od opla omegi "B".WF Sędziszów symbol WA61-306 (węglowy)
zamienniki- Filtron K1078A,MANN CUK3037,Opel 1808614.
o ile to dla prawdziwych lancistów nie dyshonor,to ja za WF Sędziszów do omegi dałem 30zł,w tym samym sklepie sędziszowski do kappy 70zł...
pozdrawiam