Lybra - kłopot z klimą

MIQS POZNAN
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - kłopot z klimą

Post autor: MIQS POZNAN » 02 cze 2009, 19:49

Witam Od niedawna mam Lybre 1.9 JTD,mam problem z klima-nie dzila ma ogrzewanie od strony kierowcy. PO stronie pasazera jest ok ciepelko a u kierowcy zimne powietrze. aaaaa i nie dziala nadmuch na tyl auta -wyloty pod siedzeniami. Prosze o porade i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 20:06 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zmiana tematu zgodnie z regułami forum

rw73rw

Odp: klopot z klima

Post autor: rw73rw » 02 cze 2009, 21:06

:link: użyj też opcji szukaj jest tu dużo na ten temat sprawdz też moje posty pozdrawiam

Grzes

Odp: Lybra - klopot z klimą

Post autor: Grzes » 02 cze 2009, 22:20

jeśli nie działa na tył to musisz wyjąć tylną kratke napewno się zacieła klapka od domykania
Lybra 2.4 jtd. 99r

MIQS POZNAN

Post autor: MIQS POZNAN » 04 cze 2009, 15:53

Dzieki za podpowiedzi. Troche cyram grzebac sam ale pomysle bo z tego co znalazlem w postach moze byc kilka opcji tego :?:

Doodik
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Doodik » 04 cze 2009, 16:18

Nie będę zakładał osobnego tematu,

Zapytam w tym, czy ktoś orientuje się ile gram czynnika wchodzi do układu klimatyzacji do Lybry ??
Jutro jadę na serwis klimy a tam mają koszt czynnika za kazde 100g stąd chciałem wiedzieć ile go prawidłowo powinno być.

MIQS POZNAN

Post autor: MIQS POZNAN » 06 cze 2009, 22:50

hej Grzes-wyjolem kratke ale zadnej klapki tam nie ma 8-O

rw73rw

Post autor: rw73rw » 06 cze 2009, 23:12

cześć. Grześ pewnie miał na myśli ten nawiew za ręcznym hamulcem , nawiewy pod fotelami są razem z nawiewami na nogi kierowcy i pasażera a nimi steruje silniczek, dzisiaj rozebrałem całą konsolę przednią wraz z tunelem ,mi też dmucha zimne na kierowcę, a ciepłe na pasażera, problem będzie z silniczkiem od mieszadełek nagrzewnicy ale dostać się tam to istny koszmar

MIQS POZNAN

Post autor: MIQS POZNAN » 07 cze 2009, 0:07

Tak tez pomyslalem ze problem jest gdzie indziej. Czesc rw73rw ,czytalem na postach co nieco i faktycznie dostanie sie tam to nie lada wyczyn-a do tego jestem nerwus :x . zycze powodzenia i podpowiedz krok po kroku jak to zrobic. Pozdro

rw73rw

Post autor: rw73rw » 09 cze 2009, 13:27

dzisiaj zawiozłem auto do serwisu obejrzeli, posprawdzali : cenzura : padnięta nagrzewnica-zatarte mieszadełka i spalony przez to silniczek od rozdziału powietrza,za robociznę zaoferowali 650zł. plus części ale ceny nowej nagrzewnicy wraz z silniczkiem nie powiedzieli, pozostało poszukać na własną rękę bo za tą usługę to chyba lekko przesadzili

dudekken

Post autor: dudekken » 09 cze 2009, 16:10

Nie przypominam sobie aby ktokolwiek na forum wymieniał nagrzewnicę w Lybrze, na pewno jest to kwestia jedynie samych silniczków sterujacych rozdzialem powietrza, a ich wymianę ostatnio ktoś nawet ładnie opisał.

MIQS POZNAN

Post autor: MIQS POZNAN » 09 cze 2009, 17:39

zgadzam sie z dudekken-em,watpie w padnieta nagrzewnice-wtedy by wcale nie bylo cieplego powietrza. To raczej silniczki

-- 09 Cze 2009, 18:05 --

aaaaaaaaaaaaa rw73 moja rada odpusc sobie ten serwis ,TO NACIAGACZE

rw73rw

Post autor: rw73rw » 09 cze 2009, 19:49

witam . że w serwisach naciągają to już wiem, właśnie skończyłem montaż silniczków ,po stronie kierowcy udało się naprawić teraz ładnie reaguje na zmiany temp. rozebrałem silniczek i nasmarowałem od nowa ,po stronie pasażera silniczek też ruszył lecz się zacina są wyrobione zębatki trzeba będzie kupić nowy a co do nagrzewnicy to wszystkie cięgna pracują lekko , sorki że nie mam zrobionych zdjęć ale nie dorobiłem się jeszcze cyfrówki a z komórki jest za ciemno . wymiana silniczka od strony kierowcy jest tylko jeden tak na wysokości szufladek z napojem i na dokumenty nie jest aż tak trudna trzeba się położyć i w miarę idzie lecz silniczek od strony pasażera to koszmar jest na tej samej wysokości ale mocno zabudowany ciężko założyć go z powrotem a co do tych śrubek to nie są na klucz 5 bo za mały a 6 za duży jakieś nietypowe ja odkręcałem szczypcami odkręcałem tylko po dwie z trzeciej idzie zsunąć teraz czeka mnie montaż tapicerki i to by było na razie tyle pozdrawiam

MIQS POZNAN

Post autor: MIQS POZNAN » 09 cze 2009, 20:05

;) dzieki. Teraz moze znajde w wekend troche czasu to tez sie za to zabieram,sprawa jest o tyle ulatwiona ze bede korzystal z Waszych podpowiedzi. Dzieki i pozdro

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 10 cze 2009, 21:39

Czytam sobie wasze posty i wychodzi na to ,że ja mam ten sam problem u mnie podczas pracy klimy od strony pasazera leci chłodzik a na mnie wali żar jak z pieca to chyba podobna sytuacja jak u was.Czy trzeba rozebrać panel klimy żeby zobaczyć co z silnikiem z prawej strony?,czy wystarczy rozebrać kratkę od nawiewu przedniego,szuflady .Gdzie dokładnie szukać tego silnika?
Mam już dość suszenia głowy przez żonke muszę to w końcu naprawić bo nie można jeździć.proszę o dokładny opis czynności dobre było by kilka fotek.
Pozdro

rw73rw

Post autor: rw73rw » 10 cze 2009, 22:06

witaj ,tu masz link jak rozebrać przednią konsolę:link: pliki są spakowane lub ściągnij z poczty leśnego83 bez jej demontażu się nie obędzie przeczytaj mój post opisałem tam gdzie znajdują się owe silniczki pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”