Kappa - rolety tynej szyby

bartez
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Kappa - rolety tynej szyby

Post autor: bartez » 28 cze 2009, 12:41

Witam,

Mam pytanie jak dostać się do mechanizmu rolet tylnej szyby ponieważ jedna nie chce mi się samoczynnie zwijać.
Zwinąłem ją recznie ale włożyłęm tylko dwa palce przez otwór który służy dostępowi do górnego światła stopu :). Ale nie wiem jak się tam dostać aby naprawić sobie ten mechanizm.
Czy demontuje się jakoś tylną półkę czy jakoś od strony bagażnika mam się tam dostać?

Z góry dziękuje za pomoc.
Bartez

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Odp: Kappa - rolety tynej szyby

Post autor: D1 » 29 cze 2009, 8:43

Musisz zdemontować tylną kanapę i od jej strony masz dostęp do tylnej półki. Demontujesz głośniki i odkręcasz półkę. Dodatkowo od strony komory bagażnika półka też jest mocowana, więc tam też odkręcasz ;)
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 29 cze 2009, 14:32

Trochę roboty z tym jest - najprawdopodobniej spadła ci sprężyna od zwijacza, albo się rozleciała ta spręzyna.

bartez
Kontakt:

Post autor: bartez » 30 cze 2009, 12:53

Dzięki, dzis spróbuję się dostać to tego mechanizmu. Mam nadzieję, że odręki mi sie uda to zrobić :)
Bartez

Awatar użytkownika
sam_go
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sam_go » 06 lip 2009, 22:49

I co? naprawiłeś?
Może jeszcze zdjęcia porobiłeś? Pisz, bo roleta do roboty, a manuala ni ma.

bartez
Kontakt:

Post autor: bartez » 10 lip 2009, 12:10

witam,

Roleta zrobiona. Ale babraniny było troszke. Aby to proste paskudztwo naprawić trzeba całą półkę tylnią zdjąć. A żeby ja zdjąć napierw trzeba opracie kanapy zdemontować. Wieć troszke się nagrzebałem ale poszło.

Zdjeć żadnych nie mam :( i żałuje, że nie wziołem aparatu. Myslełem, że bedzie łatwo, szybko i przyjemnie, a troszke czasu spędziłem na tym.

Jak będzie jakaś potrzeba moge postarać się krok po kroku opisać ale bez zdjęć.
Bartez

Awatar użytkownika
sam_go
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: sam_go » 13 lip 2009, 22:00

Ano potrzeba jest, więc prośba abyś opisał to na ogólnym, coby dla potomnych zostało.
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
kleyo24
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kleyo24 » 15 lip 2009, 13:04

To jakas epidemia...też mam z tym problem :|

tomasz_k
Kontakt:

Post autor: tomasz_k » 07 sie 2009, 11:32

Dokladnie u mnie to samo z tym ze ja mam jeszcze ulamany uchwyt od rolety i tak jej nie zaczepie ... ;/ ale robie juz te rolety miesiac i jak tylko zobacze poczatek pracy to chwyce za aparat ;D:D
Lancia Kappa '95 2.0

bartez
Kontakt:

Post autor: bartez » 11 sie 2009, 9:59

Witam,
Poniżej przedstawiam pokrótce demontaż tylnej półki w Kappie sedan w celu naprawy rolety. Nie mam zdjęć, ponieważ nie miałam aparatu bo myślałem, że to będzie łatwo i przyjemnie.
Mam nadzieję, że niczego nie pominę bo troszkę już minęło czasu a i na głowie ostatnio sporo spraw mam i coś mogło się ulotnić :). Może się zdarzyć, że jakiejś śruby trzymającej nie ująłem w opisie więc bądźcie ostrożni, żeby przypadkiem czegoś nie połamać.

Potrzebne będą:
- klucze nasadowe
- śrubokręt krzyżakowy
- klej ? gęsty (nie ?kropelka? czy superglu) ja użyłem jakiegoś uniwersalnego kupionego w castoramie za ok. 3 zł :)

1) Żeby nie było za łatwo, najpierw trzeba zdemontować oparcie kanapy. Opis demontażu kanapy został przedstawiony przy praniu tapicerki siedziska. Ale pokrótce, najpierw wyszarpujemy siedzisko od strony oparcia. Ja tylko siedzisko podniosłem do góry pod pewnym kątem tak aby był dostęp do dwóch śrub które trzymają oparcie kanapy. Odkręcamy je (powinny być dość mocno dokręcone) i wysuwamy oparcie do góry.
2) Po wysunięciu oparcia kanapy, mamy już pewien dostęp do półki. Musimy teraz wyciągnąć zaślepki plastikowe które trzymają półkę. Ja użyłem do tego małego śrubokręta płaskiego. Na szczęście, żaden mi nie pękł.
3) Następnie ściągamy pokrywę głośników. Wyszarpujemy ją do góry. Można tez podważyć śrubokrętem. Tam powinna pojawić się w rowku śruba (główka na krzyżaka), którą odkręcamy. Po odkręceniu wyciągamy zabudowane głośniki powolutku i odczepiamy od nich okablowanie.
4) Teraz powinniśmy już powoli wyciągnąć całą półkę. Ale ostrożnie. Najpierw też musimy lekko ja podnieść i odłączyć światło STOP. Po tym wszystkim staramy się już wyciągnąć półkę. Ona na bokach osadzona jest na takich ?ślizgaczach?. Jeden ślizgacz jest podczepiony do półki i zahacza się o podszyciu bocznym a druga znajduje się na podszyciu bocznym i półka tam zahacza się o ten ślizg. Po tym całym zabiegu mamy półkę całą na zewnątrz.
5) Powinny tam być gąbki tłumiące przyklejone które będą nam utrudniały dostęp do rolety. To je delikatnie odrywamy i po skończonej pracy przyklejamy je ponownie ?.
6) U mnie metalowy drut wyskoczył z trzymania, wiec nakręciłem go i włożyłem w to trzymadełko. Mogłem to podkleić troszkę klejem, żeby w przyszłości nie wyskoczyło. Ale jak wyskoczy to teraz zdjęcia porobię :)

Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem. Szkoda, że zdjęć nie zrobiłem ale tak jak wcześniej myślałem, że naprawa pójdzie szybciej.

Jeśli opis okaże się przydatny to proszę go przekleić w odpowiednie miejsce.
Bartez

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”