Kappa - szyba sie nie zatrzymuje

tuskun
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - szyba sie nie zatrzymuje

Post autor: tuskun » 28 cze 2009, 13:28

Witam, mam taki problem: szyba z tyly przy zamykaniu sie nie zatrzymuje, silnik pcha caly czas do gory i przeskakuja zebatki. Wie ktos moze co powinno ja zatrzymac? Przekaznik? Jak tak to gdzie on jest? A moze cos innego.

pozdrawiam

Codee

Odp: Kappa - szyba sie nie zatrzymuje

Post autor: Codee » 28 cze 2009, 17:33

to jest tzw. "szczególny przypadek" - wiele powodów może być
żeby to obczaić trzeba rozebrać bo może czujnik padł, zwarcie się zrobiło na silniku.
Może to być usterka którą po rozebraniu sam usuniesz bez kosztów ! ! !

A co tylko Ci zamyka czy otworzyć możesz a jak zamykasz to się nie zatrzymuje?

tuskun

Post autor: tuskun » 30 cze 2009, 12:20

Wszystkie dzialaja prawidlowo, prawa z tylu jak sie otwiera to sie zatrzyma, ale przy zamykaniu sie nie zatrzymuje, silnik pcha i strzelaja zebatki :/

Mam rozebrac silnik? Tam jest ten czujnik? Bo przeciez cos musi wylaczyc silnik w odpowiednim momencie. Myslalem ze jest jakis czujnik, ktory w pewnym momencie aktywuje szyba i silnik staje, ale macalem tam wszystko i jedyne przewody jakie tam ida, ida do silnika. I dziwne jest to ze to tylko dwa przewody, czyli zasilajace.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 30 cze 2009, 13:17

Kurde coś mnie sie zdaje, że tam jest stycznik, kóry powoduje odcięcie zasilania na silniczku od podnośnika - tylko nie mogę sobie uprzytomnić teraz jak to wygląda.

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Post autor: D1 » 30 cze 2009, 13:48

tuskun pisze:Wszystkie dzialaja prawidlowo, prawa z tylu jak sie otwiera to sie zatrzyma, ale przy zamykaniu sie nie zatrzymuje, silnik pcha i strzelaja zebatki :/

Mam rozebrac silnik? Tam jest ten czujnik? Bo przeciez cos musi wylaczyc silnik w odpowiednim momencie. Myslalem ze jest jakis czujnik, ktory w pewnym momencie aktywuje szyba i silnik staje, ale macalem tam wszystko i jedyne przewody jakie tam ida, ida do silnika. I dziwne jest to ze to tylko dwa przewody, czyli zasilajace.
Tylne szybki w mojej K działają tylko i wyłącznie podczas przytrzymywania guzika do podnoszenia/opuszczania. Jeżeli podnosi się i nie zatrzymuje po zwolnieniu guzika, to może masz go po prostu zepsutego - nie rozłącza napięcia. Przełóż z innych drzwi i sprawdź ;) .
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 30 cze 2009, 13:50

No dokładnie - w Kappie w tylnych drzwiach nie ma funkcji AUTO.

tuskun

Post autor: tuskun » 02 lip 2009, 17:29

Ale mi nie chodzi o funkcje AUTO. Trzymam przycisk, szuba sie zamyka i jak sie zamknie powinna sie zatrzymac nawet jak trzymam przycisk dalej. Lewa sie zatrzymuje i prawa tez sie zatrzymywala, ale teraz nagle przestala. Przy trzymanym przycisku silnik caly czas ja pcha. Pozniej jak jest zamknieta i znowu nacisne zamykanie to slychac tylko zalaczenie i od razu odlaczenie silnika, tak jest w dobrze dzialajacej, bo moja prawa bedzie sie pchala dalej i beda strzelaly zebatki :(

-- 06 Lip 2009, 11:18 --

Nikt nie wie, co zatrzymuje ta szybe??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”