Lybra - wentylator
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - wentylator
Witam posiadam lybre 2.0 trzy tyg temu założyłem gaz. Od kilku dni włącza się wentylator nawet jak silnik jest zimny. Po pewnym czasie wraca do normy. Dzisiaj doszło do tego falowanie silnika na obrotach i po pewnym czasie też wraca to do normy ale czasami się powtarza schemat. Był wymieniany płyn w chłodnicy niestety na wodę bo akurat awaryjna sytuacja wystąpiła ale dwa tyg temu i nie było problemu. W czym może leżeć przyczyna? Dzięki i pozdrawiam.
Odp: lancia lybra wentylator
A układ dobrze odpowietrzony ??
Problem może leżeć w czujniku temperatury bo to on podaje informacje do ECU o uruchomieniu wentyla. Miałem identycznie tyle że w JTD, wymieniłem termostat na nowy z czujnikiem i wróciło do normy. Poza tym nie powinieneś jeździć na wodzie i czym prędzej wymień na płyn bo możesz zagotować silnik, 90st na płynie nie robi żadnego wrażenia i zachowuje się wtedy zupełnie normalnie, natomiast woda w tej temperaturze zaczyna się gotować.
-
Odpowietrzony chyba dobrze i to dwa razy. Problem pojawił się po dwóch tyg od pierwszego odpowietrzenia. No właśnie też tak myśleliśmy ze znajomymi, że to może być termostat lub czujnik. A jakie przybliżone koszty mnie czekają? Dzięki panowie bo już trochę mnie nerwy zjadają, pozdrowionka.
witam,
ostatnio wymienialem termostat w 2,4 jtd. Jego koszt to okolo 120zl + wymiana.
Moge polecic sklep Lancia Team w Lodzi - maja jedne z najnizszych cen dla tego elelementu.
W ostatecznosci mozna sie pokusic o samodzielna wymiane, ktora nie jest zbyt skomplikowana, trzeba miec narzedzia, troche czasu i zapalu. Mnie wymiana kosztowala 50zl.
pozdrawiam,
M
ostatnio wymienialem termostat w 2,4 jtd. Jego koszt to okolo 120zl + wymiana.
Moge polecic sklep Lancia Team w Lodzi - maja jedne z najnizszych cen dla tego elelementu.
W ostatecznosci mozna sie pokusic o samodzielna wymiane, ktora nie jest zbyt skomplikowana, trzeba miec narzedzia, troche czasu i zapalu. Mnie wymiana kosztowala 50zl.
pozdrawiam,
M
Jest
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
Volvo s60 2,4 Pb 170KM
Było
Lybra 2,4jtd 136KM
-
Odp: lybra - wentylator
witam, problem leżał w czujniku temperatury a raczej w kabelku który naruszyli panowie podczas instalacji gazu
oczywiście nie przyznali tego a zrobić trzeba było, wystarczyło przylutować i po problemie pozdrawiam.