Od dawna podobają mi się w/w Lancie i być może (jeśli uda mi się sprzedać moje obecne auto) przyjdzie czas na realizację tych małych marzeń

Rozpatruje kupno Kappy sedan z silnikiem JTD lub 2.0 20V lub Lybry najlepiej sedan (ale kombi nie wykluczam) z silnikami JTD lub 2.0 20V.
Przekopałem forum nie pierwszy raz, ale i tak mam kilka pytań.
1) Jaką kwotę powinienem przeznaczyć, żeby kupić coś co nie wymaga wkładu finansowego? Nasze realia są jakie są i biorę pod uwagę że cena często nie jest wyznacznikiem jakości... Konkretnie: Kappa - czy do 10-12 tyś. zł. dostanę coś w stanie conajmniej dobrym? Lybra - czy do 16 tyś. zł dostane coś w stanie conajmniej dobrym?
2) Spotykam się z opiniami (nawet wśród właścicieli), że Lancie są dość usterkowe. Nie mam uprzedzeń do aut włoskich, wręcz przeciwnie. Rozumiem że jeśli kupie auto zaniedbane to rzecz normalna, ale co z autem zadbanym? Czy jeśli auto jest stale utrzymywane w dobrym stanie to odwdzięcza się bezawaryjną i bezusterkową eksploatacją - czy jednak ma w naturze od czasu do czasu "uszczęśliwić" właściciela czymś nowym - nawet drobnym?
3) Czytam wiele dobrego o silnikach JTD, rozumiem że to udane konstrukcje. Rozumiem również że przypadku ewentualnych problemów, znalezienie mechanika, który wie co robi i robi to dobrze, nie jest problemem?
4) Pytanie podobne do powyżego, ale dotyczące silnika benzynowego 2.0 20V.
5) Pytanie może nietypowe, ale ponieważ od czasu do czasu lubie sam "pogrzebać" w samochodzie i to co jestem w stanie zrobić samodzielnie - to robie - wychodze z założenia, że nawet najlepszemu mechanikowi nie będzie zależało bardziej niż mi

6) Aż się boje zapytać, ale może ktoś zweryfikuje mój obraz rzeczy. Kappa to starsza konstrukcja, ale bardziej "majestatyczna" i wygodna, poza tym zdecydowanie większa. Lybra jest nowsza, troche mniej obszerna i wygodna, ale za to lepiej wyposażona. Jako przykład: zauważyłem, że tempomat jest częściej spotyklany w Lybrach... Które z tych dwóch aut jest bardziej niezawodne? Co z elektroniką i elektryką? Co z mechaniką? Ja wiem, że najlepsze jest akurat to auto które sie posiada, ale mam nadzieję na uzyskanie w miarę obiektywnych odpowiedzi.
Mam nadzieję że zbytnio się nie rozpisałem. Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam,
Grzegorz