Dedra 2.0T problem z hamulcami.

Awatar użytkownika
Putin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra 2.0T problem z hamulcami.

Post autor: Putin » 13 wrz 2009, 10:47

Witam.
Miałem zepsuty ręczny, był zupełnie zastany. Wyjąłem zaciski z tyłu(są tarcze) porozbierałem, poczyściłem, przesmarowałem smarem miedziowym, złożyłem, i zamontowałem do auta. Cała czynność zajęła w sumie dwa dni i tyle też tylne przewody elastyczne wisiały związane drutem. przed wczoraj odpowietrzyłem sam tył, ale hamulce były słabe. Wczoraj odpowietrzałem wszystkie cztery koła.
Podczas wczorajszego odpowietrzania nie dolałem płynu i w pewnym momencie pedał wpadł do deski i jakiś czas był tak pompowany, dopóki nie zorientowałem się że brakuje płynu. Czy mogłem uszkodzić lub zapowietrzyć pompę? Po dolaniu płynu (Dot 4) i dalszym odpowietrzaniu okazało się ze hamulce są nadal słabe. Może trzeba przelać cały układ świeżym płynem? Z tyłu nadal leci ciemny stary płyn.
Hamulec na wyłączonym silniku nie rośnie. Na włączonym zdaje się minimalnie rosnąć i słychać syczenie od pompy.
Co robić dalej? Przygotować się na rozbieranie pompy?
W aucie jest ABS, nie sprawny.

blejku
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Dedra 2.0T problem z hamulcami.

Post autor: blejku » 13 wrz 2009, 11:15

oj ja mialem niezle jazdy z odpowietrzaniem dedry :D

Mozna uszkodzic pompe jesliu chodzila na sucho...ale zawsze plynu troche zostanie, cos tam sie mysle smaruje...moze nie bylo tak zle ale pewnie powietrze poszlo w przewody i pompe..

Ja odpowietrzalem zaczynajac od przewodow na pompie abs wszystkich 4 po kolei, i nie ma znaczenia czy abs jest sprawny czy nie.. hamulce wrocily do normy dopiero po przelaniu calej instalacji bo powietrze sie nie cofnie za cholere do zbiorniczka przy naciskaniu hamulca..akurat u mnie sie to nie udalo..nawet jak odstal jeden dzien

Nie przejmuj sie..tez sie wystraszylem ze uszkodzilem pompe

Aha i duzo powietrza sie zmiesci w korektorze sily hamowania...spienia sie plyn..u mnie az piszczal przy odpowietrzaniu

Syczy chyba serwo ;/ a to niedobrze odlacz podcisnienie z glowicy i zobacz czy serwo jest szczelne..podmuchaj w jedna i druga strone..chociaz moze to byc za slabo...nie przychodzi mi nic innego do glowy... a moze przewod do serwa jest nieszelny?

Pozdrawiam...napisz jak poszlo
Not all BMW drivers are idiots, but all idiots drive BMW

Biała Dedra SW 2.0 16v

Kappa SW 2.4 20V - w drodze :-)

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bany » 14 wrz 2009, 12:27

Miedziowy smar sie nie nadaje do zacisków.
Nie rusza sie przy odpowietrzanu kabli na pompie od absu.

Awatar użytkownika
Putin
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Putin » 16 wrz 2009, 21:13

Co do smaru - tłoczków nim nie smarowałem, tylko prowadnice ręcznego i odpowietrzniki. Też mi się zdawało że ten smar nie nadaje się do miejsc które mają kontakt z płynem. Póki co hamulce odstawiłem na dalszy plan, pojawiły się nowe ciekawsze awarie :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”