Lybra - Świszczenie

Awatar użytkownika
heniu1980
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra - Świszczenie

Post autor: heniu1980 » 20 wrz 2009, 20:11

Witam
Zauważyłem ostatnio że przy większych szybkościach (zaczyna się tak od 70 km/h) coś mi świszczy (tak jakby przedostawało się powietrze jak przy większym wietrze przez nieszczelne okno) od strony pasażera w okolicach poduszki. Tak samo przy ostrzejszym skręcaniu z nawiewu po lewej stronie kierownicy coś głośniej świszczy tak jakby gdzieś przedowstawało się powietrze tak jakby była dziura. Jeżeli ktoś spotkał się z czymś podobnym to proszę o pomoc.
Lancia Lybra 1.9 JTD SW, 81 kw, 2001

Awatar użytkownika
gfu
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Świszczenie

Post autor: gfu » 20 wrz 2009, 22:00

To pewnie zalety automatycznej klimy. Jak nastawisz sobie temperaturę to sterownik klimy sam decyduje czy wpuszcza świeże powietrze, czy zamyka obieg i schładza/ogrzewa powietrze z wnętrza. Zauważyłem, że podobny objaw mam u siebie jak różnica pomiędzy temperaturą zewnętrzną, a nastawioną jest ok. 1-2 st.C
Zazwyczaj pomaga zwiększenie tej różnicy o 1-2 stopnie i przestaje świszczeć.
G.Furtak
Ducati ST-2 /Lancia Lybra SW 2.4 JTD /Saab 90016v
Lancia. Il Granturismo.

Awatar użytkownika
heniu1980

Odp: Lybra - Świszczenie

Post autor: heniu1980 » 22 wrz 2009, 18:46

To chyba nie to. Dzisiaj jak jechałem pobawiłem się klimą tak jak piszesz z temperaturą, wyłączyłem ją i wypróbowałem w eco i przy wszystkich ustawieniach dalej świszczy. Wydaje mi się że to chyba jakaś nieszczelność ale nie mogę jej zlokalizować.
Lancia Lybra 1.9 JTD SW, 81 kw, 2001

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”