Lybra - pasek klinowy
Lybra - pasek klinowy
Piszczy mi pasek klinowy nie mam pojecia dlaczego wymieniałem juz dwa razy i po miesiacu zaczyna na nowo swoja piesn .Morze ktos mi doradzi co z tym zrobic???
Lancia Lybra 1.9 JTD
Odp: Lybra i pasek klinowy
Może napinacz do wymiany?
-- 11 Paź 2009, 21:04 --
-- 11 Paź 2009, 21:04 --
albo któreś koło pasowe...
G.Furtak
Ducati ST-2 /Lancia Lybra SW 2.4 JTD /Saab 90016v
Lancia. Il Granturismo.
Lancia. Il Granturismo.
Jutro pojade do swojego mechanika i niech to sprawdzi bo te piszczenie mnie wyprowadza z równowagigfu pisze:albo któreś koło pasowe...
Lancia Lybra 1.9 JTD
Nie piszczy pasek, tylko jakież łożysko.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
a jesteś pewien że to pasek wielorowkowy?
czasem pompa wody się odzywa która jest na rozrządzie prawie w tych samych okolicach co wielorowkowy
czasem pompa wody się odzywa która jest na rozrządzie prawie w tych samych okolicach co wielorowkowy
Nie jestem pewny ale jak wymienie na nowy pasek to piszczenie mam na miesiac z głowy,mechanik dał mi nawet specjalny płyn i jak popsikam na pasek piszczenie znika na jakies 10 minutCodee pisze:a jesteś pewien że to pasek wielorowkowy?
Lancia Lybra 1.9 JTD
czyli napinacz lub rolka szwankuje choć na alternatorze łożyska też mogą się odzywać
Wiec wymienic wszystko czy mechanik moze to jakos sprawdzic co piszczy bo na mechanice sie wcale nie znam i boje sie ze bedzie mi wciskał wszystko co morze zeby zarobicCodee pisze:czyli napinacz lub rolka szwankuje choć na alternatorze łożyska też mogą się odzywać
Lancia Lybra 1.9 JTD
niech Ci poogląda i pokaże co czemu i dlaczego. Niestety czasem ucho kogoś kto ma pojęcie jest nie zastąpione
Wiesz to jest minus internetu że są rzeczy które bez oglądania na żywo nie da się na 100% określić. Można tylko podsunąć parę rzeczy które mogą być nie tak.
Napinacz i rolkę paska wielorowkowego najlepiej razem wymienić jeśli już coś, to tak jak z rozrządem wymieniasz pasek+rolkę+napinacz+pompę wody
Pamiętaj jak dobrze pytasz to nie jeden mechanik odpuszcza oszustwo, tym bardziej że możesz wcale u niego nie naprawić.
Wiesz to jest minus internetu że są rzeczy które bez oglądania na żywo nie da się na 100% określić. Można tylko podsunąć parę rzeczy które mogą być nie tak.
Napinacz i rolkę paska wielorowkowego najlepiej razem wymienić jeśli już coś, to tak jak z rozrządem wymieniasz pasek+rolkę+napinacz+pompę wody
Pamiętaj jak dobrze pytasz to nie jeden mechanik odpuszcza oszustwo, tym bardziej że możesz wcale u niego nie naprawić.
Kolego - na 90% jakieś łożysko na pasku. Najczęściej łożyska alternatora... Przerabiałem temat parę razy.car1979 pisze:Nie jestem pewny ale jak wymienie na nowy pasek to piszczenie mam na miesiac z głowy,mechanik dał mi nawet specjalny płyn i jak popsikam na pasek piszczenie znika na jakies 10 minutCodee pisze:a jesteś pewien że to pasek wielorowkowy?
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Byłem dzisiaj u mechanika ,ale jak na złosc od rana samego pasek nie piszczy ,jestem umówiony na czwartek to zobaczy co i jak ale tez stwierdził ze to jest łożysko altelnatora .Sharuga pisze:Kolego - na 90% jakieś łożysko na pasku. Najczęściej łożyska alternatora... Przerabiałem temat parę razy.car1979 pisze:Nie jestem pewny ale jak wymienie na nowy pasek to piszczenie mam na miesiac z głowy,mechanik dał mi nawet specjalny płyn i jak popsikam na pasek piszczenie znika na jakies 10 minutCodee pisze:a jesteś pewien że to pasek wielorowkowy?
Lancia Lybra 1.9 JTD
Odp: Lybra - pasek klinowy
Kolego miałem identyczny przypadek.Wymiana paska-wyjazd nad może-cisza.Powrót znowu piszczy.W zależności od pogody raz piszczy raz nie.Żeby się nie rozpisywać.Wymiana samej rolki napinacza i paska,tylko tym razem pasek z górnej półki.Na razie pięć miesięcy spokoju.A!Przed zakupem wykręć rolkę,u mnie miała luz i niszczyła pasek.Powodzenia.
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
A moim zdaniem jeśli psikanie preparatem usuwa piszczenie ale na krótko oraz piszczenie ustaje po wymianie paska na nowy, chociaż nie na długo, to najprawdopodobniej winne jest temu koło pasowe. Podobne problemy mają użytkownicy np. AR z tymi silnikami i z tego co wiem, problem ustawał definitywnie po wymianie paska i napinacza ale tylko jednocześnie z wymianą koła pasowego na wale korbowym. Bardzo częstą przyczyną takiego piszczenia jest wyrobienie powierzchni stożkowych na kole pasowym. Po prostu rowki są za szerokie i nie wystarcza głębokości mikro-klinów do skompensowania tego zużycia. Dopóki pasek nowy, guma elastyczna i o większej przyczepności dotąd wszystko działa cicho. Na skutek współpracy z wyrobionym kołem pasowym przyspieszonemu zużyciu podlega nowy jeszcze pasek i wtedy zaczyna piskać.
G.Furtak
Lancia. Il Granturismo.
Lancia. Il Granturismo.
koledzy wymieniał ktoś sam napinacz alternatora ? możną prosić instrukcje ?